5 x syksyn uutuusviini – maista ainakin nämä!

29.9.2023 - 5 x paras|Artikkelit|

Viiniuutuuksia on ilmestynyt Alkon hyllyille ja tilausvalikoimaan kuin sieniä sateella. Maista ainakin nämä uutuudet!

1) Borneo Apassionado Tempranillo

Pehmeä ja hedelmäinen Espanja-hyllyn uutuus | 12,98 €Borneo Apasionado Tempranillo

Syyskuussa Espanja-hyllyyn saapunut valencialainen Borneo on täysin omanlaisensa: tummanpuhuvaan pulloon on painettu teksti suoraan päälle valkoisella maalilla – kuin portviinipullossa ikään. Tyylikäs tuote sopii viininrakastajalle, joka on jo kahlannut läpi saman hintaluokan italialaiset appassimentot.

Borneon mausta löytyy kypsää kirsikkaa, luumuisuutta ja mausteisuutta paketoituna keskitäyteläiseksi ja miellyttävän pehmeäksi kokonaisuudeksi. Luonnollinen pehmeys tulee osaksi lähes rusinoitumaan päästetyistä Tempranillo-rypäleistä ja toisaalta valmistuksessa käytetystä hienovaraisesta tammesta.

TIESITKÖ? Paikallisessa Valencian puhekielessä ”Borneo” ei muuten viittaa Tyynenmeren saareen, vaan nautinnollisella kävelyllä käymiseen.

2) Nanit Orange Wine

Espanjalainen oranssiviini hehkuu kuin aurinko | 13,90 €nanit orange wine

Hammeken Cellars on Nicholas Hammekenin vuonna 1996 perustama, uutta ja nuorekkaan hedelmäistä espanjalaista tyyliä edustava viinitalo. Nanit-sarjan jujuna on kunnioitus luonnon omia makuja kohtaan. Viinintekijätiimi kokosi taitonsa ja kokemuksensa yhteen tehdäkseen luonnonmukaisia viinejä, jotka ovat helposti lähestyttäviä ja herkullisia.

Nanitin oranssiviini saa kauniin värinsä, kun Macabeo-rypäleiden kuoret saavat olla kymmenen päivän ajan mukana fermentointivaiheessa. Värin lisäksi kuorikontakti antaa viinille aromikkuutta ja rakennetta jopa pienen tanniinisuuden muodossa.

Viinin tuoksusta löytyy valkoisia kukkia, sitrusta, mineraalisuuuta ja yrttisiä sekä teemäisiä aromeja. Viinissä on miellyttävä, raikas hapokkuus ja täyteläinen suutuntuma. Nanit on monikäyttöinen ruokaviini esimerkiksi vuohenjuustolle, salaateille, kalalle ja pastaherkuille!

3) Chavin Cabernet Sauvignon

Viinilehti: “Edullinen ostos!” | 9,98 € Chavin Cabernet Sauvignon

Chavin tuottaa viinejä, jotka kunnioittavat viiniperinteitä, mutta vastaavat trendeihin nykyaikaisella otteella. Eteläranskalainen viinitalo on perustettu rakkaudesta lajiin. Yritystä luotsaa Mathilde Boulachin – nainen perinteisen maan viinitalon johdossa on vielä harvinaista!

Chavinin edullinen ja tyylikäs Cabernet Sauvignon -viini on loistava valinta juhlapöytään tai buffettarjoiluun. Klassinen tumma ulkoasu näyttää hyvältä tarjoiltavien joukossa. Täyteläisen pehmeä ja aromikas kokonaisuus sopii monipuolisesti paitsi eri ruokalajeille myös monen erilaisen viininjuojan makuun.

Viinin tuoksussa voi erottaa herukkaisuutta ja hentoa kukkaisuutta. Täyteläisestä mausta löytyy tummia kivellisiä hedelmiä ja tummaa marjaa. Hennon suklaisessa jälkimaussa on pehmeät tanniinit.

4) Torres Clos Ancestral Forcada Xarel-lo Organic

Ylistys Katalonian alkuperäislajikkeille | 17,98 €

Clos Ancestral -sarja vaalii Katalonian viininviljelyn perinteitä. Torres on 80-luvulta asti tehnyt työtä palauttaakseen Katalonian alkuperäislajikkeita, kuten tässä viinissä käytetyn Forcadan. Alkuperäislajikkeet antavat viinille ainutlaatuisen identiteetin ja pitävät historian elossa. Ne kypsyvät myöhään sekä kestävät korkeita lämpötiloja ja kuivuutta. Tällaisten lajikkeiden viljely on välttämätöntä, jotta viininviljelyä pystytään jatkamaan ilmaston muuttuessa.

Gastronominen viini herauttaa veden kielelle tarjoten trooppisuutta ja runsasta hedelmäisyyttä. Viini toimii etenkin grillatun tai paisteun vaalean kalan sekä lihojen, kuten possun kanssa. Myös grillatut kesäkurpitsat ja lehtikaalipohjainen salaatti viihtyvät tämän viinin seurassa.

5) Neiss Cabernet Sauvignon

”Paras saksalainen punaviini, jonka olen maistanut” | 18,99 € Neiss Cabernet Sauvignon

Viiniammattilainen Pekka Suorsa kehui Ilta-Sanomien arvostelussa Neissin Cabernet Sauvignonia parhaaksi koskaan maistamakseen saksalaiseksi punaviiniksi.

Weingut Neiss on perustettu 1547 ja se omistaa noin 25 hehtaaria tarhoja Kindenheimin kylässä Pohjois-Pfalzissa. Viinitilan johdossa oleva Axel Neiss on ollut pariinkin otteeseen ehdolla Saksan parhaaksi punaviinin tuottajaksi.

Viinissä käytetyt rypäleet on poimittu käsin, jotta pellolta on saatu talteen vain hyvin kypsät marjat. Neissin Cabernet Sauvignonissa on herkullinen ja  kypsän hedelmäinen tuoksu, josta löytyy myös mustaherukkaa ja tummaa marjaisuutta. Viinissä on myös hieman mausteisuutta sekä tupakanlehteä ja tammisuutta. Tanniinit ovat kypsät ja samettiset. Hedelmäisen tasapainoinen punaviini on oiva pari grillatulle lihalle, pihveille ja BBQ-ruualle.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.