5 x viini juhliin

11.5.2022 - 5 x paras|

Millainen viini juhliin, jos tarjolla on monenlaista pikkusyötävää tai useampia herkkuja? Oli kyseessä sitten ylioppilasjuhlat, juhannus tai vaikka tupaantulijaiset, nämä viinit toimivat isommalle porukalle varmasti. Katso Master of Wine Tuomas Meriluodon vinkit!

1) Cono Sur Bicicleta Riesling hanapakkaus

Chileläinen valkoviini juhliin | 35,99€ cono sur bicicleta riesling hanapakkaus

Etsitkö mahdollisimman monenlaisille pikkuherkuille sopivaa hanapakkausta buffet-pöytään? Punaviineistään meillä hyvin tunnetusta Chilestä tulee myös kivan hinta-laatusuhteen valkoviinejä, kuten terästankeissa valmistettu Cono Sur Bicicleta Riesling. Arvostetun chileläistuottajan puhtaan hedelmäinen ”fillariviini” tuoksuu sitruunalle, vihreille omenoille, kevään kukkasille ja hunajallekin.

Pirteän raikas ja hapoiltaan jäntevä Cono Sur Bicicleta Riesling hanapakkaus saattelee juhlapöydän alkupalat, sormisyötävät ja piiraat. Sitruuna- tai limettimarinoidut kalasuupalat, itse pyöritellyt sushirullat, feta-nokkospiiras ja savulohi- tai parsa-mansikkasalaatti ovat nappitarjottavia tämän valkoviinin kanssa. Jäännössokerin pyöristämä Cono Sur Bicicleta Riesling sopii myös cevichelle, dimsumeille sekä korianterilla tai thai-basilikalla maustetuille kalapyöryköille.

2) Camden Park Cabernet Shiraz hanapakkaus

Viinilehden Löytö-viiniä pöytään | 32,99€ Camden park Cabernet Sauvignon shiraz uutuus hanapakkaus

Etelä-Australiassa valmistettu Camden Park Cabernet Shiraz hanapakkaus on mehevän hillomainen ja mukavan roteva punaviini juhliin. Herkullisella hedelmäisyydellään ja mukavalla mausteisuudellaan vieraat valloittava punaviini maistuu mainiolta buffet-pöydän herkkujen kanssa, mutta toimii hyvin myös sinällään!

Löytö-maininnan Viinilehdeltä saanut, mustikan ja mustapippurin aromeilla leikittelevä Camden Park Cabernet Shiraz hanapakkaus maistuu buffet-herkkujen lisäksi myös kovien ja suolaisten herkuttelujuustojen, kuten pitkään kypsyneen manchegon tai parmesaanin kanssa.

3) That’s Neiss Pink Riesling

Hittiviini juhliin: saksalainen rieslingrosee | 13,99€ that's neiss pink riesling

Pari vuotta sitten Suomen markkinoille ilmaantunut rieslingrosee on melko täydellinen tarjottava juhlissa. Pfalzin alueen huipputuottajan Weingut Neissin viinintekijän Axel Neissin ja allekirjoittaneen illanvieton myötä syntynyt That’s Neiss Pink Riesling on siis rieslingiä, jossa on mukana hiukan Spätburgunder-rypäleestä tehtyä punaviiniä. Lohenpunaisessa, kukilta ja vadelmilta tuoksuvassa rieslingroseessa hedelmäisyys ja hapokkuus ovat kivasti tasapainossa.

Kun teillä on juhlat, heleän hedelmäinen ja pienesti jäännössokerinen That’s Neiss Pink Riesling saattelee kepeät herkut kuten canapét, suolaiset tuulihatut, tilli-jokirapuleipäset, granaattiomena-halloumiduon, toast skagenin ja marinoidut vegetapakset. Tämä rieslingrosee pitää myös näyttävistä salaateista, joita elävöittävät sitrushedelmät tai kotimaiset marjat.

4) Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Vuoden Viini 2022 kruunaa juhlapöydän | 16,99€ lindauer special reserve blanc de blancs

Uudesta-Seelannista tuleva, jo useana vuonna suomalaisissa viinikisoissa menestynyt Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut valittiin Viinilehden Vuoden 2022 Kuohuviiniksi. Samppanjamenetelmällä valmistetussa, 15 kuukauden ajan hiivasakan päällä kypsytetyssä kuohuviinissä raikas sitruksisuus yhdistyy tyylikkääseen kermaisuuteen ja hituseen paahteisuutta.

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut on loistava aperitiivi juhliin, ja sillä voi jatkaa läpi juhlamenun. Tämän viini toimii monenmoisten juhlaherkkujen kanssa, mutta hifistelijät tarjoavat sen kanssa voissa paistettuja kampasimpukoita, ostereita tai helposti syötäviä jättikatkarapuvartaita. Mikäli haluat Vuoden Viinin avautuvan koko loistoonsa, tarjoile se isopesäisistä valkoviinilaseista.

5) Charles Heidsieck Reserve Brut

Klassikkosamppanja – upea viini juhliin | 58,90€ charles-heidsieck-reserve-champagne-brut

Reimsin samppanjakaupungissa toimiva Charles Heidsieck on talo, jonka tarina on vertaansa vailla. Heidsieck tunnetaan myös edellisten satovuosien reserviviinien mestarillisesta käytöstä, mille tuotannon kulmakivi, Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut, perustuu. Tämä kuiva, runsas ja monivivahteinen non-vintage-samppanja hurmaa varmasti.

Tyylikkään aperitiivihetken jälkeen kypsän hedelmäinen ja upean briossimainen Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut saattelee klassisia juhlapöydän antimia. Kun pöydässä on kaviaari- tai mätileipäsiä ja ankkarilletteä, tämä samppanja on täydellinen valinta.

Alkoholiton vaihtoehto: Barrels and Drums Sparkling

Kiva alkoholiton kuohuviini juhliin | 7,79€ barrels and drums alkoholiton kuohuviini

Onnistuneissa kevään juhlissa on tarjolla myös alkoholiton kuohuviini niille, jotka eivät syystä tai toisesta välitä nauttia alkoholillista kuohuviiniä. Saksassa tehty sataprosenttinen Chardonnay-kuohuviini Barrels and Drums Non-alcoholic Sparkling on oiva vaihtoehto tähän, sillä se on voittanut muun muassa Vuoden Viinit -kisassa kultaa omassa kategoriassaan.

Pirteän hedelmäinen ja maultaan miellyttävä Barrels and Drums sopii niin maljajuomaksi kuin juhlapöydän herkkuja saattelemaan. Etenkin kepeät kala-, äyriäis- ja vegetarjottavat maistuvat tämän alkoholittoman kuohuvan kanssa. Sopii myös voileipäkakuille, suolaisille pikkupiirakoille ja pasteijoille, oliiveille ja juustoille sekä monenmoisille sormisyötäville.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua juomien valintaan!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.