5 x paras valkoviini jouluun

1.12.2021 - 5 x paras|

Onko hyvä valkoviini joulupöytään vielä hakusessa? Tai kenties useampikin? Kiinnostaako, mitä viinejä Master of Wine Tuomas Meriluodon joulupöydässä nautitaan tänä vuonna?

1) Deep Roots Rieslingdeep roots riesling

Paras valkoviini joulukaloille | 12,98€

Jos haussa on hyvä valkoviini kalapöytään, tartu pfalzilaiseen rieslingiin! Huippuviinintekijätrion – Philipp Wittmann, Jochen Dreissigacker, Stefan Winter – yhteistyöstä syntynyt Deep Roots Riesling on aromaattinen, puhtaan hedelmäinen ja tyylikkään hapokas valkoviini, jonka hienoinen jäännössokeri tekee siitä mainion juoman perinteiseen joulupöytään.

Maistelkaa Deep Roots Rieslingiä etenkin graavi- ja kylmäsavukalojen sekä kevyempimakuisten sillien kanssa. Tätä valkoviiniä voi kokeilla myös kinkulle! Ja jos teidän jouluateriallanne nautitaan dimsumeja tai vastaavia itämaisia alkupaloja, tässä on paras valkoviini niillekin.

2) Kaufmann Hattenheim Riesling TrockenKaufmann hattenheim riesling trocken

Toinen hyvä kuiva valkoviini joulupöytään | 15,98€

Hoi, Riesling-fanit! Kun mieli tekee kokeilla joulukaloille useampaakin eri rieslingiä, Rheingaun viinialueelta tuleva Kaufmann Hattenheim Riesling Trocken on erittäin hyvä valkoviini siihen tarkoitukseen. Aprikoosin, sitrushedelmien ja yrttien aromeilla leikittelevä kuiva valkoviini sopii myös jouluisille pasteijoille ja piiraille.

Jos punaviini ei maistu kaikille, Kaufmann Hattenheim Riesling maistuu kinkun ja kalkkunarullankin kanssa. Kokeile tätä luomuviiniä myös juustolautasen kyytipoikana – ihan jo siitä syystä, että viinin tehnyt Urban Kaufmann valmisti entisessä elämässään Appenzeller-juustoa Sveitissä.

3) Mud House Sauvignon Blancmud house Sauvignon Blanc

Uuden-Seelannin valkoviiniä suomalaiseen jouluun | 15,48€

Jos etsit rapsakan raikasta aperitiivia sydäntalven ykkösjuhlaan, ota suunta Uuteen-Seelantiin! Eteläsaaren klassikkoalueelta Marlborough’sta tuleva Mud House Sauvignon Blanc on upean aromaattinen ja eloisan hapokas kuiva valkoviini, joka nostattaa veden kielelle ennen ateriaa.

Herukoilta ja karviaisilta tuoksuva ja maistuva sauvignon blanc on mainio aloitusmalja, jota kannattaa kokeilla savusiialle sekä joulupöydän äyriäis- ja kalkkunaherkuille. Jos teillä syödään jouluna kampasimpukoita, tässä on hyvä valkoviini niille. Mud House Sauvignon Blanc sopii myös välipäivien keveämpään herkutteluun, esimerkiksi parsamunakkaalle ja vuohenjuustosalaatille.

4) Dreissigacker Organic Rieslingdreissigacker organic riesling

Riesling on paras valkoviini joulupöytään | 14,98€

Luomuviinien ja saksalaisten valkoviinien ystävä nappaa tänä vuonna jouluaterialle Dreissigacker Organic Rieslingin. Rheinhessenin viinialueella, Dreissigackerin perhetilalla valmistettu riesling on hurmaavan harmoninen ja herkullinen viini, joka maistuu joulukalojen kumppanina: ne voivat olla tavanomaista maustetumpikina, jos mieli halajaa uusia makuelämyksiä.

Mikäli joulupöydässänne on kasvissyöjiä, Dreissigacker Organic Riesling on hyvä valkoviini joulun vegeherkuille. Pirtsakka ja rento saksalainen sopii myös lomapäivien rentoon yhdessäoloon seurusteluviiniksi.

5) Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Etelä-Ranskan aurinkoa Suomen sydäntalveen | 12,48€les fumees blanches

Lämpimältä, punaviineistä tunnetulta Languedocin alueelta tulee tätä nykyä tosi kivoja hyvän hinta-laatusuhteen valkoviinejäkin. Lurtonin viinitalon valmistama Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc lienee yksi tunnetuimpia – ja hyvä valkoviini joulun välipäivien kepeämpään herkutteluun.

Veden kielelle herauttavan sitruksinen, eksoottisen hedelmäinen Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc rakastaa raikkaita ja hapokkaita, kepeähköjä ruokia kuten sitruunaista kuhaa, avokado-rapusalaattia sekä siikacevicheä. Jos haluat maistaa tätä viiniä eteläranskalaisten perinneherkkujen kanssa, työläs mutta vaivan ruhtinaallisesti palkitseva bouillabaisse-keitto on aivan must!

Nautinnollisia ruokahetkiä raikkaiden valkoviinien parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.