5 x uutuusviini

20.4.2022 - 5 x paras|

Näin keväällä moni meistä tähyää keveämpien ja raikkaan hedelmäisten viinien perään. Nappaa tästä Master of Wine Tuomas Meriluodon suositukset Alkon uutuusviineistä!

1) Cono Sur Reserva Especial Sauvignon Blanc

Uutuusviini suositulta chileläistalolta | 12,90€ cono-sur-reserva-especial-sauvignon-blanc-2021

Viileissä ja viileähköissä oloissa menestyvä, hapokkuudestaan tunnettu Sauvignon Blanc -rypäle viihtyy Chilen merellisessä Casablancassa laaksossa. Casablancasta tulee tämäkin uutuusviini, intensiivisen aromaattinen ja tyylikkään harmoninen Cono Sur Reserva Especial Sauvignon Blanc, joka on kypsytetty terästankeissa rypäleen rapsakan hapokkuuden korostamiseksi.

Tämä vihreiltä omenoilta, sitruunankukilta, ruoholta ja greipiltä tuoksahtava valkoviini rakastaa mereneläviä: esimerkiksi siikaceviche on nappivalinta! Myös omatekoinen vihreä pesto ja kepeät tomaattiherkut maistuvat Cono Surin uutuusvalkoviinin rinnalla. Jos mieli tekee lihaisampaa, kokkaa kanaa sitruunaisessa jogurttikastikkeessa. Cono Surin viinit ovat myös kivoja tuliaisia kestävän kehityksen nimiin vannoville kavereille. Nappaa mukaan viemisiksi juustoa ja pähkinöitä.

2) Fresco di Masi Organic Rosso

Kepeä luomupunaviini keväisille aterioille | 14,98€ fresco di masi organic rosso

Kelien lämmetessä ja valon lisääntyessä on kiva kattaa pöytään kepeämpää punaviiniä. Masin viinitalon uutuusviini, Fresco di Masi Organic Rosso, on nimensä mukaisesti täyttä luomua – ja luonnon omilla hiivoilla fermentoitu. Merlot’sta ja Veneton alueella suositusta Corvina-rypäleestä sekoitettu suodattamaton punaviinion raikas, mutkattoman maukas ja tanniineiltaan lempeä. Tämän luonnonmukaisempaa punaviiniä ei löydykään.

Vadelmilta, hapankirsikoilta ja karhunvatukoilta tuoksuva, hitusen mausteinen Fresco di Masi Rosso on monipuolinen ruokaviini. Olipa pöydässä sitten italialaisia leikkeleitä, espanjalaisia tapaksia tai ranskalaisia pikkusuolaisia, tämä herkullisen marjainen uutuusviini rakastaa kaikkia! Loistava punaviini myös pizzalle, grillikanalle, ruokaisille risotoille ja tomaattipohjaisille pastoille.

3) Casa Canevel Prosecco Brut 2020

Vuosikertakuohuviini laatutuottajalta | 14,98€ casa canevel prosecco brut

Alkon hyllyille tiensä löytänyt uutuusprosecco tulee arvostetulta Casa Canevelin kuohuviinitilalta. Charmat- eli tankkikäymismenetelmällä valmistetun Casa Canevel Prosecco Brut -kuohuviinin rypäleet on kerätty Prosecco-alueen sydänmailta, Valdobbiadenen kukkuloilta. Viinin lajike on Glera, josta prosecco-kuohuviinit vähintään 85-prosenttisesti tehdään.

Raikkaan päärynäinen ja kevyesti kukkainen tuoksu avaa pelin, ja maku viehättää raikkaudellaan ja eleganssillaan. Casa Canevel Prosecco Brut:n jälkimaku on proseccoksi sangen pitkä. Jos haet hillityn tyylikästä aperitiivia illanviettoon, tämä kuiva kuohuviini virittelee makunystyrät keveiden äyriäis-, kala- ja vegeherkkujen taajuuksille. Hyvä vuosikertaprosecco etenkin sushille ja sashimille sekä klassiselle lohipastramille.

4) Villa Wolf Riesling

Uutuusvalkoviini rakastetusta rypäleestä | 12,98€ villa wolf riesling 2020

Riesling-rypäleellä on meillä Suomessa vankka fanikunta, eikä ihme: rypäleestä syntyy ihanan raikkaita, usein terästankeissa käytettyjä ja kypsytettyjä valkoviinejä, joissa puhdas hedelmäisyys ja hapokkuus ovat kohdillaan. Pfalzin alueelta Saksasta tuleva Villa Wolf Riesling on hyvä esimerkki pirteän hedelmäisestä Riesling-valkoviinistä, jossa kuulas hedelmäisyys loistaa pääroolissa.

Vain kevyesti suodatettu Villa Wolf Riesling hurmaa aprikoosin, vihreän omenan ja greipin aromeilla, ja tuoksusta löytyy ananastakin. Kuiva ja aromaattinen valkoviini sopii aromikkaiden merenelävien, kasvisruokien ja hedelmäisen kanasalaatin kylkeen. Aasialaisten makujen ystävä nauttii lohinigireistä ja maltilla maustetuista herkuista, kuten teriyakilohesta tai tempuraravuista. Seurustelujuomaksi sellaisenaan sopiva Villa Wolf Riesling löytyy myös puolikkaassa pullossa.

5) Deep Roots Riesling Zero

Alkoholiton puolikuiva uutuusviini | 9,98€ deep roots riesling zero

Alkoholittomille valkoviineille on yhä enemmän kysyntää, ja se näkyy Alkon hyllyilläkin. Uusin lisäys suosittuun saksalaiseen Deep Roots -viinisarjaan on Riesling Zero, jossa ei nimensä mukaisesti ole alkoholia.

Puolikuiva, hapoiltaan pirteä ja hedelmäinen Deep Roots Riesling Zero sopii tietysti siemailuun sellaisenaan, muttei pahastu ruokakavereistakaan. Laita tarjolle mausteisia tapaksia, inkiväärilohta tai muhkea sushi-platter. Päärynän, vihreän omenan ja sitrushedelmät mieleen tuova Deep Roots Riesling Zero tykkää myös hapanimelästä vegewokista ja aasialaisittain valmistetuista äyriäisistä.

Maistuvia hetkiä näiden uutuusviinien parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.