5 x viini puulaatikossa

27.11.2020 - 5 x paras|

Komeisiin puulaatikoihin pakatut muhkeat punaviinit ovat joululahjoista parhaimpia.  Nappaa tästä Master of Wine Tuomas Meriluodon lahjavinkit ja ilahduta rakkaita tai ystäviäsi herkullisilla puulaatikkoihin pakatuilla viineillä.

Huomioithan, että Alkon verkkokaupasta tilatessa viiniäsi ei välttämättä toimiteta puulaatikossa. Jos siis ostat viinisi myymälän sijasta verkkokaupasta, muistathan varmistaa ajantasaisen tilanteen erikseen Alkon asiakaspalvelusta.

1) Grand Vin de Stellenbosch Cape Blend

Stellenboschin luomuviiniä talveen | 13,99€

Pidätkö erityisesti eteläafrikkalaisista punaviineistä? Jos tykkäät, kannattaa tarttua Grand Vin de Stellenbosch Cape Blend -viiniin, joka on makoisa sekoitus Cabernet Sauvignon- ja Shiraz-rypäleitä sekä Etelä-Afrikan omaa ylpeyttä, Pinotagea.

Tämä roteva, musteiseen ja savuiseen päin taittava luomupunaviini ei kursaile pöydässäkään. Tarjoa lammasta tai hirveä – tai niitä kovia juustoja. Vegeruoan ystävät tekevät vaikkapa caponataa. Grand Vin de Stellenbosch Cape Blend sopii vegaaneillekin, sillä se ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.

2) Gnarly Head Old Vine Zinfandel

Aurinkoinen hurmuri Kaliforniasta | 83,84€ (6 pullon laatikko)

Nyt on aika hankkia punaviinit joulun pyhiksi ja uuteenvuoteen! Jos muhkean hillomainen tyyli miellyttää, kalifornialainen Gnarly Head Old Vine Zinfandel on ässä valinta – etenkin kun se tulee kuuden pullon puulaatikossa näin joulun kunniaksi.

Vanhojen köynnösten konsentroituneesta sadosta tehty Gnarly Head Old Vine Zin on täyteläinen mutta pehmeä voimanpesä, jonka hillomaiset ja suklaiset vivahteet tuovat lämpöä loppuvuoden pimeyteen. Kaveriksi sopivat kovahkot juustot, chili con carne, kotitekoiset hampurilaiset – niin jauhelihasta kuin halloumistakin – sekä tietysti ribsien ja chicken wingsien kaltaiset grilliherkut. Myös bataattiranskalaiset cheddarjuustolla pelittävät upeasti tämän jenkkipunkun kanssa.

3) Masi Costasera Amarone Classico

Veneton punainen kuningas | 39,99€

Jos jokin on viime vuosina käynyt selväksi, niin se, että me suomalaiset rakastamme amaronea! Veneton maakunnasta, Valpolicellan alueelta tuleva Masi Costasera Amarone Classico on tehty bambumatoilla kuivatuista Corvina-, Rondinella- ja Molinara-rypäleistä. Kauniiseen puulaatikkoon pakattu amarone on hieno joululahja jollekulle tärkeälle – tai vaikka hyvälle asiakkaalle.

Rubiininpunainen viini pelmauttaa ilmoille kirsikkaa ja mausteita, ja maistuu ihanan paahteiselta, luumuiselta ja kaneliselta. Täyteläinen Costasera Amarone onkin loistomatch suurriistalle ja lampaalle sekä koville, suolaisille juustoille. Dolce vitan taitaville Italoille amarone on myös se meditaatioviini, jota särvitään illan päätteeksi sellaisenaan tai tumman suklaan kera.

4) Château Bonnin Pichon

Bordeaux’n oikean rannan klassikko | 15,99€

Loppuvuodessa on se tosi nasta juttu, että viinimaailman klassikot nousevat taas pöytiimme. Ranskan Bordeaux’sta, Saint-Émilionin kaupungin liepeiltä tuleva Château Bonnin Pichon on kiva sekoitus Merlot-, Cabernet Franc- ja Cabernet Sauvignon -rypäleitä: tyylikkään tanniininen, herukkainen ja ryhdikäs punaviini, joka on nyt pakattu nättiin puuboksiin.

Pöydässä tämä klassinen bordeaux tykkää paahtopaistista, pihvistä, vasikan- ja possunkyljyksistä sekä tummien kastikkeiden saattelemista riistalinnuista. Ja ankastakin, tietty. Jos laiskottaa, tuo pöytään iso kimpale kovaa ja suolaista juustoa – Château Bonnin Pichon kiittää.

5) Torres Mas La Plana

Katalonian ikoni | 61,98€

Miguel Torresin viinitalo on tuttu varmasti kaikille meistä. Mutta onko talon lippulaivaviini, Mas La Plana? Meikäläisten makuun istuvasta Cabernet Sauvignon -rypäleestä valmistettu Mas La Plana nousi maailman tietoisuuteen 1979, kun se pisti sokkotastingissa kampoihin Bordeaux’n huipputilojen cabernet-pohjaisille punkuille.

Tummanpuhuvasta, messevän runsaasta Mas La Planasta löytyy kerroksia ja aromeja vaikka muille jakaa. On herukkaa, luumua, karhunvatukkaa, lakua ja kahvia. On mehevää tanniinia, lämmittävää fiilistä. Tämän viinin kanssa ei sitten saa olla kiire: se kannattaa avata hengittelemään pari tuntia ennen tarjoilua. Kylkeen simppelisti tehtyä hyvälaatuista punaista lihaa tai riistaa – siinäpä se.

Toivottavasti näiden joukosta löytyi sinullekin mieluinen valinta!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

 

Eikö Tuomaksen suosittelemaa viiniä löydykään lähimyymäläsi hyllystä?
Tiesithän, että voit nykyään toivoa lempiviiniäsi osaksi lähimyymäläsi valikoimaa. Alkotoive.fi on Alkon uusi palvelu, jonka kautta voit lähettää oman toiveesi myymälöiden valikoimista vastaaville valikoimamestareille.

PIDÄT VARMASTI MYÖS NÄISTÄ!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.