5 x VIINI + ELOKUVA

3.12.2019 - 5 x paras|

Mitäköhän sitä katsoisi? Pimeät illat kutsuvat sohvalle Netflixin ja punaviinin ääreen. Jos sulle tuottaa viinivalintojen ohella tuskaa se iänikuinen valinnan vaikeus Netflixiä selatessa, niin ei hätää – me valittiin viisi viiniä ja niille viisi elokuvaa. 

1) El Gringo Dark Red Tempranillo + Sad Hill: Uusi tuleminen

Espanjalainen uutuusviini (12,50€) ja palkittu dokumentti

Useat tunnetut spagettiwestern-elokuvat kuvattiin 1960-70-luvulla Etelä-Espanjassa, jossa maisemat ovat erehdyttävän samanlaisia Villin lännen kanssa. Lisäksi kuvaus Espanjassa oli tuohon aikaan halvempaa kuin rakentaa Hollywoodiin vastaavat lavasteet. El Gringo oli yleisnimitys näistä elokuvista (mm. Hyvät, pahat ja rumat, Kourallinen dollareita) tutuille taustanäyttelijöille, jotka saapuivat kuvauspaikalle toiveenaan ansaita hieman ekstratienestiä, ja toivoivat saavansa nostetta uralleen.

Täyteläinen ja tuhdin marjainen El Gringo Dark Red Tempranillo punaviini saa inspiraationsa mainitusta ilmiöstä, ja kertoo yhden taustanäyttelijän tarinan. Sinun tarvitsee vain ladata puhelimeesi ilmainen El Gringo -applikaatio, ja osoittamalla puhelimella viinin etikettiin, Johnny alkaa kertoa seikkailustaan.

Pyöreän ja pehmeän tanniinisen viinin kanssa kelpaa katsella Sitgesin elokuvafestivaaleilla parhaana täyspitkänä elokuvana palkittua Sad Hill: Uusi tuleminen -dokumenttia. Se kertoo vuonna 1966 valmistuneen Hyvät, pahat ja rumat -elokuvan faniporukasta, joka yrittää entisöidä Espanjassa sijaitsevat hautausmaalavasteet, joissa elokuvan legendaarinen loppukohtaus kuvattiin.

2) Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon + Wine Country

Huippuviini Kaliforniasta (29,98€) ja samalle alueelle sijoittuva komedia

Vuonna 1976 ranskalaisten viiniasiantuntijoiden kirkkain kärki kerääntyi Pariisissa ranskalaisten ja amerikkalaisten huippuviinien äärelle sokkomaisteluun, tarkoituksenaan selvittää, olisiko amerikkalaisista ranskalaisten viinien haastajiksi. Vain yksi toimittaja, Geroge Taber, vaivautui paikalle – olihan se päivänselvää, että ranskalaiset viinit veisivät voiton.

Toisin kuitenkin kävi. Amerikkalaisten viinien voitto siivitti Kalifornian Napa Valleyn viinialueen yhdessä yössä maailman viinikartan kirkkaimpaan kärkeen. Sittemmin viinialue on noussut myös yhdeksi Yhdysvaltojen suosituimmaksi turistikohteeksi, jonne myös uudessa Netfilixin Wine Country -komediassa matkataan – vanhan kaveriporukan syntymäpäivien merkeissä.

Kun elokuva sijoittuu viinialueelle, on tietenkin nautittava kyseisen alueen viiniä. Black Stallionin Cabernet Sauvignon on alueen tyypillisen tyylin mukaisesti runsas ja iso punaviini, jonka pyöreät tanniinit kannattavat muhkean marjaisuuden piiiitkään jälkimakuun.

3) Into the Woods + Into the Wild

Meidän oma punaviini (13,99€) ja moderni klassikkoelokuva

Jos etsit täydellistä viiniä pimeneviin iltoihin, älä etsi enää. Into The Woods on meidän tiimin ja viinitalo Francois Lurtonin yhteistyö, joka hivelee makunystyröitä erittäin täyteläisellä maullaan. Yhteistyö sai inspiraationsa Suomen luonnosta, ja koitimmekin luoda viinin, joka toimisi loistavasti myös riista- ja muiden lihaherkkujen parina. Ollaan muuten todella ylpeitä lopputuloksesta.

Luonto on keskiössä myös modernissa klassikkoelokuvassa Into the Wild. Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo Christopher McCandlessin tarinan, hänen matkatessaan Alaskan erämaahan 1990-luvun alkupuolella. Vaikka reissu ei lopulta mene ihan putkeen, on elokuva täynnä mahdollisuuden ja ilon väläyksiä, ohjaaja Sean Pennin käsitellessä taitavasti suuria kysymyksiä – kysymyksiä, joita kelpaa pohdiskella loistavan viinin äärellä myös kotisohvalla.

4) 3 Finger Jack Old Vine Zinfandel + Django Unchained

Intensiivinen jenkkiviini (17,98€) ja Tarantinon toimintatykitys

3 Finger Jack Old Vine Zinfandel saa nimensä Kaliforniaa kultakuumeen alkuaikoina 1850-luvulla kauhistuttaneelta juna- ja pankkirosvolta. Kukaan ei tiedä mistä Jack oli kotoisin, miten hän menetti kaksi sormeaan tai miten hän kuoli, mutta legenda elää edelleen.

Intensiivinen, suklaaan ja tummien kirksikoiden aromeja uhkuva viini onkin parhaimmillaan westernin kera, esimerkiksi Quentin Tarantinon ohjaaman Django Unchainedin seurassa. Tarantino ja Christoph Waltz pokkasivat jopa Oscarit elokuvasta, joka ei varmasti jätä kylmäksi – kuten ei jätä tämä viinikään.

Elokuvaa katsoessa kannattaa leffakarkit unohtaa, sillä 3 Finger Jack pääsee parhaiten oikeuksiinsa ronskien BBQ-herkkujen vierellä. Tuhtien viinien ystävät toki tohtivat nauttia tätä herkkua sinälläänkin.

5) Masi Campofiorin + The Tourist

Italialainen klassikkoviini (14,99€) ja samaiseen maahan sijoittuva toimintaelokuva

Jos mieli tekee tiivistunnelmaista toimintaa ja makunystyrät ovat vannoutuneet italialaisille viineille, kannattaa leffaksi valita The Tourist ja lasiin kaataa Masin Campofiorinia.

Masi Campofiorin on kaksoiskäymismenetelmällä tehty punkku. Menetelmä tarkoittaa sitä, että valmis punaviini on käytetty vielä toisenkin kerran, amaronea varten kuivattujen rypäleiden puristusmäskin kanssa. Ei ihme, että vivahteita riittää – kuten juonenkäänteitä tässä elokuvassa.

Johnny Deppin ja Angelina Jolien tähdittämässä elokuvassa matkataan Venetsiaan, reilun tunnin matkan päähän Campofiorinin synnyinsijoista. Elokuva on toimintaa täynnä, joten pullo kannattaa varmaan ottaa viereen sohvalle mukaan, ettei vaan missaa mitään lasia täyttäessä.

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.