5 x paras seurusteluviini

24.10.2022 - 5 x paras|

Millaista punaviiniä, valkoviiniä, roseeviiniä ja kuohuviiniä Master of Wine Tuomas Meriluoto suosittelee rentoihin illanistujaisiin? Katso viisi suositusta seurusteluviiniksi!

1) Sangre de Toro Original Organic

Espanjalaisklassikko on loistava seurustelujuoma | 10,99€ sangre-de-toro-original-organic--2021

Vaikka viinimaailmassa voi seikkailla loputtomiin, näin syksyn pimetessä on kiva kääntyä tuttujen suosikkiviinien puoleen. Mulle tällaiset punaviinit ovat rentoja ja monipuolisia seurusteluviinejä, jotka maistuvat ihan sellaisinaan. Metsän marjoilta, yrteiltä ja hennosti mausteilta tuoksuva, tanniineiltaan lempeä Sangre de Toro Original Organic on mun syksyinen luottopakki, jota mieluusti nautin ystävien ja rentojen naposteltavien kanssa.

Garnacha- ja Carineña-rypäleistä sekoitettu, kevyesti tammitettu Sangre de Toro on mutkattoman maukas, mehevä ja suunmyötäinen luomuviini, joka sopii illanistujaisten seurusteluviiniksi sekä erilaisten tahnojen, leikkeleiden ja puolikovien juustojen kaveriksi. Luomun ohella Sangre de Toro Original Organic on vegaaninen punaviini, jota ei siis ole kirkastettu kananmunalla eikä liivatteella.

2) Camden Park Shiraz Grenache

Australialainen seurusteluviini on syksyn uutuus | 14,98€ Camden_Park_Shiraz_Grenache

Tähän aikaan vuodesta viini monen lasissa vaihtuu punaiseen. Jos kaipaat jo auringon tuulahdusta lasiisi, eteläaustralialainen uutuuspunaviini Camden Park Shiraz Grenache tulvii lämpimän hedelmäistä fiilistä. Syysmenoon sopivassa, merelliseltä Langhorne Creekin alueelta tulevassa punaviinissä on karhunvatukkaa, vadelmaa sekä australialaiselle shirazille tyypillistä eukalyptusta.

Shiraz- ja Grenache -rypäleistä tehty Camden Park on pehmeän täyteläisenä, kiltin tanniinisena ja alkoholipitoisuudeltaan maltillisena punaviininä nappivalinta kylmeneviin keleihin, sillä se sopii nautiskeluun sellaisenaankin. Napopöydässä tämä reilun kaupan viini viihtyy kovien ja suolaisten juustojen rinnalla. Jos tosinälkä iskee, salamipizza ja lammaskebab toimivat Camden Parkin kanssa.

3) Deep Roots Riesling

Paras seurusteluviini Saksasta | 13,99€ deep roots riesling

Ilmat kylmenevät, mutta Riesling-fanien ei tarvitse luopua suosikistaan! Ainakin mulle riesling on ympärivuotinen rakkaus, joka ei lakastu syksyn lehtien mukana. Väkevää laadullista renessanssia elävältä Rheinhessenin alueelta tuleva Deep Roots Riesling on kolmen huippuviinintekijän yhteistaidonnäyte: puhtaan hedelmäinen ja raikkaan hapokas valkoviini, joka houkuttaa maistamaan sitrushedelmien, persikan ja hunajamelonin aromeillaan.

Herkullinen, hapoiltaan pirtsakka ja mukavan pitkään suussa viipyilevä Deep Roots Riesling sopii hyvin seurustelujuomaksi. Terästankeissa valmistettu, hitusen jäännössokerinen luomuriesling on myös loistava sushiviini. Samoin caesarsalaatti ja kylmät leikkeleet toimivat tämän valkoviinin rinnalla, jos rennon seurustelun ohessa alkaa hiukoa.

4) Villa Wolf Pinot Noir Rosé

Mainio roseeviini seurustelujuomaksi | 12,98€ villa wolf pinot noir rose

Jos tykkäät Pinot Noir -rypäleestä, olethan jo tutustunut siitä valmistettuihin roseeviineihin Saksassakin viihtyvästä upeasta rypäleestä tehty Villa Wolf Pinot Noir Rosé tulee Pfalzin alueelta. Rieslingeistään tunnetun Ernst Loosenin luoma, tyylikkään lohenpunainen Villa Wolf Pinot Noir Rosé on raikasta mansikkaa ja punaherukkaa tulviva, miellyttävän hapokas roseeviini, jota on kiva siemailla hyvällä porukalla. Jos multa kysytään, tämä rosee on ihan paras seurusteluviini!

Mikäli tarkoitus on napostella jotakin rennon kilistelyn lomassa, puolikuiva Villa Wolf Pinot Noir Rosé viihtyy esimerkiksi ilmakuivatun kinkun ja monien muiden antipastojen sekä ruokaisten salaattien kyljessä. Mainio roseeviini myös marinoiduille kasviksille sekä sushille ja sashimille.

5) Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Uusiseelantilainen kuohuviini syksyiseen seurusteluun | 16,99€ lindauer special reserve blanc de blancs

Uuden-Seelannin tunnetuimman kuohuviinitalon, Lindauerin, Blanc de Blancs on loistoesimerkki samppanjamenetelmällä tehdystä uuden maailman kuohuviinistä. Chardonnay-rypäleistä valmistetussa blanc de blancsissa raikas sitruksisuus paiskaa niin hienosti kättä paahteisuuden ja kermaisuuden kanssa, että Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut valittiin viime vuonna Vuoden Viiniksi.

Tällä täydellisellä seurustelujuomalla voi jatkaa pöydän antimien kanssa – kokkaattepa sitten kanaa, kalaa tai simpukoita. Jos varsinaiset kyökkihommat eivät nappaa, Lindauer Special Resercve Blanc de Blancs -kuohuviini nauttii, kun pöydässä on kepeitä tapaksia vähän joka lähtöön. Tai tilatkaa mehevät kanahampurilaiset ja nauttikaa syksyn taiasta?

Herkullisia hetkiä seurusteluviinien äärellä!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.