5 x viini joulupöytään

1.12.2021 - 5 x paras|

Valkoista, vaaleanpunertavaa, punaista, makeaa… Millaisia viinejä löytyy tänä jouluna Master of Wine Tuomas Meriluodon joulupöydästä? Nappaa tästä Tuomaksen vinkit!

1) Esporão Monte Velho Biológico

Joulun punaviini Alentejosta | 11,99€esporao monte velho biologico jouluetiketti

Jos etsit kepeää Pinot Noir -viiniä tuhdimpaa punaviiniä joulupöytään, ota suunta Etelä-Portugalin Alentejoon! Trendikkäältä viinialueelta tulevassa Esporão Monte Velho Biológico -punaviinissä on peräti kahdeksaa rypälettä, joista puolet ovat Portugalin omia kotoperäisiä lajikkeita.

Notkea, raikkaan marjainen ja pienesti mausteinen luomupunaviini sopii yhtä hyvin joulupöytään kuin -pakettiinkin. Tammettamaton Esporão Monte Velho Biológico on oiva joulun punaviini kinkulle ja laatikoille sekä pateille sieltä tuhdimmasta päästä.

2) Anselmann Riesling Classic

Pfalzin valkoviiniä joulupöytään | 11,99€anselmann riesling classic

Suomalaisten Riesling-rakkaus ei ota laantuakseen – ja miksi pitäisikään? Etenkin kun Saksasta tulee toinen toistaan ihanampia rieslingejä, kuten lämpimällä Pfalzin alueella valmistettu Anselmann Riesling Classic. Herkullisen hedelmäinen ja tyylikkään hapokas valkoviini viettelee aprikoosin, hunajamelonin, persikan ja omenan aromeilla, joita säestää hitunen mausteisuutta.

Anselmannin historiallisen perhetilan riesling on mainio valkoviini joulupöytään, etenkin jouluisille kaloille graavisiiasta kylmäsavuloheen. Monikäyttöinen valkoviini maistuu myös savulohisalaatin ja jouluisten pasteijoiden kanssa. Joulun pyhinä tätä rieslingiä on mukava siemailla sellaisenaankin.

3) That’s Neiss Pink Rieslingthat's Weiss pink riesling

Se vaaleanpunainen joulupöydän viini | 13,99€

Vaikka moni mieltää kepeät rieslingroseet kesään, ne ovat erittäin monikäyttöisiä viinejä monien makujen joulupöydässä. Saksan Pfalzissa tehty, heti markkinoille tultuaan suursuosioon ampaissut That’s Neiss Pink Riesling on kokeilunhaluisen huippuviinintekijän Axel Neissin taidonnäyte.

Tämän heleän raikkaan, marjoilta ja kukkasilta tuoksahtavan, virkistävän hapokkaan rieslingroseen väri on siis peräisin pienestä määrästä Riesling-valkoviiniin sekoitettua Spätburgunder-punaviiniä. Joulupöydässä That’s Neiss Pink Riesling viihtyy marinoitujen ja graavattujen kalojen, muiden kepeiden alkupalojen sekä kasvisten ja salaattien rinnalla. Jos jouluateriallanne herkutellaan myös keveillä juustoilla ja hedelmillä, ne tykkäävät taatusti tästä rieslingroseesta.

4) Torres Mas la Planamas la plana torres

Joulun punaviini aterian jälkeen | 59,99€

Kun jouluateria on syöty ja ilta taittumassa yöksi, on aika avata ne tuhdimmat huippuviinit, jotka talven ykkösjuhlaa varten on hankittu. Joulun punaviinien aateliin – ja Espanjan legendaarisimpiin viineihin – lukeutuva Torres Mas la Plana tulee Kataloniasta ja sopii täydellisesti jouluyön yhdessä fiilistelyyn aromaattisten kovien juustojen tai tumman suklaan kanssa.

Jos upeaa Mas la Planaa sattuisi jäämään joulun pyhiltä yli, kokkaa sille kaveriksi kotimaista suurriistaa. Muista myös avata tämä huippuviini hengittämään hyvissä ajoin ennen nauttimista.

5) Masi Angelorum Reciotomasi angelorum recinto classico

Makea punaviini joulupöytään | 18,98€

Italian Venetosta tuleva amarone on monelle meistä tuttu punaviini, mutta Valpolicellan alueen erikoisuus, recioto, on huomattavasti harvinaisempaa herkkua. Masin laatutalon Angelorum Recioto -viinin rypäleet ovat toki samat kuin rakastamassamme amaronessa: kuivattua Corvinaa, Rondinellaa ja Molinaraa. Makeus on peräisin siitä, että Amarone-viinin käyminen on keskeytetty, jolloin viiniin jää tuntuvasti sokeria.

Kirsikoilta, mausteilta ja suklaalta tuoksuva Angelorum Recioto Classico on loistava jälkiruokaviinijoulupöytään. Kokeile esimerkiksi panettonen ja muiden joulun kuivakakkujen, tumman suklaan ja konvehtien tai vaikkapa mantelikeksien kanssa. Makea recioto on myös täydellinen meditaatioviini ihan vain sellaisenaan herkuteltavaksi.

Hemmottele itseäsi näillä viineillä joulun tunnelmaan,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.