5 x pasta ja viini

30.1.2023 - 5 x paras|Reseptit|

Suomalaiset ovat viime vuosina päässeet nauttimaan toinen toistaan herkullisemmista hittipastoista, joita ruokabloggaajat ja yrittäjät ovat iloksemme kehittäneet. Nappaa talteen reseptit ja täsmäviinisuositukset!

1) Uunifetapasta ja Masi Campofiorin

Uunifetapasta on pelastanut niin monet suomalaiskotien arjen ja juhlan hetket. Rustiikkisuus, helppous, paahdetun fetan yllättävä kermaisuus ja chilin vieno polte takaavat, että kokkailupäivästä riippuen annos on joko arjen luksusta tai viikonlopun herkkua.

Suomalaiset Jenni Häyrisen uunifetapasta hurmasi heti syntyessään vuonna 2019, kansainväliseksi hitiksi se levisi Tiktokin kautta vuonna 2021 ja maailma oli valmis vuonna 2022, kun huippukokki Gordon Ramsay kuvaili uunifetapastan auttaneen ihmisiä selviämään pandemian yli: ”Rakastan uunifetapastaa.”

Tiesitkö? Kansallista uunifetapastapäivää vietetään vuosittain 4.2.

RESEPTI: Jenni Häyrisen uunifetapasta Liemessä-blogissa

Viinisuositus: Masi Campofiorin | 15,98 €masi Campofiorin

Täyteläinen Masi Campofiorin rakastaa mutkattomia italoherkkuja ja myös suomalaiskeittiöistä maailmanvalloitukseen ampaissutta uunifetapastaa. Masi Campofiorin valmistetaan niin sanotulla kaksoiskäymismenetelmällä, jossa perinteinen punaviini käytetään uudestaan noin kuuden viikon ajan kuivattujen rypäleiden kanssa. Tämä toinen käyminen kestää noin 15 päivää, ja prosessi tuo viiniin alkoholia, väriä, uutosta ja pehmentää tanniineja sekä lisää aromikkuutta.

pasta limonello pink riesling

2) Pasta limonello ja That’s Neiss Pink Riesling

Kikherne limonello oli puolestaan vuoden 2020 pastahitti, ja tämän trendipastan sanansaattajana toimi Natalia Salmela. Pastassa yhdistyvät sitruunan raikkaus ja turkkilaisen joqurtin tai smetatan täyteläisyys.

Winestaten pasta limonello -ohjetta on viritetty paahdetuilla kikherneillä sekä papaijalla. Kokeile ja ihastu!

RESEPTI: Natalia Salmelan kikherne limonello WTD-blogissa

RESEPTI: Winestaten papaijalla tuunattu pasta limonello

Viinisuositus: That’s Neiss Pink Riesling | 13,99 €that's neiss pink riesling

Saksalaisen Neissin viinitalon rieslingrosee oli se ihan ensimmäinen pinkki riesling, joka saapui Suomen-markkinoille – ja ampaisi heti huimaan suosioon. That’s Neiss Pink Riesling on siis Riesling-valkoviiniä, johon on lisätty hitunen Spätburgunder- eli Pinot Noir -punaviiniä.

Hedelmältään herkku ja hapoiltaan ponteva pinkki riesling sopii rentoon kilistelyyn sellaisenaan – ja viihtyy monenmoisten pöydän antimien kyljessä. Ruokaa voi huoletta myös maustaa vähän reilummallakin kädellä. That’s Neiss Pink Riesling saattelee pasta limonellon lisäksi kivasti myös savulohipastan, kasvis- ja juustopiiraat sekä tuhdit, hedelmäiset salaatit. Myös pad thai -nuudelit ovat loistopari tälle viinille!

3) Avokadopasta ja Mud House Sauvignon Blanc

Pastabuumin äiti ja isä! Avokadopasta aloitti suomalaisten sittemmin vain syventyneen pastarakkauden jo vuonna 2012, jolloin se julkaistiin Alexander ja Hanna Gullichsenin (nyk. Himanka) Safkaa-keittokirjassa. Avokadohyllyille eksyi ohjeen myötä suomalaisia, jotka eivät olleet aiemmin kuulleetkaan hedelmästä ja juustohyllyiltä haalittiin puolestaan suloisen suolaista pecorinoa ja parmesaania.

RESEPTI: Avokadopastan resepti Ylen artikkelissa

Viinisuositus: Mud House Sauvignon Blanc | 15,98 € mud house Sauvignon Blanc

Mud House Sauvignon Blanc on raikas viinipari avokadon kermaisuudelle. Uusi-seelantilaisen viinin rypäleet kerätään viileään aikaan ja ne käsitellään kylmässä, jotta viiniin saadaan juuri sen ominainen raikas hedelmäisyys. Passionhedelmäinen pyöreys puolestaan komppaa pastan vienoa chilitujausta.

punajuuripasta resepti punaviini

4) Punajuuripasta ja Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenere Syrah

Feta ja punajuuri ovat klassinen yhdistelmä, jota tällä kertaa kokeillaan pastana. Punajuuripastan mausta löytyy samanlaista pyöreäyttä ja hedelmäisyyttä kuin Cono Surin luomupunaviinistäkin. Viinin hapokkuus yhdistyy mukavasti fetajuuston ja punajuuren hapokkuuteen.

Jopa punajuurikammoisten kannattaa kokeilla tätä reseptiä: uunissa paahtaminen, sipulin lisäys ja kastikkeessa mukana olevat saksanpähkinät leikkaavat lempeästi punajuuren makua ja tuovat sen seuraksi mukavaa pyöreyttä.

RESEPTI: Winestaten ja Satokausikalenterin ohje punajuuripastalle

Viinisuositus: Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah | 12,98 €

Helposti lähestyttävä ja tanniineiltaan pehmeä punaviini on luomulaatuinen, kuten suuri osa chileläisen Cono Sur -tilan muistakin viineistä. Viinin maku ja luonne ovat hintaluokassa kohdallaan. Osoituksena tästä Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah pokkasi vuonna 2019 voittajan pystin Vuoden viinit -kilpailun alle 13 euron luomupunaviinien sarjassa. Monipuolinen ja lompakkoystävällinen punaviini on edukseen erityisesti pataruokien, paahdettujen juuresten ja pihvien rinnalla.

5) Pasta carbonara ja Deep Roots Riesling

Italialaisen klassikkopastan kulmakivet ovat yksinkertaiset, mutta laadukkaat raaka-aineet. Lyhyt ainesosaluettelo sisältää pastan lisäksi vain pekonia tai pancettaa, kananmunia, mustapippuria ja parmesaania. Italian ulkopuolella carbonaraan lisätään usein kermaa, joka italialaisissa resepteissä on puolestaan harvinaista.

RESEPTI: Italialainen pasta carbonara K-Ruoka -ohjeella

Viinisuositus: Deep Roots Riesling | 13,99 €deep roots riesling

Erittäin hapokas Deep Roots Rielsing tuo pasta carbonaran kylkeen kaivattua ryhtiä. Runsaan aromikkuutensa ansiosta viini ei kavahda pastan joukkoon laitettavaa kunnon mustapippurirouhaisuakaan!

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.