5 x paras viini ruokakaupasta

9.7.2021 - 5 x paras|

Kesällä yleensä herkutellaan menemään, mutta välillä tulee aika kun on hyvä hieman myös keventää. Siihen sopivat alkoholipitoisuudeltaan matalammat viinit, jotka ovat maailmalla iso trendi. Master of Wine Tuomas Meriluoto suosittelee viittä mutkatonta ja kepeää viiniä ruokakauppojen valikoimista.

1) Sangre de Toro Red 5,5%

Saatavilla: K-ryhmä, S-ryhmä ja Lidl

Pullonkaulassa killuvasta härästään tunnettu Sangre de Toro on maistunut suomalaisten suussa jo vuosikymmenten ajan. Nyt rakastettua punaviiniä saa matala-alkoholisempana versiona. Jos mietityttää, miten se on oikein tehty, niin alkoholista on poistettu osa tyhjiössä höyryttämällä.

Carignan- ja Garnacha-rypäleistä valmistettu kepeämpi Sangre de Toro siivittää kivasti leikkeleitä, kylmiä liharuokia sekä raikkaita pastoja. Jos kuulut vuohenjuuston fanikuntaan, tässäpä jäännössokerin kevyesti pyöristämä punaviini, joka toimii mainiosti juuston kanssa!

2) Sangre de Toro White 5,5 %

Saatavilla: K-ryhmä, S-ryhmä ja Lidl

Tiesitkö, että tutumpaakin tuttu härkäviini, Sangre de Toro, oli ensimmäinen matala-alkoholinen viini Suomen ruokakaupoissa? Tämä kepeä valkoviini on tehty Garnacha Blancasta sekä Cava-kuohuviineistäkin tutusta Parellada-rypäleestä, ja se voitti Vuoden Viinit 2020 -kilpailun alkoholittomien valkoviinien sarjan.

Matala-alkoholinen Sangre de Toro on letkeä seurusteluviini, jonka voi parittaa simppeleille pastoille ja risotoille, ruokaisille salaateille sekä monille juustoille. Hyvin viilennettynä tätä kulauttelee toki myös ihan sellaisenaan! Kuten punaviinin kohdalla, myös tästä on poistettu osa alkoholista höyryttämällä.

3) Torres Natureo 0,0% punaviini

Saatavilla: Valikoiduissa K-ryhmän kaupoissa ja Alkossa

Kun multa kysytään punaviinivinkkejä, nostan usein esiin Syrah ja Garnacha -viinit, koska ne tuntuvat istuvan meikäläisten makuun. Espanjalaisista Syrah ja Garnacha -rypäleistä on syntynyt myös alkoholiton Torres Natureo, jonka aromeista löytyy punaherukkaa, vattua, granaattiomppua ja himppu vaniljaakin.

Pehmeän yrttisessä ja makean hedelmäisessä Natureossa hapot ovat kohdillaan, mikä tekee siitä varsin joustavan ruokaviinin. Parita leikkeleiden, maustemakkaroiden tai vegepiiraiden kanssa – tai hauduta kaveriksi mehevä possupata. Punainen Natureo tykkää myös uusproteiineista: kiva combo esimerkiksi härkispihvien kanssa.

4) Torres Natureo 0,0% valkoviini

Saatavilla: Valikoiduissa K-ryhmän kaupoissa ja Alkossa

Alkoholitonta Torresin Natureoa löytyy myös valkoisena. Sataprosenttisesti kukkeasta Muscat-rypäleestä valmistettu viini on intensiivisen hedelmäinen, sitruksinen ja omenainen. Pirteät hapot tasapainottavat tätä puolimakeaa viiniä kivasti, ja hyvin viilennettynä sitä kelpaa nautiskella kuumana kesäpäivänä.

Ruokapöydässä tämä viini toimii parhaiten hieman mausteisempien ruokien kanssa. Spanskimenon ystävä latookin pöytään tapaksia, Italia-fani antipastoja. Torres Natureo valkoviini on täysosuma myös itämaisittain maustetuille äyriäisille.

5) Barrels & Drums Sparkling 0,0%

Saatavilla: Valikoiduissa K-ryhmän kaupoissa ja Alkossa

Kesän juhlahetkien jälkeen eteen tulee varmasti tilanteita, joissa tarvitaan alkoholitonta skoolattavaa. Tällaisiin hetkiin sopii ruotsalaisten kehittämä ja Saksassa valmistettu Barrels & Drums Non-alcoholic Sparkling, joka nappasi alkoholittomien kuohuviinien kultamitalin Vuoden Viinit 2019 -kilpailussa.

Pöydässä tämä Chardonnay-pohjainen kuohuviini tykkää vähärasvaisista, simppelisti valmistetuista kaloista sekä monenmoisista merenelävistä. Kiva kuplatuttavuus kaikille keventäjille ja alkoholittomien viinien ystäville.

Toivottavasti maistuvat!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

KATSO MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.