5 x vegaaniset viinit kasvisruoille

9.9.2019 - 5 x paras|Viinit|

Vegaaninen ruokavalio ei sisällä eläinperäisiä ainesosia. Sama pätee vegaanisiin viineihin: niiden valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäistä, esimerkiksi kananmunaa eikä liivatetta. Master of Wine Tuomas Meriluoto innostui vinkkaamaan suosikkiruokiaan vegaaniviineille.

1) Origin Pure Pinotage

Reilu luomupunaviini sieni- ja kasvisherkuille | 9,98€

Yhä useampi meistä haluaa tehdä vastuullisia valintoja arjessaan. Reilun Kaupan kannattaja nappaa koriinsa Origin Pure Pinotage -punaviinin. Etelä-Afrikan ylpeydestä eli Pinotage-rypäleestä valmistettu raikas luomuviini huutaa seurakseen syksyn ensi sieniä ja satokauden kasviksia.

Grillaa kaveripoppoolle kunnon hampurilaiset härkäpapupihveillä (jos et malta työstää pihvejä itse, kaupasta saa valmiita) tai valmista noutopöytään sopiva muhkea munakoisolaatikko, melanzane alla parmigiana vegaanisella juustolla. Myös simppeli kantarellipasta ja -piiras imartelevat toden teolla tätä herkullista Pinotage-viiniä. Muista viilentää viiniä hiukan ennen tarjoilua – silloin se antaa parastaan.

 

2) Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé

Monipuolinen juuresten ja kasvisten kaveri | 10,90€

Chileläiset viinit ovat meille suomalaisille tuttuja. Jos maan punaviinit puhuttelevat makuhermojasi, mikset kokeilisi myös roseeta? Upean värinen ja herkullisen täyteläinen Torres Santa Digna Rosé tulee Central Valleysta – ja siivittää uskomattoman monenlaisia ruokia.

Kun arkena tekee mieli selviytyä nopeasti kyökissä, pyöräytä viinin kaveriksi mausteita paukkuva chili sin carne tai kasvistacoja. Keveämmäksi kumppaniksi sopii vaikka lämmin viikunasalaatti. Pulleat punajuuret ovat nyt parhaimmillaan, ja niistä tekaistu sosekeitto on oma suosikkini Santa Dignalle, kuten myös vohveliraudalla paistetut suolaiset krepit. Reilun Kaupan viinejä muuten tämäkin.

 

3) Deeps Roots Müller-Thurgau

Ystävysten luoma hittivalkoviini itämaiseen makuun | 10,48€

Mitä saadaan, kun mätsätään kolme nuorta viinintekijä-visionääriä ja yksi Saksan arvostetuimmista viinialueista? No tietysti Deep Roots Müller-Thurgau, pirtsakan hapokas ja tyrmäävän herkullinen luomuvalkoviini Rheinhessenistä!

Viinin jäännössokeri kestää itämaisemmankin twistin ruoassa. Kokeile vaikkapa tofuwokin, teriyaki-kasvisvartaiden tai seitanburgerien kanssa. Klassisemman stailin ystävä päätyy syntisen tuhtiin parsakaalipiiraaseen.Tai viilennä viini hyvin ja nauti ihan sellaisenaan – hyvässä seurassa, tietty.

 

4) That’s Neiss Pinot Grigio Trocken

Suosikkilajike sopii vegenaposteltaville | 12,98€

Saksa on upeita viinialueita ja rieslingejä pullollaan. Pfalzin klassikkoalueen nuori tähti Axel Neiss taitaa myös Pinot Grigio -lajikkeen. Neiss Pinot Grigio Trocken on vakuuttava esitys: puhdaspiirteinen ja eloisan mineraalinen valkoviini, jossa vilahtelevat eksoottiset hedelmät.

Safkapuolella Axelin taidonnäyte ajaa asiansa etenkin kepeiden naposteltavien kanssa. Paahda viinin kylkeen lehtikaalisipsejä uunissa tai duunaa herkullinen ja hulppean minttuisa tsatsiki. Isomman nälän taltuttaa esimerkiksi simppeli fenkoli-kesäkurpitsarisotto.

 

5) Viña Esmeralda

Varma valinta itämaisten makujen kokkailijalle | 10,98€

Itämaiset maut ovat olleet jo pitkään muodissa. Ne hurmaavat monipuolisuudellaan ja kiinnostavat erilaisuudellaan. Vastoin yleisiä ennakkoluuloja, sopii oluen lisäksi myös viini loistavasti pariksi haastavimmillekin mauille.

Viña Esmeralda on puolikuiva, hennon hedelmäinen valkoviini, jossa on aavistus jäännössokeria pyöristämässä makua. Jäännössokeri yhdessä viinin hennon hedelmäisyyden kanssa tekee siitä myös nappivalinnan mausteisten ruokien makupariksi. Tässä siis nappivalinta itämaisten makujen kokkailijalle, tai jos sinua pyydetään tuomaan viiniä ja tarjolla on mausteista ruokaa.

 

Toivottavasti näistä vegaanisista vinkeistä oli apua,

Tuomas Meriluoto MW

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.