5 x paras puolikas viinipullo

10.1.2022 - 5 x paras|

Kun tekee mieli kilistää rennosti kaksin tai nauttia laslllinen ruoan kanssa, puolikas viinipullo on kätevä vaihtoehto. Pienet viinipullot sopivat hyvin myös vuoden alun herkutteluun. Millaisia puolikkaita pulloja Master of Wine Tuomas Meriluoto suosii näin tammikuussa – ja mitä hän kokkaa niille?

1) Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Puolikas pullo Languedocin aurinkoa | 6,89€ les fumees blanches sauvignon blanc

Kuka sen sanoi, että raikkaan hedelmäiset valkoviinit kuuluisivat vain kesään? Ainakin mun tekee usein just pakkasilla mieli maistella valkoviiniä, joka tuo mieleen auringon ja etelän hedelmät. Pieni viinipullo Etelä-Ranskan Languedocista tulevaa Les Fumées Blanches Sauvignon Blancia tulvii sitrushedelmiä ja muita eksoottisia hedelmiä, joita säestää kivan kirpakka herukkainen vivahde.

Kun joulunpyhien syöminkien jälkeen tekee mieli keventää, pirteän hapokas Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc on oiva viini valkolihaisille kaloille, tomaattisille ruoillle ja salaateille, joista vuohenjuustosalaatti on todellinen klassikko sauvignon blancin kanssa. Puolikas pullo tätä aromaattista luomuviiniä on nappivalinta myös huumaavantuoksuiselle bouillabaisse-kalasopalle.

2) Jurtschitsch Grüner Veltliner Löss

Puolikas pullo Itävallan ylpeyttä | 9,98€ Jurtschitsch gruner veltliner löss

Moni meistä on jo ehtinyt ihastua Itävallassa loistavasti viihtyvään Grüner Veltliner -rypäleeseen. Jos rypäle ei vielä ole sulle tuttu, kokeile ensin puolikas viinipullo? Arvostetulta Kamptalin alueelta tuleva Jurtschitsch Grüner Veltliner Löss on ihanan kuiva ja ryhdikäs luomuvalkoviini, josta löytyy herukkaa ja sitrusta sekä rypäleelle tyypillistä valkopippurin aromia.

Tuo pöytään tuhti maalaissalaatti tai yrttistä kanaa – ja Jurstchitsch Grüner Veltliner Löss kiittää. Kamptalin luomuviljelyn edelläkävijän grüner maistuu herkulliselta myös sushin kyytipoikana.

3) Villa Wolf Pinot Noir Rosé

Pieni pullo saksalaista roseeta | 7,48€ villa wolf pinot noir rose

Roseeviinit ovat uskomattoman monipuolisia ruokajuomia, ja vihdoin tämä on huomattu myös meillä Suomessa. Jos rosee arveluttaa näin talvella, ota ensin kokeiluun puolikas pullo? Saksan Pfalzissa valmistettu Villa Wolf Pinot Noir Rosé on hyvä esimerkki maukkaan marjaisesta ja tyylikkään modernista roseeviinistä, joka istuu monenlaisten pöydän antimien kylkeen.

Puolikuiva Villa Wolf Pinot Noir Rosé tykkää niin lihaisista antipastoista, tacoista, äyriäisrisotosta kuin aasialaisittain maustetusta lohestakin. Mainio puolikas viinipullo myös kaikenlaisille salaateille sekä muille keveille kasvisruoille.

4) Masi Campofiorin

Pohjois-Italian punaviiniä pienessä viinipullossa | 8,99€ masi campofiorin

Monelle punaviinifanille talven ykkösviini on muhkea ja lämmittävä italialainen punaviini. Veneton Valpolicellasta tuleva, monissa viinikisoissa menestynyt Masi Campofiorin on sekoitettu alueen omista Corvina-, Rondinella- ja Molinara-rypäleistä. Varsinaisen alkoholikäymisen jälkeen punaviini on käytetty uudestaan amaronea varten kuivattujen rypäleiden kanssa, mikä tuo makuun lisää intensiivisyyttä.

Pöydässä tämä pieni pullo voimakasta, aromaattista ja vivahteikasta punaviiniä viihtyy punaisen lihan ja kypsien suolaisten juustojen vierellä. Sunnuntaiklassikoista Masi Campofiorinille sopii paahtopaisti ja arkisemmista ruoista jopa kebab. Tai jos syksyn jäljiltä pakkasesta löytyy sieniä tai riistaa, avaa puolikas pullo Masia ja kokkaa tattirisottoa tai hirvimureketta uunijuuresten kanssa!

5) Torres Gran Coronas

Klassikkoviiniä Kataloniasta | 8,49€ torres gran coronas

Jouluisten amaronejen ja muiden tuhtien meditaatioviinien jälkeen on mukava nauttia rentoa hyvän tuulen punaviiniä pikkupullosta. Nappaa koriin puolikas pullo Katalonian suunnannäyttäjän eli Torresin viinitalon Gran Coronas -viiniä ja ihastu Tempranillo-Cabernet Sauvignon-sekoitteen mehevään herkullisuuteen.

Joulun ja uudenvuoden jälkeen on kiva ottaa myös vapaata keittiöstä ja pitkistä menuista – eli istua alas vaikkapa pizzan tai falafelin pariin. Kypsän aromaattinen ja viehättävästi tammitettu Torres Gran Coronas on mainio punaviini niiden kaveriksi. Jos tekee mieli kokata itse, karitsa- tai riistalihapullat maistuvat ihanilta tämän pienen viinipullon kanssa. 

Alkoholiton vaihtoehto: Sangre de Toro 0,0 %

Maistuisiko pieni viinipullo alkoholitonta punaviiniä? | 4,89€ (S-Kaupat)alkoholton sangre de toro

Tipattoman tammikuun ei tarvitse olla mauton tammikuu! Viiniäkin sopii nauttia – alkoholittomana. Kata siis pöytään puolikas pullo ”härkäviinin” eli Sangre de Toron alkoholitonta versiota ja nauti alkaneesta vuodesta. Alkoholittomien viinien edelläkävijänä tunnetun Torresin Sangre de Toro 0,0 % on Syrah-rypäleestä valmistettu viini, josta alkoholi on poistettu ilman että viinin aromit kärsivät.

Metsän marjoilta tuoksuva puolikuiva ja keveän mausteinen punaviini istuu kivasti juusto- ja leikkelelautasen sekä kevyiden kana- ja pataruokien kaveriksi. Kannattaa nauttia viilennettynä.

Maistuvaa vuotta 2022 näiden suositusten myötä!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.