5 x viini kasvisruoalle

30.1.2020 - 5 x paras|

Näin vuoden alussa on ihana keventää elämäntyyliä – ja lisätä kasvisten määrää lautasella. Nappaa tästä Master of Wine Tuomas Meriluodon viinivinkit kasvisruoille.

1) Digno Riesling

Eettistä rieslingiä Chilestä | 10,98€

Chilestä tulee tänä päivänä mainioita ja lompsaystävällisiä Riesling-viinejä, jotka taipuvat moneen myös pöydässä. Torresin viinitalon Digno Riesling tunnettiin aiemmin Santa Digna Rieslinginä, mutta vain nimi vaihtui: sisältö on yhä ehtaa itseään – sitruunaa ja aprikoosia pursuava, tyylikkäästi mausteinen energiapakkaus, jossa hapot ovat kohdillaan.

Digno Riesling on aikamoinen ruokapöydän all-arounder, joten nauti sitä suosikkivegeherkkusi kanssa, kunhan se ei ole liian voimakasta maultaan. Minä tykkään nauttia tätä erityisesti vegepiiraiden, oliivien, wokkien ja marinoitujen kasvisten kanssa. Nasta viini myös frendipoppoon iltaan, varsinkin jos pöytää koristaa vegaaninen kikherne-ceasarsalaatti.

 

2) Cono Sur Bicicleta Pinot Noir

Punkku, joka tykkää vegemenosta | 9,98€ 

Kasvissafkoille ei kannata korkata kovin tuhtia tai tanniinista punkkua. Hieman kepeämmät Pinot Noir -viinit hoitavat homman tuhat kertaa paremmin. Chilestä tuleva mehukkaan hedelmäinen Cono Sur Bicicleta Pinot Noir onkin nappivalinta vegeruokailuun.

Raikkaan hapokas, punaisilla marjoila ja mausteilla leikittelevä ”fillariviini” saattelee niin grillatut munakoisot, kesäkurpitsapiiraat kuin vegepastat – kunhan viilennät sitä hiukan. Tämä vinkku rakastaa myös sieniä! Cono Sur Bicicleta Pinot Noir tarjoaa lasin täydeltä maukasta svengiä ja tasapainon hurmaa. Luomuviljelyyn ja ympäristönsuojeluun sitoutunut viinitalo taitaa hommansa.

 

3) Deeps Roots Rivaner Organic

Rheinhessenin valkoista maustetummille herkuille | 10,48€

Onko Rivaner tuttu rypäle? Moni saattaa vastata kieltävästi, vaikka on takavuosina todennäköisesti nauttinut siitä tehtyä valkkaria useampaankin otteeseen. Tänä päivänä lajikkeesta tehdään mielettömän hauskoja vinkkuja, kuten Deep Roots Organic Rivaner.

Tunnettujen nuorten viinintekijävisionäärien yhteistyöprojektina syntynyt valkoviini on freesin hedelmäinen, pirtsakan hapokas ja puolimakea – eli loistopari reippaalla kädellä maustetuille ruoille. Kokeile cajun- ja texmex-vegeherkuille tai kokkaa thaikkua tai kiinalaista. Mainio vinkku etenkin ruokaisille itämaisille salaateille. Tätä rivaneria pukee kunnon viilennys.

 

4) Esporão Colheita

Luomuportugalilaista kaiken maailman kasviksille | 13,99€

Tuttu tilanne: vegeherkuttelua tiedossa ja punkkua tekisi mieli? Mitäs jos suuntaisit omintakeisista rypälelajikkeistaan tunnettuun Portugaliin? Esporão Colheita -luomupunkusta valtaosa on Touriga Francaa, ja perinteiseen tapaan rypäleet on poljettu mehuksi jalan.

Betonimunassa kypsynyt Esporão Colheita on keveämpi kuin monet tammitynnyreissä kypsytetyt portugalilaiset, joten se sopii täydellisesti vegetapaksille, -tacoille ja -tahnoille. Viinin yrttisyys ja mehevä maamaisuus täydentää kivasti myös talvisia kasvispatoja ja -muhennoksia. Tai kun arki-iltana tekee mieli ihan vaan napostella juustoja, tässä on just hyvä seuralainen niille.

 

5) Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve

Monipuolinen alsacelainen ruokapöytään | 14,98€

Jänskä juttu, mutta näillä koiranilmoilla mun tekee usein mieli herkullisen hedelmäistä valkkaria. Ranskan Alsacesta tuleva, klassikkotuottaja Jean-Baptiste Adamin valmistama Pinot Gris Réserve on saanut käydä tammessa, mikä tuo viiniin intensiivistä runsautta ja kivan mausteisen meiningin. Aromipuolella tämä vinkku hurmaa hunajalla, aprikoosilla ja kypsillä sitrushedelmillä.

Entä sitten se ruoka? Ihan ekana mieleen tulee blinit kasvis- tai sienitäytteellä. Kokeile myös falafelien, papupadan ja bataattikeiton kanssa! Tai mausta tujummin: pienen jäännössokerinsa ansiosta JB Adamin Pinot Gris kestää itämaisenkin twistin loistavasti.

 

Maistuvia hetkiä kasvisruokien parissa!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.