5 x paras viini parsalle

27.3.2020 - 5 x paras|

Kevään ykkösherkku on taas täällä! Vaikka parsaa pidetään usein viinille hiukan haasteellisena raaka-aineena, löytyy sille liuta kivasti passaavia valkkareita. Lue tästä Master of Wine Tuomas Meriluodon viinisuositukset parsalle.

1) Weingut Anselmann Weissburgunder Trocken

Pfalzin herkkua klassisille parsaruoille | 11,28€

Tykkäätkö saksalaisista valkkareista? Jos tykkäät, ota suunta Lounais-Saksan Pfalziin, joka trendaa nyt viinialueena. Jo 450 vuotta toimineen, mutta tätä päivää hengittävän Anselmannin viinitalon mainio vinkku on tehty Weissburgunder-rypäleestä, joka tunnetaan Ranskan puolella Pinot Blanc -nimellä.

Herkullisen hedelmäisen valkoviinin tuoksussa vuorottelevat päärynä, omena ja sitrusaromit. Kuiva, raikas ja kivan täyteläinen maku takaa, että viini saattelee monenmoiset parsaherkut – etenkin rakastetut klassikot. Mun pöydässä Anselmann Weissburgunder Trocken on täysosuma asparagi alla milanesen, eli voisula-parmesaani-parsaherkun, sekä pekoniin tai parmankinkkuun kääräistyjen uuniparsojen kanssa.

 

2) Cono Sur Bicicleta Riesling

Suosittu fillariviini taipuu moneen | 9,98€

Jos Riesling on suosikkirypäleesi, on sun tosi helppo löytää hyvin pelittävä parsaviini. Jos myös Chilen vinkut istuvat makuusi, poimi nyt koriin Cono Surin palkitun viinitalon Bicicleta Riesling. Sitruunalla ja vihreällä omenaisuudella pelaava, jänskän hunajainen aromipommi sopii kevään kepeille parsa-annoksille kuin nenä päähän.

Esimerkiksi simppeli parsamunakas sekä vihreästä parsasta pyöräytetty pehmeä pastakastike tykkäävät kovasti tästä viinistä. Cono Sur Bicicleta Riesling toimii myös seesamilla ja soijalla maustetun parsan kaverina. Ja mikä parasta, parsanautinto maistuu entistä maukkaammalta, kun tietää, että tämä viini on valmistettu ympäristön ja työntekijöiden hyvinvoinnin ehdoilla.

 

3) Dreissigacker Organic Riesling

Rentoa luomurieslingiä simppeleille parsaherkuille | 14,98€

Saksan Rheinhessenistä tulee tänä päivänä ilahduttavan tasokkaita ja nuorekkaita viinejä, kuten tämä hapokas herkku, Dreissigacker Organic Riesling. Liki 300-vuotiaan perhetilan luomuriesling hurmaa aprikoosi- ja sitrusaromeillaan sekä moniulotteisella maullaan, jonka intensiteettiä säpäkkä mausteisuus lisää entisestään.

Jos multa kysytään, hapoiltaan pirteä ja pienesti jäännössokerinen Dreissigacker Organic Riesling on täydellinen pari parsalle. Kokeile vaikka sitruksisen vihreästä parsasta valmistetun risoton kanssa tai höyrytä valkoiset parsat ja keitä niille kaveriksi uppomuna. Parsan kanssa simppeli on kaunista.

 

4) Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Etelä-Ranskan sauvignon blanc viihtyy parsapöydässä | 11,58€

Etelä-Ranskan Languedoc-Roussillonin viinit ovat kovassa nousussa, enkä ihmettele: sen verran luonteikasta ja lompsaystävällistä viiniä alueelta tulee! Yksi tunnetuimpia tuottajia on Lurtonin viinitalo, jonka lippulaivaviini tottelee nimeä Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc.

Välimerellinen, mangoa ja passionhedelmää uhkuva sauvignon blanc on Loiren laakson serkuksiaan runsaampi ja hedelmäisempi – eli mainio parsaviini. Eloisan aromaattinen tapaus tykkää mansikka-parsasalaatista, vuohenjuusto-parsapiiraasta ja parsatäytteisistä pikkusuolaisista.

 

5) Erlenbacher Kayberg Riesling

Württembergin eleganssia itämaiselle parsalle | 12,48€

Ovatko Württembergin viinit jo tuttua kauraa? Jos eivät, aloita tästä nastan kukkeasta ja pirtsakan hapokkaasta rieslingistä, joka on Heilbronnin osuuskunnan käsialaa. Tunnettu osuuskunta valmistaa viiniä Lounais-Saksan tärkeimpiin viinikyliin lukeutuvassa Erlenbachissa.

Puolikuivassa, tyylikkään mineraalisessa maussa on reippaasti aprikoosia, omenaa ja persikkaa. Jäännössokerinsa ansiosta Erlenbacher Kayberg Riesling kestää kipakammankin puraisun pöydässä. Kokeile tätä viiniä vaikkapa parsaworkin, parsa-nuudelisalaatin tai aasialaisessa kastikkeessa marinoidun vihreän parsan kanssa.

 

Makoisia makuelämyksiä parsan ja loistavien viinien seurassa!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS NÄMÄ VINKIT!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.