5 x paras viini vieraille

20.3.2019 - 5 x paras|Viinit|

Mitä viiniä tarjota vieraille? Hyvä tapa varautua vieraiden tuloon on pitää kotona pientä varastoa erilaisista viineistä. Näin onnistut kestitsemään niin illallisvieraat, yllätysvieraat kuin arki-illan rennon pasta-aterian ystävän kanssa. Master of Wine Tuomas Meriluoto poimi eri hintaiset viinit, joilla yllätät vieraasi iloisesti. 

1) Masi Bonacosta Valpolicella Classico

Keskitäyteläinen punaviini arki-iltojen rennoille aterioille

Jos pitäisi valita yksi viini, jota olisi hyvä olla aina saatavilla, olisi se keskitäyteläinen ja keskitanniininen punaviini raikkaalla hapokkuudella. Esimerkiksi Masi Bonacosta Valpolicella Classico pohjoisesta Italiasta.

Tämän tyyliset viinit toimivat todella monipuolisesti eri ruokien kanssa, oli kyseessä sitten eri tyyliset pastaruoat, rasvaisemmat kalaruoat tai vaikkapa kypsät liharuoatkin.

Vieraille voi muuten vinkata, että edelleen perheomisteinen Masin viinitila on viljellyt viiniä jo vuodesta 1770 lähtien. Osaamista siis riittää monen sukupolven verran.

2) Cono Sur Reserva Especial Riesling

Valkoviiniksi varma valinta on riesling

Jos vieraat mielivät valkoviiniä, voisi varma valinta olla kuiva, mutta aavistuksen makua pyöristävää jäännössokeria sisältävä riesling. Valitsin valkoviiniksi Cono Surin Reserva Especial Rieslingin, joka juurikin edellä mainitusta syystä sopii moneen makuun.

Cono Sur Reserva Especial Rieslingin maun hento hedelmäisyys pelailee nätisti viinin hapokkuuden kanssa yhteen, jolloin lopputuloksena suuta syleilee tyylikkään tasapainoinen viini – joka muuten toimii kala- ja kanaruokien lisäksi loistavasti myös sinällään.

3) Digno Cabernet Sauvignon Rosé

Trendikäs ja ruokaystävällinen valinta, eli rosee

Roseeviinit ovat todella monikäyttöisiä ja trendikkäitä viinejä. Vastoin yleisiä ennakkoluuloja, roseeviinit toimivat seurustelun lisäksi todella hyvin myös ruokapöydässä. Kuten puna- tai valkoviinejä, myös roseeviinejä on paljon erilaisia. Vierasvaraksi valitsisin kuitenkin hieman täyteläisemmän, tai viinillisemmän roseeviinin – Digno Cabernet Sauvignon Roséen.

Kyseinen viini on voittanut Vuoden Viinit -kilpailussa pari kertaa vuoden roseeviinin tittelin. Se toimii loistavasti sinällään aperitiivina, hieman maltillisemmin maustettujen itämaisten ruokien kanssa, mutta passelisti myös leikkeleiden, pastojen ja kasvisruokien seurana.

4) Pere Ventura Primer Reserva Cava Brut

Kuohuviini kohottamaan hetken juhlavuutta

Enää ei tarvita erityistä syytä juhlaan. Kuohuviinien suosio jatkaa kasvuaan ja kuohuvat kruunaavat erityisten hetkien lisäksi nyt myös arkisempia tilanteita. Sen takia kaapista olisi hyvä löytyä aina pullo kuohuvaa – vaikkapa Pere Venturan Primer Reserva Cava Brut.

Ystävien kanssa kilistellessä kuohuviinin hapokkuuden tulisi riittää nostamaan vesi kielelle, ja toisaalta toimia myös linkkinä pikkusuolaisten kanssa, jos sellaisia haluaa tarjoilla. Tässä esimerkissä hedelmäiset ja aavistuksen paahteiset maut, sekä viinin raikkaus ovat tosi kivassa tasapainossa, jolloin kyseistä kuohuvaa voidaan pitää varsin laadukkaana valintana vierasvaraksi.

5) Cono Sur Reserva Especial Cabernet Sauvignon

Täyteläinen punaviini pihville

Jos viikonloppuna innostuu valmistamaan pihviä oikein pieteetillä, on viinin parasta yltää ruoan tasolle. Varsinkin vain roseeksi kypsennetty pihvi vaatii vierelleen viinin, jossa riittää tanniinisuutta ja jämäkkyyttä. Tällöin hyvä valinta on esimerkiksi Cono Surin Reserva Especial Cabernet Sauvignon.

Cono Sur Reserva Especial Cabernet Sauvignon on täyteläinen ja tanniininen viini, jonka makumaailmassa pyörivät kypsät, tummien marjojen maut. Sen tanniinisuus taittuu lihan kanssa mukavasti ja viini avautuukin tällöin ihan uudella tavalla.

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.