5 x paras tuliaisviini

20.3.2019 - 5 x paras|Viinit|

Mitä viiniä lahjaksi tai tuliaiseksi? Viinipullo on aineettomien lahjojen aikana mitä parhain vieminen – varsinkin, kun valitset sen kyläilypaikkasi mukaan. Tässä Master of Wine Tuomas Meriluodon valinnat viideksi parhaaksi tuliaisviiniksi!

1) Gérard Bertrand Cote des Roses

Ruusupullo parhaalle ystävälle

Pariisilaisen taidekoulu École Boullen opiskelija sai tehtäväkseen suunnitella viinipullon, joka henkii Etelä-Ranskalaista Art de Vivre -elämäntapaa. Lopputuloksena syntyi pullo, joka käännettäessä muuttuukin ruusuksi!

Cote des Roses on kuiva, raikkaan hapokas, mutta runsaan marjainen roseeviini, joka sopii hyvin viilennettynä loistavasti merenherkkujen tai vaalean lihan pariin. Aterian päätteeksi viini viihtyy myös aromikkaiden pehmeiden juustojen kumppanina.

Vinkki: Jos olet oikein kätevä käsistäsi, taipuu tämän viinin puolikas pullo nätisti kukkaistutuksen keskelle.

2) Viña Esmeralda

Varma valinta itämaisten makujen kokkailijalle

Itämaiset maut ovat olleet jo pitkään muodissa. Ne hurmaavat monipuolisuudellaan ja kiinnostavat erilaisuudellaan. Vastoin yleisiä ennakkoluuloja, sopii oluen lisäksi myös viini loistavasti pariksi haastavimmillekin mauille.

Viña Esmeralda on puolikuiva, hennon hedelmäinen valkoviini, jossa on aavistus jäännössokeria pyöristämässä makua. Jäännössokeri yhdessä viinin hennon hedelmäisyyden kanssa tekee siitä myös nappivalinnan mausteisten ruokien makupariksi. Tässä siis nappivalinta itämaisten makujen kokkailijalle tuliaiseksi, tai jos sinua pyydetään tuomaan viiniä ja tarjolla on mausteista ruokaa.

Vinkki: Muistathan jäähdyttää viinin ennen tarjoilua. Jos tuot pullon tuliaiseksi, kannattaa lukea vinkit viinin nopeaan viilentämiseen.

3) Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir

Vuoden Viinit kilpailun kultamitalisti vaativalle viininystävälle

Vuoden Viinit kilpailu on vuosittain järjestettävä kilpailu, johon tänäkin vuonna oli ilmoitettuna liki tuhat viiniä. Kilpailussa asiantuntijat maistavat sokkona kaikki kilpailevat viinit, ja laittavat ne sitten paremmuusjärjestykseen.

Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir voitti oman kategoriansa parhaana eurooppalaisena alle 13 euron viininä. Vasta hiljattain Alkon valikoimaan tulleen uutuuden voitto kertoo keskitäyteläisen ja tumman marjaisen viinin täydellisestä hinta-laatusuhteesta. Viinissä kohtaavat Chilen polttavan kuuman auringon tuoma herkullinen marjaisuus ja Pinot Noir -rypäleelle ominainen raikas hapokkuus.

Vinkki: Varsinkin hieman kepeämpiä punaviinejä kannattaa jäähdyttää aavistuksen, jotta niiden maut pääsevät täyteen loistoonsa. Puoli tuntia jääkaapissa, tai vartti pakkasessa on juuri sopivasti.

4) Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Laadukkaan kuohuvan ystävälle

Enää ei tarvita erityistä syytä juhlaan. Kuohuviinien suosia jatkaa kasvuaan ja kuohuvat kruunaavat erityisten hetkien lisäksi nyt myös arkisempia tilanteita.

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut on makunystyröitä hyväilevä tuliainen laadukkaiden kuohuviinien ystävälle. Sen rapsakan hapokas, tyylikkään paahteinen ja kermainenkin maku jättää mietiskelemään, voisiko lasissa olla oikeasti jopa samppanjaa. Viini toimii loistavasti pienten suolaisten kanssa, mutta myös loistavasti ihan sinälläänkin.

Vinkki: Järjestä ystävien kesken sokkomaistelu, jossa maistatte laadukkaita kuohuvia ja edullisempia samppanjoita. Kummat lopulta nousevat voittajiksi?

5) 3 Finger Jack Old Vine Zinfandel

Mehevä kalifornialainen tuhtien punaviinien ystävälle

Monien suomalaisten mielestä punaviinin tulee olla mahdollisimman tuhti ja täyteläinen. Tällöin tuliaisena toimii loistavasti esimerkiksi 3 Finger Jack Old Vine Zinfandel.

3 Finger Jack Old Vine Zinfandel on erittäin runsas, tuhdin kirsikkainen ja suklainen punaviini. Se toimii mainiosti vaikkapa vain roseeksi kypsennetyn lihan kanssa. Kannattaa kokatessa myös suosia aavistuksen makeita makuja – esimerkiksi barbecue-kastiketta, joka pyöristää viinin tanniinisuudesta purevimman kulman pois.

Vinkki: Viini saa nimensä kultakuumeen aikaan Kaliforniaa kauhistuttaneelta juna- ja pankkirosvolta, joka tarinan mukaan menetti osan sormistaan ampumavälikohtauksessa.

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.