5 x valkoviini joulupöytään – loistavia makupareja kalaherkuille

12.12.2022 - 5 x paras|

Onko jouluaterian valkoviini vielä hakusessa? Master of Wine Tuomas Meriluoto vinkkaa nyt omat valkoiset suosikkinsa joulupöytään!

1) Kaufmann Hattenheim Riesling Trocken

Rheingaun rieslingiä jouluaterialle | 15,98 €Kaufmann hattenheim Riesling

Joulupöydän voimakasmakuisille kalaherkuille sopivat rieslingin ja albariñon kaltaiset raikkaan hedelmäiset valkoviinit, joiden hapokkuus leikkaa kivasti etenkin lohikalojen rasvaisuutta. Saksassa, Rheingaun laatuviinialueella valmistettu Kaufmann Hattenheim Riesling Trocken on entisen juustontekijän Urban Kauffmannin käsialaa. Tästä herkullisesta ja tyylikkään mineraalisesta valkoviinistä löytyy sitrusta ja aprikoosia sekä mukavaa yrttisyyttä.

Kevyesti jäännössokerinen Kaufmann Hattenheim Riesling maistuu graavilohen, mädin ja muiden joulun merenherkkujen ohella blinien, sienisalaatin ja kinkun kanssa. Tämä luomuviini sopii myös jouluaterian välijuustoille sekä kasvissyöjien joulupöytään.

2) Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling

Chileläisriesling viihtyy kalojen kanssa | 14,98 €Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling

Jos etsit useampaa jouluaterialle sopivaa rieslingiä, Cono Sur Single Vineyard Block 23 on ihana tarhaviini, joka ei säikähdä vahvempiakaan kalapöydän makuja. Tämä hurmaavan hapokas ja limettinen valkoviini on valmistettu yhdeltä tarhalta kerätyistä Riesling-rypäleistä ja kypsytetty terästankeissa raikkaan hedelmäisyyden vaalimiseksi.

Jäännössokerin nätisti pyöristämä, intensiivisen sitruksinen ja harmonisen hedelmäinen Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling sopii monenlaisille joulupöydän kalaherkuille tillisilakoista kylmäsavuloheen. Kokeile tätä rieslingiä myös jokiravuille ja kampasimpukoille. Mainio valkoviini joulun laiskoina välipäivinä nautittavalle noutosushille tai helppotekoiselle teriyaki-lohelle.

3) Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc hanapakkaus

Klassikkovalkoviini bag-in-boxissa | 35,99 €Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2021 hanapakkaus

Lurtonin nimekkään viinitalon valmistama Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc on eloisan aromaattinen Sauvignon Blanc -valkoviini, josta löytyy aimo annos herukkaa, mangoa ja passionhedelmää. Terästankissa valmistettu, raikkaan hapokas viini sopii rennoksi aperitiiviksi näin talven juhlakaudellakin.

Joulupöydässä tämä kuiva ja hapokas valkoviini tykkää marinoiduista alkupaloista, graavisiiasta, cevichestä ja kylmäsavulohesta. Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc sopii myös jouluisella juustolautasella tarjottavan vuohenjuuston kaveriksi.

4)  Anselmann Weissburgunder Trocken

Monikäyttöinen jouluviini Saksasta | 11,99 €anselmann weissburgunder jouluetiketti

Weissburgunder eli Pinot Blanc on rypäle, josta syntyy monenlaisille pöydän antimille sopivia, suhteellisen lempeähappoisia valkoviinejä. Jos etsit joulupöytään pirteää, miellyttävää ja harmonisen hapokasta valkoviiniä, Pfalzin alueelta tuleva Anselmann Weissburgunder Trocken on oiva valinta: historiallisen viinitalon valmistama herkku täynnä kypsää sitrusta ja maukasta omenaa, tyylikkäällä mineraalisuudella höystettynä.

Kokeile tätä runsaan hedelmäistä valkoviiniä graavisiialle ja muille kalaherkuille sekä esimerkiksi kalkkunarullalle. Anselmann Weissburgunder Trocken sopii myös kasvissyöjän joulupöytään.

5) Wise Wolf Chardonnay

Hiilineutraali valkoviini joulunviettoon | 13,99 €wise-wolf-chardonnay-2021

Etelä-Ranskan Languedoc-Roussillonissa tehty Wise Wolf Chardonnay sopii vastuullisia valintoja suosivan viininystävän joulupöytään. Teräs- ja sementtitankeissa valmistettu Wise Wolf Chardonnay on pakattu 100-prosenttisesti kierrätettyyn lasiin, ja viinin pakkaus on muutenkin tehty miltei kokonaan kierrätysmateriaaleista. Lisäksi Wise Wolf Chardonnay on hiilineutraali viini.

Joulupöydässä tämä kypsän hedelmäinen ja kevyen kermainen valkoviini viihtyy niin lohikalojen kuin vaalean lihan rinnalla. Wise Wolf Chardonnay on myös mainio aperitiivi. Jos tätä viiniä jää yli jouluherkuttelujen jäljiltä, rullaile tai nouda kaveriksi susheja.

Mukavaa joulun odotusta!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.