5 x riistakauden ykkösviinit

6.9.2019 - 5 x paras|Viinit|

Metsästyskausi on käsillä, ja se näkyy pian pöydissämmekin. Nyt on aika unohtaa hetkeksi kepeät kesäviinit ja syventyä punaviinien kiehtovaan maailmaan. Näillä Master of Wine Tuomas Meriluodon ruoka- ja viinivinkeillä syksy tuntuu entistä maukkaammalta.

1) Into The Woods

Meidän itse tekemä, mojova uutuus trendikkäältä viinialueelta | 13,99€

Tiesitkö, että Etelä-Ranskan Languedoc on viinialueena kovassa nousussa? Sen auringossa ovat kypsyneet myös Alkon uutuuden, Into The Woods GSM -punaviinin rypäleet. Languedocille tyypilliseen tapaan tässä viinissä Grenache-, Syrah- ja Mourvèdre-rypäleitä, joista tulevat GSM-alkukirjaimet sen etiketissä.

Roteva eteläranskalainen hivelee makunystyröitä – ja riistaa lautasella. Jos etsit täydellistä viiniä hirvelle tai metsälinnuille, älä etsi enää. Into The Woods toimii mainiosti myös ärtsympien safkojen, kuten reippaasti grillattujen ja maustettujen naudanlihavartaiden kanssa.

Kyseinen viini on tehty meidän tiimimme ja viinitalo Francois Lurtonin kanssa yhteistyössä. Lukuisia näytteitä tuli maisteltua ja sekoitettua, kun me koitettiin luoda viini, joka sopisi nimenomaan pohjoiseen makuun ja pohjoisille mauille. Ollaan muuten todella ylpeitä lopputuloksesta.

 

2) Mud House Central Otago Pinot Noir

Pinot Noir -eleganssia pienriistalle | 16,97€

Jos olet kepeämpien viinien ystävä, suuntaa nyt katseesi Pinot Noir -punaviineistään tunnettuun Uuteen-Seelantiin. Punaviinirypäleiden herkkähipiäinen kuningatar rakastaa eteläsaaren Central Otagon aluetta, jolta tämä Mud Housen viinitalon rubiininpunainen herkkukin on kotoisin. Jo tuoksun marjaisuus saa suupielet valumaan lupaavasti.

Mud House Pinot Noir on täysosuma lautaselle päätyneille metsiemme siipiveikoille – etenkin jos tarjoat niiden lisäkkeenä sieniä. Loistoviini myös riistaillallisen kasvissyöjille.

 

3) Masi Campofiorin

Pohjoisitalialaista charmia poron kylkeen | 14,99€

Masin viinit ovat monelle meistä tuttuja. Veneton maakunnan Valpolicellasta tuleva, tummaakin tummempi Masi Campofiorin on tehty suomalaisten fanittamalla ripasso-menetelmällä. Se tarkoittaa sitä, että viini saa käydä kahdesti: ensin rypälemehusta alkoholiksi ja sitten vielä kuivattujen rypäleiden kanssa.

Tekotapa pehmentää kivasti suutuntumaa ja tekee Campofiorinista täysosuman illanistujaisten poronkäristykselle. Frendeille voi samalla huikata, että tämä on se ihan eka ripasso-viini kautta aikain. Jos poroa ei ole käsillä, kulautelkaa Campofiorin alas suolaisten ja kovien juustojen kanssa.

 

4) Norton Privada

Muhkea hirviviini Andien juurelta | 18,98€

Kun lautaselle sattuu punaista lihaa, viisari sojottaa välittömästi Argentiinaan päin. Tunnetun ja palkitun Nortonin viinitalon Privada-punaviini on valmistettu maan ylpeydestä Malbec-rypäleestä sekä Cabernet Sauvignonista ja Merlot’sta.

Vaniljaa ja muita mausteita uhkuva tuoksu avaa pelin. Sitä seuraa runsaan hedelmäinen, suorastaan samettinen maku, jonka vivahteet valtaavat suun joka kolkan. Tyyppaa Norton Privadaa vaikkapa rosmariinilla maustetun hirvipaistin tai riistapyöryköiden kanssa.

 

5) Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva

Katalonialaisklassikkoa sarvipäille | 15,98€

Suositun Torresin viinitalon klassisen tyylikäs hyvän tuulen punaviini Gran Coronas sopii tähän vuodenaikaan kuin nenä päähän. Suomalaisten rakastamista Tempranillo- ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä valmistettu viini toimii lasin verran sellaisenaankin, mutta ruokapöydässä se säteilee.

Jos metsästä tai kaupasta tarttuu matkaan hirveä tai peuraa, viehkeän tamminen ja aromeiltaan kypsä Gran Coronas on täydellinen match. Mikäli riistaa ei satu löytymään, tässä on kunkku kaveri klassiselle lampaanviululle.

 

Näiden vinkkien myötä, oikein maukasta riistakautta!

Tuomas Meriluoto MW

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.