5 x paras sauvignon blanc

30.7.2021 - 5 x paras|

Raikkaan hapokkaat ja aromaattiset Sauvignon Blanc -valkoviinit ovat kesäviinejä parhaimmillaan. Millaisista sauvignon blanceista syttyy Master of Wine Tuomas Meriluoto? Löytyykö Tuomaksen suosikeista sun omia suosikkeja?

1) Les Fumées Blanches Organic Sauvignon Blanc

Languedocin luomuklassikko tulee taas | 12,48€

Monen viininystävän mielestä ilmastoltaan välimerellinen ja aurinkoinen Languedoc-Roussillon on hinta-laatusuhteeltaan Ranskan kivoimpia viinialueita. Monikasvoinen alue trendaakin nyt toden teolla! Myös Languedocin klassikkotalot ovat voimissaan: Lurtonin viinitalon Les Fumées Blanches Organic Sauvignon Blanc on sitruunan ja passionhedelmän aromeilla leikittelevä eloisan hapokas ja yrttinen valkoviini, joka taipuu moneen.

Tälle sauvignonille sopii palanpainikkeeksi helppotekoinen kesäherkku eli vuohenjuustosalaatti. Vuohenjuusto ja Sauvignon Blanc on todellinen klassikkocombo, ja Les Fumées Blanches tykkää siitä, kun grillaat juustoon kauniin ruskean pinnan. Myös avokado-jokirapusalaatti, lohiceviche sekä itsetehty vihreä pesto ovat mahtikavereita tälle eteläranskalaiselle. Jos nälkäisiä istuu pöytään enemmänkin, tätä luomuviiniä saa myös hanapakkauksessa.

2) Mud House Sauvignon Blanc

Uusiseelantilaista valkoviiniä rapupöytään | 14,98€

Ranskaa itä-länsisuunnassa halkovan Loire-joen yläjuoksun kylät Sancerre ja Pouilly-Fumé ovat Sauvignon Blanc -maailman klassikkoja. Se toinen klassinen rypäleen tuotantoalue löytyy toiselta puolen palloa: Uuden-Seelannin sauvignon blancit nousivat maailmanmaineeseen 1980-luvun puolivälissä, ja Mud House Sauvignon Blanc edustaa niitä komeimmillaan.

Eteläsaarelta, Marlborough’n maailmankuululta Sauvignon Blanc -alueelta tuleva Mud House Sauvignon Blanc on veden kielelle herauttavan aromaattinen ja herkullisen hedelmäinen valkoviini, jota saa myös hanapakkauksessa. Pöydässä tämä pirteän herukkainen ja karviaismainen sauvignon tykkää ravuista ja muista äyriäisistä, savukalasalaatista ja monenmoisista vegeherkuista. Liharuokien ystävä taas kokeilee vaikkapa gremolata-täytteisiä kalkkunarullia. Ympäristötietoiset viininystävät ilahtuvat siitäkin, että Mud Housen viinitalo kompensoi nykyään viiniensä valmistuksesta syntyvän hiilijalanjäljen.

3) Cono Sur Organic Sauvignon Blanc

Chilessäkin osataan sauvignon blancit | 11,99€

Punaviineistään maailmalla tunnettu Chile nousee kovaa vauhtia myös valkoviinimaana. Viileillä alueilla, kuten San Antonion laaksossa, Sauvignon Blanc -rypäleet säilyttävät hapokkuutensa ja raikkautensa. Moneen kertaan palkitun Cono Surin viinitalon Organic Sauvignon Blanc on herkullisen herukkainen ja kypsiä sitrushedelmiä uhkuva valkoviini, joka maistuu suussa pitkään.

Tämä raikkaan hapokas ja puhtaan hedelmäinen valkoviini sopii tervetuliaismaljaksi ja kesäiseen hengailuun sellaisenaan, mutta viihtyy myös kepeiden herkkujen kyljessä. Raikkaat salaatit ja suolaiset pikkupiiraat, antipastot ja tapakset, vaaleasta kalasta väsätyt ruoat, simpukat ja muut merenherkut – kaikki toimivat loistavasti.

4) Norton Altura White Blend

Valkoviiniä Argentiinan tunnetuimmalta punaviinialueelta | 18,99€

Kun helle ei osoita laantumisen merkkejä, mikään ei tunnu niin ihanalta lasissa kuin rutikuiva valkoviini, jossa on luonnetta vaikka muille jakaa. Argentiinan Mendozasta, Ucon laakson hittialueelta tuleva Altura White Blend on Nortonin viinitalon taattua laatua: upean hapokas, mineraalinen ja hienostuneesti paahteinen valkoviini, joka tuoksuu persikoilta, kypsiltä sitrushedelmiltä ja yrteiltä. Sauvignon Blancin lisäksi viinissä on lempeähappoisempaa Sémillonia sekä Argentiinassa mainiosti viihtyvää Torrontés-rypälettä.

Norton Altura White Blend tykkää grillatusta kanasta ja kalkkunasta sekä punalihaisista kaloista. Jos sulla ei ole mahdollisuutta grillata, lohen tai nieriän saa pintapaahdettua liekittimellä tai uunin grillivastusten alla. Norton Altura on myös vegaaninen valkoviini, jonka valmistuksessa ei siis ole käytetty mitään eläinkunnan tuotteita, kuten esimerkiksi liivatetta tai kananmunaa.

5) Pierre Chavin Côtes de Cascogne Cuvée Réserve hanapakkaus

Eteläranskalaista luomuvalkoviiniä isommallekin poppoolle | 32,89€

Jos pidätte Sauvignon Blancista rypäleenä ja haluutte kokeilla sitä toisessakin sekoiteviinissä, tässä on mainio valinta siihen! Lounais-Ranskasta, Côtes de Cascognen alueelta tulevassa Pierre Chavin Côtes de Cascogne Cuvée Réservessä hapokasta ja aromaattista Sauvignon Blancia säestävät lempeämmät Colombard- ja Gros Manseng -rypäleet.

Limetin, greipin ja passionhedelmän mieleen tuova, kielellä herkullisen vivahteikas hanaviini viihtyy raikkaiden kotimaisten kalojen sekä kasvisherkkujen kyljessä. Mä tykkään laittaa tälle viinille italialaisittain sitrusmarinoitua kuhaa ja salaattia – tai grillatta kevyesti siikaa ja kesäkurpitsaa. Viinilehti on muuten nimennyt Pierre Chavin Côtes de Cascogne Cuvée Réserve -hanapakkauksen hinta-laatusuhteeltaan erinomaiseksi Löytö-viiniksi. Viini voitti myös kultamitalin Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa.

Toivottavasti näillä vinkeillä kelpaa lähteä tutustumaan tähän persoonalliseen rypäleeseen!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.