5 x punaviini joulupöytään

12.12.2022 - 5 x paras|

Runsasmakuiselle jouluaterialle sointuvien punaviinien etsintä ei ole se ihan helpoin rasti. Nappaa nyt talteen Master of Wine Tuomas Meriluodon mehevät punaiset vinkit!

1) Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir

Chileläinen palstaviini suomalaiseen jouluun | 15,98 €Cono Sur single vineyard 21 pinot noir

Vaikka jouluaterialle tekisi mieli valita juuri se upean täyteläinen ja tanniininen, hieman tyyriimpi punaviini, kannattaa tuo viini säästää ruokailun jälkeiseen fiilistelyyn. Etenkin sinappikastikkeen kanssa tarjottavan neilikkakuorrutetun kinkun – ja miksei laatikoidenkin – kanssa maistuu paljon paremmin keskitäyteläinen, notkean marjainen ja tanniineiltaan maltillinen pinot noir. Chilen viileästä San Antonion laaksosta tuleva Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir on nimensä mukaisesti yhden tarhan rypäleistä valmistettu punaviini.

Tässä kirsikoilta, vadelmilta ja karpaloilta tuoksuvassa, maultaan puhtaan hedelmäisessä pinot’ssa on nastaa mausteisuutta, joka sopii sydäntalven ykkösjuhlaan. Viinin hapot leikkaavat mukavasti kinkun ja joulun lohiherkkujen rasvaisuutta. Myös aterialla tarjottavia juustoja saatteleva Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir kannattaa viilentää hetki juuri ennen tarjoilua.

2) Masi Campofiorin

Ei jouluateriaa ilman italialaista ripassoa! | 15,98 €masi Campofiorin kinkkuviini joulu

Me suomalaiset – ja pohjoismaalaiset ylipäätään – rakastamme muhkeita ripassoja ja amaroneja, ja näistä Valpolicellan viinialueen punaisista helmistä löytyy joulupöytiimmekin sopivia viinejä. Ne tuhdeimmat amaronet kannattaa suosiolla säästää jouluyön nautiskeluun tumman lahjasuklaan kera, mutta esimerkiksi Masin viinitalon klassikko, Campofiorin, taipuu jouluaterialla moneen. Masi Campofiorin on valmistettu kaksoiskäymismenetelmällä, jossa perinteinen punaviini käytetään uudestaan noin kuuden viikon ajan kuivattujen rypäleiden kanssa.

Keskitäyteläinen Masi Campofiorin on herkullisen aromaattinen punaviini, josta ei vivahteita puutu. Hapankirsikat ja punaherukat mieleen tuova, miellyttävän yrttinen ja kepeän pippurinen viini on oiva valinta niin kinkulle kuin joulupöydän juustolautaselle, etenkin kovemmille juustoille. Jos teillä nautitaan jouluna kinkun sijaan paahtopaistia, Masi Campofiorin säestää hienosti sitäkin.

3) Torres Coronas Tempranillo Organic

Joulupöydän moniottelija Kataloniasta | 10,99 €torres coronas Tempranillo organic jouluetiketti

Jos etsit jouluaterialle mehevää ja pehmeän mausteista punaviiniä, joka sopisi monen makuun, miten olisi todellinen katalonialaisklassikko? Torresin viinitalon Coronas Tempranillo Organic on luomuviljellyistä Tempranillo-rypäleistä tehty, kypsän hedelmäinen ja harmoninen punaviini, jossa on mukana Cabernet Sauvignon -rypälettä. Mutkattoman maukkaan, hapoiltaan ja tanniineiltaan kiltin viinin aromeista löytyy karhunvatukkaa sekä puolukkaa ja muita metsämarjoja.

Vaikka tätä klassikkoa siemailee mielellään sellaisenaankin, loistoonsa Torres Coronas Tempranillo Organic nousee ruoan rinnalla. Kokeile tätä punaviiniä vaikkapa joululaatikoiden kanssa. Ja jos teillä napostellaan tapaksia iltapäivällä ennen jouluateriaa, Torres Coronas Tempranillo sopii lammasmakkaran, paprikatäytteisten oliivien sekä ikää saaneen manchegojuuston kyytipojaksi.

4) Gerard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir

Persoonallista luomupunaviiniä Languedocista | 24,99 €Gérard Bertrand Domaine de l'Aigle Pinot Noir kinkkuviini joulu

Gérard Bertrand, entinen rugbystara ja nykyinen viinintekijä, tuottaa Languedoc-Roussillonin alueen tarhoillaan kiehtovia viinejä, joista Domaine de l’Aigle Pinot Noir on omia suosikkejani. Vaikka Languedoc on Ranskan kuumin viinialue, viileässä ilmanalassa viihtyvästä Pinot Noirista tehty Domaine de l’Aigle Pinot Noir maistuu raikkaan marjaiselta, sillä rypäleet kasvavat korkealla Pyreneiden juurella. Rubiininpunaisessa, tyylikkään aromaattisessa punaviinissä tuoksuvat karpalo, kirsikka ja vadelma. Tuoksussa on myös kukkeutta, mausteita ja hentoa savuisuutta.

Joulupöydässä tämä kepeän marjainen ja hienostuneen mehukas punaviini sopii niin lohelle, kinkulle kuin porkkanalaatikollekin. Jos teidän jouluateriallanne nautitaan pienriistaa, Domaine de l’Aigle Pinot Noir on oiva valinta niin metsiemme riistalinnuille kuin viiriäisellekin. Hyvä viini myös ”välijuustojen”, varsinkin pehmeiden sellaisten, kaveriksi. Villennä viiniä tovi ennen nauttimista.

5) Archipel de Château Puybarbe

Punaista joulupöytään suomalaistilalta | 19,90 €Archipel de Château Puybarbe

Monelle meistä Bordeaux’n viinit kuuluvat ehdottomasti jouluun! Jos sun tänä jouluna tekee mieli maistaa jotain muuta kuin sitä ”tyypillisintä bordeaux’ta”, vaihda Gironden länsirannalta oikealle rannalle? Sieltä, Côtes de Bourgin kauniisti kumpuilevilta kukkuloilta löytyy Château Puybarbe, nykyään suomalaisten omistama viinitila. Riku ja Anna Väänäsen tuottama Archipel de Château Puybarbe on uutuus Alkon valikoimassa: upean täyteläinen ja tanniininen punaviini, joka sopii niihin omiin nautiskeluhetkiin jouluaterian jälkeen.

Puybarben vanhojen Cabernet Franc-, Cabernet Sauvignon-, Merlot- ja Malbec-köynnösten rypäleistä valmistettu Archipel hurmaa luumuisella, mausteisella ja tyylikkään paahteisella, tammikypsytyksestä kielivällä olemuksellaan. Jos joulupöydän tähti on kinkun sijaan ankka tai hirvenpaisti, on Archipel de Château Puybarbe nappivalinta. Muuten tämä bordeaux viihtyy hyvän kirjan ja kypsän juuston kaverina. Myös etiketti on suomalaista, Rasmus Riissasen, käsialaa.

Viininpunaista joulua toivottaen,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.