Tuleeko tästä kesästä kaikkien aikojen roseekesä? Ainakin merkit viittaavat vahvasti siihen: sen verran tuntuu roseen ystäviä nykyyän löytyvän! Master of Wine Tuomas Meriluoto listasi viisi roseeviiniä, joiden joukosta löydät varmasti uuden suosikin.
1) Villa Wolf Pinot Noir Rosé
Puolikuiva rosee rieslingeistään tunnetusta Pfalzista | 12,98€
Jos roseekärpänen on puraissut sinuakin, oletko jo tutustunut saksalaisiin roseeviineihin? Riesling-velho Dr. Ernst Loosenin tuottama, väriltään elegantin vaalea Villa Wolf Pinot Noir Rosé on valmistettu tummasta Spätburgunder-rypäleestä (Pinot Noir). Pfalzin alueelta tuleva puolikuiva rosee on herkullisen marjainen ja tyylikkään hapokas viini, joka sopii juuri tähän vuodenaikaan.
Terästankeissa käytetty, raikkaan mansikkainen ja vadelmainen, punaherukatkin mieleen tuova Villa Wolf Pinot Noir Rosé rakastaa ruokaisia salaatteja ja kaikenlaisia vegeherkkuja. Oiva roseeviini myös äyriäisspaghetille, kevyen aasialaisittain maustetulle vaalealle kalalle sekä lihaisille alkupaloille, kuten ilmakuivatulle kinkulle tai possudumplingeille.
2) That’s Neiss Bubbly Pink Riesling
Aromaattinen rieslingrosee pirskahtelee lasissa | 14,98€
Rieslingroseisiin hullaantuneiden kannattaa ottaa tänä keväänä kokeiluun kevyesti pirskahteleva pinkki riesling! Puolikuiva, herkullisen persikkainen That’s Neiss Bubbly Pink Riesling on Pfalzin alueelta tuleva rosee, jonka on valmistanut kokeiluja rakastava arvostettu viinintekijä Axel Neiss. Tämän eloisan tyylikkään ja harmonisen hapokkaan rieslingroseen aromeista löytyy myös appelsiininkukkaa ja sydänkesän mieleen tuovaa vadelmaa.
Itse tykkään herkutella That’s Neiss Bubbly Pink Rieslingillä sellaisenaankin, mutta nautin myös siitä, miten monipuolinen ruokajuoma on kyseessä. Jos haluat päästä keittiössä helpolla, valmista tuhti pekoni-kananmunasalaatti, lämpimät kinkkuleivät tai vaikkapa kermaista lohitagliatellea. Myös parsa sopii erinomaisesti tämän roseen kylkeen. Leivo parsapiiras ja kutsu ystävät koolle kippistämään!
3) Les Fumées Blanches Vin Biologique Rosé hanapakkaus
Klassikkotuottajan luomuroseeviini Etelä-Ranskasta | 36,98€
Jos etsit roseeviiniä kriteereillä ”klassikko” ja ”luomuviini”, ota suunta Ranskan Languedociin! Legendaarisen Lurtonin viinitalon valmistama Les Fumées Blanches Vin Biologique Rosé hanapakkaus on sekoitus Sauvignon Blanc -rypälettä ja sen vaaleanpunertavaa värimuunnosta eli huomattavasti harvinaisempaa Sauvignon Gris’tä. Eloisan hedelmäisen luomuroseen tuoksu tuo mieleen metsiemme punaiset marjat sekä Välimeren auringossa kypsyneet sitrushedelmät.
Ruokapöydässä ja kevään ensi piknikeillä tyylikäs ja tasapainoinen Les Fumées Blanches Vin Biologique Rosé taipuu moneen: tapaslajitelmista tacoihin, broileriwrappeihin ja lohipastramiin, sekä tietysti salaateille, kuten meloni- tai perunasalaatille tai klassiselle jokirapucaesarille. Oiva viini myös kasvistaginelle ja keväiselle risi e bisi -hernerisotolle.
4) Mud House Sauvignon Blanc Rosé
Uusiseelantilaista roseeta Sauvignon Blancin ystävälle | 14,98€
Rapsakan hapokkaista ja erittäin aromaattisista sauvignon blanceistaan tunnettu Uusi-Seelanti on mielenkiintoinen viinimaa, jossa on loistava ilmasto raikkaiden viinien ja kuohuviinien tuotantoon. Maasta tulee myös herkullista roseeviiniä, kuten Mud House -viinitalon Sauvignon Blanc Rosé eli Sauvignon-valkoviini, johon on sekoitettu hiukan punaista Pinot Noir -rypälettä.
Tämä punaisilta marjoilta, raparperilta ja sitrushedelmiltä tuoksuva roseeviini rakastaa sushia, feta-melonisalaattia sekä voisulan ja parmesaanin tai klassisen hollandaise-kastikkeen kanssa nautittavaa vihreää parsaa. Myös kermainen äyriäisrisotto, sitruunakana ja klassinen sipulipiiras ovat hyviä ruokia Mud House Sauvignon Blanc Rosé -viinille.
5) Gérard Bertrand Côte des Roses Rosé
Luomuroseeta ruusupullossa | 15,98€
Persoonalliseen pulloon pakattu Gérard Bertrand Côte des Roses Rosé on Languedoc-Roussillonin alueen tunnetuimman luomutuottajan vaaleanpunainen taidonnäyte. Alueelle tyypilliseen tapaan Grenache-, Syrah- ja Cinsault-rypäleistä sekoitettu roseeviini on raikkaan hedelmäinen ja kukkea, hitusen mausteinen viini, jonka tuoksusta löytyy niin metsämansikkaa, kirsikkaa kuin limettiäkin.
Jos sulla on aikaa touhuta keittiössä, valmista tälle elegantin lohenpunaiselle roseelle kaveriksi herkullinen lohikulibiak-piiras tai upeanvärinen, sahramilla maustettu bouillabaisse-soppa? Gérard Bertrand Côte des Roses Rosé maistuu myös marinoitujen sardellien ja oliivien, tapenade-tahnan, grillatun munakoison sekä pehmeiden juustojen rinnalla. Saatavilla pikkupullossakin.
Nautinnollisia hetkiä roseeviinien parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine