4 x viini pikkujouluihin

8.11.2020 - 5 x paras|Viinit|

Tänä vuonna pikkujoulua vietetään intiimisti, ystävien kesken herkutellen. Master of Wine Tuomas Meriluoto vinkkasi muutaman viinisuosikkinsa pikkujoulupöytään. Näitä valko- ja punaviinejä saa kaikkia myös kätevissä hanapakkauksissa. Kuohuviiniä löytyy luonnollisesti vain pullossa.

1) That’s Neiss Pink Riesling

Pinkki tuulahdus pimeyteen | 13,89€

Keväällä ja kesällä rieslingrosee oli yhden jos toisenkin huulilla. Monipuoliseksi ruokaviiniksi osoittautunut That’s Neiss Riesling toimii kivasti myös pikkujoulujen herkkujen kanssa. Terästankeissa valmistettu heleän pinkki rieslingrosee on sekoitus suomalaisten rakastamaa rieslingiä ja Spätburgunder- eli Pinot Noir -rypäleestä tehtyä punaviiniä.

Pikkujoulupöydässä puhtaan hedelmäinen ja mutkattoman makoisa That’s Neiss Pink Riesling viihtyy monenlaisten naposteltavien ja piirakoiden sekä tuhtien salaattien kaverina. Sormisyötävissä voi olla tujumminkin mausteita – viinin jäännössokeri kyllä kestää sen. Nappivalinta myös sushille.

2) Sangre de Toro Original Organic

Punainen klassikko muuttui luomuviiniksi | 9,98€

Tähän vuodenaikaan – ja perheen tai ystäväporukan kesken vietettävään pikkujouluun – sopii pehmeän täyteläinen punaviini. Suomen tunnetuin espanjalainen, Garnacha- ja Cariñena- rypäleistä sekoitettu Sangre de Toro on nyt myös täyttä luomua ja entistä herkullisempi metsämarjaisine, mausteisine ja yrttisine aromeineen.

Jos tarkoitus on napostella hyvällä jengillä, Sangre de Toro Original Organic on täydellinen viini puolikoville juustoille sekä oliiveille ja tahnoille, kuten tapenadelle. Jos taas halutaan tuhdimpaakin ruokaa, mehevä liha- tai kasvispata ja uunibroileri viihtyvät tämän punaisen kyljessä. Rakastettu härkäviini sopii myös vegaaneille, sillä sen valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäistä. Siis täydellinen viini pikkujouluihin.

3) Cono Sur Bicicleta Riesling

Suosittu fillariviini taipuu moneen | 9,98€

Vaikka moni vaihtaa tähän aikaan vuodesta punaiseen, hyvällä rieslingillä on paikkansa pimeyden keskelläkin. Jos etsit monipuolista ja mutkatonta valkoviiniä pikkujoulupöytään, Chilen Bío-Bíon laaksosta tuleva Cono Sur Bicicleta Riesling pelittää varmasti. Suositussa ”fillariviinissä” sitruunan ja vihreän ompun aromit paiskaavat kättä napakan hapokkuuden ja puhtaan hedelmäisyyden kanssa.

Pöydässä raikkaan pirtsakka ja hennosti hunajainen Cono Sur Bicicleta Riesling viihtyy alkupalojen ja merenlävien kaverina. Jäännössokerin pyöristämä valkoviini ei pahastu myöskään aasialaisesta twististä ruoassa. Kokeile vaikkapa nuudeliwokin, vietnamilaisten kasviskääryleiden, teriyakilohen tai thai-tyyliin valmistettujen kanapyöryköiden kanssa.

4) Lindauer Brut

Palkittu kuohuviini sopii kilistelyyn ja herkutteluun | 13,99€

Jos pikkujoulukuplat ovat yhä hakusessa, mikset suuntaisi tällä kertaa pallomme toiselle puolen? Uuden-Seelannin pohjoissaaren taidonnäyte, Lindauer Brut, on Vuoden Viinit -kilpailun jo viisi kertaa omassa luokassaan voittanut kuohuviini. Chardonnay- ja Pinot Noir -rypäleistä valmistettu kuohuviini hurmaa sitruksen ja mantelin tuoksullaan.

Herkullisen hedelmälinen maku istuu kepeiden pikkuherkkujen kylkeen kuin nakutettu. Tarjoa esimerkiksi gambas al ajillon, kuha- tai siikacevichen, humuksen tai kipakan pico de gallo -tomaattisalsan kanssa – vain mielikuvitus on rajana! Lindauer Brut on loistomatch myös pikkupizzoille, canapeille ja muille suolapaloille. Sekä tietysti juustoille.

Näillä valinnoilla kohti herkullista pikkujoulusesonkia!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

 

Eikö Tuomaksen suosittelemaa viiniä löydykään lähimyymäläsi hyllystä?
Tiesithän, että voit nykyään toivoa lempiviiniäsi osaksi lähimyymäläsi valikoimaa. Alkotoive.fi on Alkon uusi palvelu, jonka kautta voit lähettää oman toiveesi myymälöiden valikoimista vastaaville valikoimamestareille.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.