5 x viini sienille

17.9.2019 - 5 x paras|Viinit|

Sienet ovat todellista syysherkkua. Niitä voi lisätä niin pastaan, pitsaan, risottoihin, wokkeihin kuin hampurilaisiinkin. Sienten maukas ja lihaisa umami-maku tarjoaa hyvän mahdollisuuden valita tavallista runsaampia valkoviinejä, ja kepeämpiä punaviinejä, jotka pääsevät sienten kanssa paritettuna täyteen loistoonsa. Master of Wine Tuomas Meriluoto valitsi viisi viinisuositusta sienille.

1 ) Cono Sur Bicicleta Pinot Noir

Herkullisen marjainen pinot noir sienikastikkeille | 9,98€

Jos haluat nauttia sienien seurana punaviiniä, valitse viini, jonka maku on kepeä, mutta kypsä ja pyöreän hedelmäinen. Tällaisia viinejä ovat esimerkiksi uuden maailman Pinot Noir -viinit, kuten tämä Cono Sur Bicicleta Pinot Noir, jonka keskitäyteläisessä maussa vilisee punainen marjaisuus ja hento mokkaisuus.

Suomalaisilla voi sanoa olevan tapa hieman arastella Pinot Noir -rypälettä. Syynä mahdollisesti vaikuttavat väärät, mutta vakiintuneet käsitykset pinot noir -viinien luotaan työntävästä hapokkuudesta. Tämä ei kuitenkaan ainakaan enää pidä paikkansa, vaan taitavat viinintekijät, kuten Cono Surin pääviinintekijä Matias Rios, valmistavat rypäleestä herkullisia ja todella ruokaystävällisiä viinejä.

 

2) Mud House Central Otago Pinot Noir

Pinot Noir -eleganssia sienten kylkeen | 16,97€

Jos innostuit Pinot Noirista, voit suunnata katseesi myös kyseisestä rypäleestä tunnettuun Uuteen-Seelantiin. Punaviinirypäleiden herkkähipiäinen kuningatar rakastaa eteläsaaren Central Otagon aluetta, jolta tämä Mud Housen viinitalon rubiininpunainen herkkukin on kotoisin. Jo tuoksun marjaisuus saa suupielet valumaan lupaavasti.

Mud House Pinot Noir on täysosuma lautaselle päätyneille metsiemme siipiveikoille – etenkin jos tarjoat niiden lisäkkeenä sieniä.

Nyt siis rohkeasti Pinot Noiria lasiin ja sienikastiketta väsäilemään!

 

3) Torres Gran Viña Sol

Runsaasta chardonnaysta on täsmäparitukseksi | 12,35€

Runsaiden valkoviinien ystäville tarjoutuu nyt täydellinen paikka kokeilla täsmäparitusta. Barcelonan kupeesta, Penedèsin viinialueelta tuleva Gran Viña Sol on Chardonnayn ja paikallisen Parellada-rypälelajikkeen sekoitus, joka runsaudellaan sopii sienille täydellisesti.

Legendaarisen perheyrityksen luoma herkku on omiaan vaikka suppilovahveropiiraan kanssa, eikä kavahda myöskään kermaisempia sieniherkkuja.

 

4) Cono Sur Single Vineyard Block 5 Chardonnay

Hienostunutta harmoniaa Tyynen valtameren rannoilta | 13,99€ 

Tunnetulta Chilen Casablanca Valleyn viinialueelta, palstalta numero 5 saapuva Cono Sur Single Vineyard Block 5 Chardonnay on hienostunut ja harmoninen kumppani sieniruoille. Kyseinen viinitarha sijaitsee aavistuksen erillään muista, aivan Tyynen valtameren laitamilla. Tarhan viileä ilmasto johtaa pidempään kasvukauteen, joka omiaan takaamaan rypäleiden intensiivisen aromikkuuden.

Jos pidät risotosta, tarjoutuu nyt oiva mahdollisuus nostaa sienirisotto uusiin sfääreihin Cono Surin kera.

 

5) Domaine de l’Aigle Limoux Chardonnay

Huippuviini Pyreneiden kupeesta | 19,99€

Tämä viini tulee Etelä-Ranskasta, aivan Pyreneiden juurelta, 250-500 m korkeuteen merenpinnasta istutetuilta tarhoilta. Kuten Cono Sur Single Vineyardin kohdalla, tämä ympäristö tuottaa hitaan kypsymisen myötä aromaattisia ja korkeahappoisia rypäleitä, joihin kalkkikivimaaperä tuo herkullista mineraalisuutta. Osa viinistä on kuitenkin siirretty kypsymään uusiin tammitynnyreihin, jotka pehmentävät ronskeimman hapokkuuden – lopputuloksena syntyy raikkaan hapokas, mutta runsaan paahteinen ja aromaattinen viini.

Kokkaa viinin kylkeen runsaan rasvaista sieniherkkua, jonka läpi viinin hapokkuus pääsee leikkaamaan. Tällöin viinin hedelmäisempi puoli pääsee parhaiten laulamaan.

 

Nyt vaan metsään poimimaan kansallisherkkuja talteen!

Tuomas Meriluoto MW

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.