5 x parhaat matala-alkoholiset ja alkoholittomat viinit

13.1.2020 - 5 x paras|Viinit|

Elämme ajassa, jossa arvostetaan koko ajan enemmän hyvinvointia ja terveellisyyttä. Siksi varsinkin yhä useampi nuorista juo harvemmin ja valitsee lasiinsa alkoholittoman vaihtoehdon. Master of Wine Tuomas Meriluoto listasi kepeämmät viinivinkit alkuvuoteen. 

1) Barrels and Drums Chardonnay Non-alcoholic Sparkling

Voittoisaa kuohuviiniä kevyeen kilistelyyn | 7,55€ Alko

Pikkujoulujen, joulun ja uudenvuoden juhlaputken jälkeen tulee varmasti eteen tilanteita, joissa tarvitaan alkoholitonta skoolattavaa. Tällaisiin hetkiin sopii ruotsalaisten kehittämä ja Saksassa valmistettu Barrels & Drums Non-alcoholic Sparkling, joka nappasi alkoholittomien kuohuviinien kultamitalin Vuoden Viinit 2019 -skabassa.

Pöydässä tämä Chardonnay-pohjainen kuohari tykkää vähärasvaisista, simppelisti valmistetuista kaloista sekä monenmoisista merenelävistä. Kiva alkuvuoden kuplatuttavuus kaikille keventäjille ja alkoholittomien vinkkujen ystäville.

2) Zéra Chardonnay Effervescent

Ranskalainen kuohuu ilman alkoholia | 9,01€ Alko

Tuttu tunne: joulun ja uudenvuoden jälkeen ajatus juhlista ja kuohuviinistä ei niin iske. Mitäpä jos kilistelisitte vuoden ekoissa illanistujaisissa alkoholittomilla kuplilla? Zéra Chardonnay Effervescent on nastan sitruksinen ja pirtsakan hapokas, eteläranskalaisista luomurypäleistä tehty skumppa, jota särpii mielellään – niin freesin kukkea on sen jälkimaku.

Jos bilepöydässä on tarjolla salaattia, dippikasviksia, pizzaa tai vaikka vähän makeampiakin tuulihattuja, tämä Pierre Chavinin viinitalon kuohari toimii oivana palanpainikkeena. Tyyppaa myös marjojen ja jäätelön kanssa! Zéra Chardonnay Effervescent on vegaanifrendienkin makuun, sillä viiniä ei ole kirkastettu liivatteella, munalla tai muilla eläinkunnan tuotteella.

3) Digno Sauvignon Blanc De-Alcoholised Wine

Klassikolla on uusi nimi ja olemus | 8,41€ Alko

Tekeekö duunipäivän päätteeksi mieli lasillista valkkaria? Tai onko kylään tulossa kavereita, joille pitäisi kehitellä myös jotain alkoholitonta? Digno Sauvignon Blanc on chileläinen valkoviini, jossa houkuttavat tutut uuden maailman sauvignonin aromit: limetti, karviainen, herukanlehti ja yrtit.

Vaikka vinkkuun on jäänyt sokeria alkoholin poistamisen myötä, hapokkuus huitelee niin korkealla, että kielelle jää rapsakan raikas maku. Spanskimenon ystävä latookin pöytään tapaksia, Italia-fani antipastoja. Alkoholiton Digno on täysosuma myös itämaisittain maustetuille äyriäisille. Tätä Reilun kaupan viiniä et halua missata!

4) Torres Natureo Syrah

Alkoholitonta espanjalaista Syrah-faneille | 8,55€ Alko

Kun multa kysytään punkkuvinkkejä, nostan usein esiin Syrah-viinit, koska ne tuntuvat istuvan meikäläisten makuun. Espanjalaisista Syrah-rypäleistä on syntynyt myös alkoholiton Torres Natureo, jonka aromeista löytyy punaherukkaa, vattua, granaattiomppua ja himppu vaniljaakin.

Pehmeän yrttisessä ja makean hedelmäisessä Natureossa hapot ovat kohdillaan, mikä tekee siitä varsin joustavan safkavinkun. Parita leikkeleiden, maustemakkaroiden tai vegepiiraiden kanssa – tai hauduta kaveriksi mehevä possupata. Punainen Natureo tykkää myös uusproteiineista: kiva combo esimerkiksi härkispihvien kanssa.

5) Sangre de Toro 5,5 %

Härkäviinit kevenivät reippaasti | Saatavilla monissa K-kaupoissa, Prismoissa ja useissa muissa S-kaupoissa

Näin vuoden alussa moni meistä keventää vähän joka suunnalla. Niin myös tutumpaakin tutumpi Sangre de Toro, jota saa nyt ruokakaupoista 5,5-volttisena valko- ja punaviininä. Herkullinen valkkari on tehty Kataloniassa suosituista Parellada- ja Garnacha Blanca -lajikkeista, kepeä punkku taas Garnacha Tintasta sekä kuumassa ja kuivassa viihtyvästä sissistä, Carignan-rypäleestä.

Matala-alkoholiset Sangre de Torot ovat letkeitä seurusteluviinejä, jotka voi myös parittaa simppeleille pastoille ja risotoille, kylmille liha-alkupaloille, ruokaisille salaateille sekä monille juustoille. Ja jos jäi mietityttämään, niin alkoholipitoisuutta on laskettu tyhjiöhöyrytyslaitteella.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.