5 x punaviini alkukevääseen

7.3.2022 - 5 x paras|

Ennen kuin ilmat lämpenevät, monen meistä tekee mieli pysytellä vielä punaviineissä ja säästää valko- ja roseeviinit suosiolla edemmäs kevääseen. Mitkä punaviinit löytyvät Master of Wine Tuomas Meriluodon pöydästä tähän vuodenaikaan? Katso suositukset!

1) Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

Paras punaviini muhkean tyylin ystävälle | 17,98€ three finger jack zinfandel

Tässä punaviinissä on ytyä ja meininkiä! Kaliforniassa Lodin alueella 1800-luvulla häslänneeltä pankki- ja junaryöstäjältä nimensä saanut Three Finger Jack Old Zinfandel on täyteläinen, tummaa kirsikkaa ja suklaata uhkuva punaviini, joka sopii niin rentoon kulautteluun kuin ruokapöytäänkin. Osa rypäleistä on kerätty peräti 110-vuotiaista Zinfandel-köynnöksistä, mikä tuntuu upean konsentroituneena makuna suussa.

Three Finger Jack Old Vine Zinfandelin tanniinit ovat miellyttävän maltilliset, joten tätä muhkeaa punaviiniä voi maistella tujumminkin maustettujen lihaherkkujen kera. BBQ-ribsit, jerk-marinoitu naudan ulkofilee, karamellisoitu possu tai marokkolaiset lammaspyörykät toimivat taatusti.

2) Cono Sur Gran Reserva Organic Cabernet Sauvignon

Luomupunaviini rotevaan makuun | 15,98€ cono-sur-gran-reserva-organic-cabernet-sauvignon-2018

Kun sohjokelit ovat nihkeimmillään, chileläisviinien hinta-laatusuhteesta viehättynyt punaviinifani poimii koriinsa Cono Surin viinitalon ihanasti lämmittävän cabernet sauvignonin. Viileiden öiden Colchaguan laaksosta tulevassa, tammikypsytetyssä Cono Sur Gran Reserva Organic Cabernet Sauvignon -punaviinissä on myös hitunen Syrah-rypälettä – ja miltei silkkiset tanniinit.

Tummien luumujen ja karpaloiden aromeilla leikittelevä Cono Sur Gran Reserva Organic Cabernet Sauvignon viihtyy selkeämakuisten nautaruokien ja suolaisten juustojen rinnalla. Oiva punaviini myös lammas- tai riistapadalle sekä klassiselle pääsiäislampaalle!

3) Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon

Hyvä punaviini Argentiinan Mendozasta | 12,48€ norton-barrel-select-cabernet-sauvignon-2021

Moni täyteläistä, kivan hinta-laatusuhteen punaviiniä etsivä suuntaa katseensa Argentiina-hyllylle. Maan maineikkaimmalta viinialueelta, Andien juurella levittäytyvästä Mendozasta, tulee Norton Barrel Select Cabernet Sauvignonin kaltaisia maukkaita ja runsaan hedelmäisiä punaviinejä, jotka sopivat tähän vuodenaikaan täydellisesti.

Tyylikkään paahteinen, aromeiltaan herukkainen ja mausteinen Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon viihtyy ruokapöydässä ja on mainio kyytipoika niin hirvelle, härälle kuin lampaallekin. Myös kasvismureke, vegevartaat ja kovat juustot maistuvat tämän argentiinalaispunaviinin kanssa.

4) Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir

Hurmaavaa punaviiniä eteläranskalaiselta luomutilalta | 21,90€ gerard-bertrand-domaine-de-laigle-pinot-noir-2018

Gérard Bertrand on Languedoc-Roussillonin tunnetuimpia viinintekijöitä – ja Domaine de l’Aigle Pinot Noir hänen kepeän aromaattinen taidonnäytteensä, joka valittiin Viinilehden vuoden luomupunaviiniksi. Pinot Noir ei ole se ensimmäinen lajike, joka mielletään aurinkoiseen ja lämpimään Languedociin, mutta tämän punaviinin rypäleet ovatkin kasvaneet viileämmissä olosuhteissa Pyreneiden juurella.

Metsän punaisilta marjoilta tuoksahtava, kukkea ja hienostuneen mausteinen, vienosti savuinen Domaine de l’Aigle Pinot Noir on ehta ruokaviini, joka rakastaa punalihaisia kaloja ja vaaleaa lihaa. Kokeile vaikkapa teriyakilohta, grillattua nieriää tai yrttistä kanaa – et pety! Myös halloumi-granaattiomenasalaatti ja miedonmakuiset juustot viihtyvät tämän luomupunaviinin kyljessä.

5) Torres Clos Ancestral

Kepeämmän tyylin punaviini Kataloniasta | 16,99€ torres clos ancestral

Ilmaston lämmetessä useilla perinteisillä viinialueilla on alettu kartoittaa kuumuuteen ja kuivuuteen soveltuvia punaviinirypäleitä. Miguel Torresilla hiljattain elvytetty Katalonian oma historiallinen lajike Moneu on nyt yksi Torres Clos Ancestral -luomuviinin rypäleistä. Makoisan marjaisa ja vivahteikas punaviini on kypsytetty osin amforaruukuissa, perinteiseen tapaan.

Keskitäyteläinen. notkea ja raikkaan hapokas Clos Ancestral maistuu herkulliselta sellaisenaankin, mutta rakastaa tapaspöydän herkkuja: suolaisia makkaroita, manchego- ja zamoranojuustoa, paprika- tai tonnikalatäytteisiä oliiveja, marinoituja herkkusieniä, patatas bravas -perunoita… Myös kasvisipiiras ja -pizza maistuvat ihanilta tämän katalonialaispunaviinin rinnalla.

Herkullista lopputalvea mainioiden punaviinien seurassa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.