5 x viini lahjaksi

13.11.2020 - 5 x paras|

Mikäpä olisikaan maistuvampi lahja kuin ihanasti lämmittävä punaviini? Katso Master of Wine Tuomas Meriluodon tähän vuodenaikaan sopivat lahjavinkitja löydä loistava lahjaviini.

Huomioithan, että Alkon verkkokaupasta tilatessa viiniäsi ei välttämättä toimiteta lahjapakkauksessa. Jos siis ostat viinisi myymälän sijasta verkkokaupasta, muistathan varmistaa ajantasaisen tilanteen erikseen Alkon asiakaspalvelusta.

1)Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva

Klassikkoa Kataloniasta | 15,99€

Pohditkö lahjaa tutulle viininystävälle tai vaikka työkaverille? Espanja istuu viinimaana monen makuun! Lämpimän mausteinen ja makoisan vaniljainen Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva on tunnetun viinitalon klassikko, jonka Cabernet-rypäleistä osa tulee talon ykköstarhalta eli maineikkaalta Mas La Planalta. Cabernet’n kaverina viinissä on Tempranillo-rypälettä.

Tätä aromeiltaan kypsää, tummalla hedelmällä pelaavaa viiniä voi kulautella talvi-iltojen iloksi sellaisenaankin. Lahjansaajalle voi tietysti vinkata, että Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva tykkää kotimaisesta suurriistasta, lampaanlihapullista ja mehevästä possupadasta.

2) Masi Campofiorin

Ripassoa Pohjois-Italiasta | 14,98€

Jos haluat muistaa saapasmaan ystävää näin joulun alla, Valpolicellan alueelta tuleva Masi Campofiorin on takuuvarma valinta. Suomalaisten pitämällä ripasso-menetelmällä tehty punaviini on siis käytetty kahteen kertaan: ensin rypälemahusta alkoholiksi ja sitten Amarone-viiniä varten kuivattujen rypäleiden kuorten kanssa. Tämä ripasso- eli kaksoiskäymismenetelmä tuo viiniin vivahteikkuutta ja syvän aromaattista fiilistä.

Mikäli lahjansaaja sattuu kysäisemään ruokasuosituksia, voit huikata, että joulukinkun ohella grillatut lihavartaat ja kovahkot juustot viihtyvät tämän viinikisoissa kannuksia keränneen punaviinin kyljessä. Vegeherkuista osuvimpia ovat tattirisotto ja melanzane alla parmigiana. Vegaanit ystävät taas ilahtuvat siitä, ettei Masi Campofiorinin valmistuksessa ole käytetty mitään eläinperäistä.

3) Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon

Muhkeutta Mendozasta | 12,19€

Andien juurella sijaitseva Mendoza on Argentiinan tunnetuin ja arvostetuin viinialue. Sieltä tulee myös Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon – mukavan maanläheinen punkku, joka hurmaa herukkaisilla ja mausteisilla aromeillaan sekä harmonisilla tanniineillaan. Viinin valmistaja, Nortonin viinitalo, onkin palkittu moneen otteeseen alan kansainvälisissä kilpailuissa.

Lahjansaajalle voi vinkata, että tämä paahteinen voimanpesä rakastaa punaista lihaa – oli se sitten lampaanviulua, hirvipaistia, häränpihviä tai grillihampurilaista. Mehevä lihamureke tai juustofonduekaan ei ole pöllömpi vaihtoehto Norton Barrel Select Cabernet Sauvignonille.

4) Dominio de Punctum Tempranillo

Trendipunkkua La Manchasta | 12,38€

Biodynaamiset viinit kiinnostavat yhä useampaa viininystävää, ja trendi näkyy meillä Alkossakin. Biodynaamisessa viljelyssä tarhoja hoidetaan biodynaamisilla preparaateilla ja taivaankappaleiden asentoihin perustuvan kalenterin mukaan. Espanjan La Manchassa viinejä tekevän Dominio de Punctumin maukas Tempranillo-viini on myös biodynaamiseksi sertifioitu.

Tässä tummanpuhuvassa ja mausteisessa punkussa tammikypsytys tuntuu tyylikkäästi. Dominio de Punctum Tempranillo sopii lahjaksi myös vegaanille, sillä valmistukseen ei ole käytetty liivatetta, munaa, kalaliimaa tai mitään muutakaan eläinkunnan tuotetta. Kaveriksi suosittelisin espanjalaisia juustoja sekä yrttisiä liha- ja kasvipatoja.

5) Cono Sur Single Vineyard 8 Grapes

Rypälepommi Chilestä | 14,98€

Etsitkö jotain uutta ja erilaista pukinkonttiin? Suosittu Cono Surin viinitalo yllättää tänä vuonna jännällä Single Vineyard 8 Grapes -viinillä, jossa nimensä mukaisesti on kahdeksaa eri lajiketta. Chilen omaa ylpeyttä Carmenèrea, Argentiinan puolella viihtyvää Malbecia, Bordeaux-lajikkeita Cabernet Sauvignonia ja Petit Verdot’ta sekä etenkin Etelä-Ranskassa ja Espanjassa menestyvää Carignania, Grenachea ja Mourvèdrea. Monelle tuntemattomampaa Petite Sirah’ta unohtamatta.

Aconcaguan laaksossa kasvaneista rypäleistä tehdyn punaviinin aromeista löytyy niin lakua, luumua kuin punaisempaakin marjaa. Pöydässä kivan täyteläinen, pippurinen ja hieman paahteinen Cono Sur Single Vineyard 8 Grapes viihtyy poron- ja hirvenpaistin sekä lammasherkkujen kaverina. Vegepuolella toimivat esimerkiksi grillatut kasvisvartaat ja halloumiburgeri.

Toivottavasti näiden ehdotusten joukosta löytyisi mieleinen lahjaviini!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

 

Eikö Tuomaksen suosittelemaa viiniä löydykään lähimyymäläsi hyllystä?
Tiesithän, että voit nykyään toivoa lempiviiniäsi osaksi lähimyymäläsi valikoimaa. Alkotoive.fi on Alkon uusi palvelu, jonka kautta voit lähettää oman toiveesi myymälöiden valikoimista vastaaville valikoimamestareille.

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ!

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.