5 x paras puolikas viinipullo

30.7.2021 - 5 x paras|

Kun tekee mieli kilistää rennosti kaksin tai nauttia laslllinen ruoan kanssa, puolikas viinipullo on kätevä vaihtoehto. Mltä 0,375-litraisia Master of Wine Tuomas Meriluoto suosittelee? Katso parhaat valinnat puolikkaissa pulloissa!

1) Villa Wolf Pinot Noir Rosé

Pfalz on muutakin kuin rieslingiä | 7,48€

Jos saksalaiset valkoviinit ovat vieneet sydämesi, oisko seuraavaksi punaisen vuoro? Oikukkaan köynnöksen maineessa oleva Pinor Noir eli saksalaisittain Spätburgunder viihtyy – Ahrin alueen ja Etelä-Saksan Badenin ohella – lämpimällä Pfalzin viinialueella. Pfalzista tuleva Villa Wolf Pinot Noir Rosé on Saksan maineikkaimpiin tuottajiin lukeutuvan Dr. Ernst Loosenin käsialaa.

Tässä hurmaavan marjaisessa ja raikkaassa roseeviinissä on myös reippaasti sitruksista fiilistä. Villa Wolf Pinot Noir Rosé onkin loistoaperitiivi helteisiin päiviin ja iltoihin – kahdelle tai kolmelle. Pöydässä tämä puolikuiva rosee viihtyy esimerkiksi salaattien, kylmien leikkeleiden, keveiden kala- ja vegeherkkujen sekä yrteillä ja aprikooseilla täytetyn kalkkunarullan kyljessä.

2) Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Languedocin klassikko tulee taas | 6,89€

Sauvignon Blanc on rypäle, josta jokaisella tuntuu olevan vankka mielipide. Jos kuulut Sauvignon-faneihin, ihastut taatusti tähän eteläranskalaiseen valkoviiniin trendikkäältä Languedocin alueelta. Lurtonin klassikkotalon Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc on aurinkoista fiilistä pursuava eloisa luomuvalkoviini, joka tuo mieleen sitruunat, mangot, passionhedelmät ja valkoherukat.

Aromeiltaan eksoottinen ja hapoiltaan pirteä Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc tykkää vähärasvaisista kaloista, simpukoista ja muista merenelävistä, antipastoista ja tapaksista sekä simppelistä maalaissalaatista. Jos pidät grillailusta, grillaa tämän viinin kaveriksi vuohenjuustoa tai fetatäytteisiä tomaatteja. Herkullinen kesäinen suunkostuke myös sellaisenaan.

3) Villa Wolf Riesling

Herkkurieslingiä historialliselta Pfalz-tilalta | 6,98€

Pfalzin alueen sydämessä sijaitseva, monelle suomalaiselle viineiltään tuttu Villa Wolf on jo liki 400 vuoden ikäinen viinitila. Nykyään itilan omistaa Dr. Ernst Loosen, joka tunnetaan maailmalla yhtenä Saksan taitavimmista viinintekijöistä. Villa Wolf Riesling onkin tyylikkään hapokas ja hedelmältään huikean herkulllnen valkoviini, joka pelailee vihreän omenan, sitrushedelmien ja aprikoosin aromeilla.

Pöydässä jäännössokerin pienesti pyöristämä Villa Wolf Riesling ei pahastu aasialaisesta vivahteesta ruoassa. Jos tekee mieli lohta, tarjoile vaikka lohisashimia tai teriyakilohta. Tai tilatkaa sushisetti ja nauttikaa kesästä! Puolikkaasta pullosta riittää mukavasti kaksin ruokailuun.

4) Sangre de Toro Original

Katalonialainen kestosuosikki sopii kesään | 5,99€

Näin kesällä moni punaviininystävä hakeutuu raikkaampien, mehevän marjaisten punaviinien pariin. Mulle yksi näistä kesäpunkuista on Torresin keskitäyteläinen klassikko eli Sangre de Toro Original. Garnacha- ja Cariñena-rypäleiden mehusta fermentoitu, maltilla tammitettu punaviini tulvii kesäisiä marjoja ja yrttejä. Tanniinitkin ovat verrattain kiltit, joten tässä on loistoviini grilliruoalle!

Sangre de Toron kaverina viihtyvät grillihampurilaiset, broileri- ja kasvisvartaat ja mausteiset grillimakkarat. Tämä notkea ja mutkaton viini maistuu myös erilaisten pataruokien sekä manchego- ja zamorano-juustojen kaverina – ja tietysti ihan sellaisenaan.

5) Masi Campofiorin

Alkuperäistä ripassoa Venetosta | 8,99€

Me suomalaiset – ja skandinaavit ylipäätään – tunnumme rakastavan muhkeita ripasso-punaviinejä. ”Ripasso” tarkoittaa siis sitä, että punaviini käytetään kahdesti: ensin rypälemehusta alkoholiksi ja sen jälkeen amaronea varten kuivattujen rypäleiden kanssa. Tällä kaksoiskäymismenetelmällä on valmistettu myös Masi Campofiorin, joka tulee Pohjois-Italian Venetosta.

Corvina-, Rondinella- ja Molinara-rypäleistä sekoitettu Masi Campofiorin on tummanpuhuva, melko voimakas ja vivahteita sykkivä ripasso, joka tykkää, kun pöydässä on lammaskebabia tai paahtopaistia. Pelittää erinomaisesti myös sienirisoton ja suolaisten, kovien juustojen vierellä.

Ja ei kuin testailemaan puolikkaita pulloja!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.