5 x paras punaviini pihville

8.5.2020 - 5 x paras|

Grillikausi on vuoden ihaninta aikaa, ja mikä maistuisikaan paremmalta kuin takapihalla, terassilla tai mökillä grillattu pihvi hyvässä seurassa. Grilliruokaa rakastava Master of Wine Tuomas Meriluoto poimi viisi valintaa kesän parhaista pihviviineistä. 

1) Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon

Mendozan punaista pihvifiestaan | 11,79€

Argentiinalaiset rakastavat hyvää lihaa ja punaviinintäyteisiä grillijuhlia, joita he kutsuvat nimellä asado. Asado viittaa myös näissä bileissä nautittaviin grilliherkkuihin. Sopivat vinkutkin löytyvät samasta maasta, sillä Andien juurelta Mendozasta tulevat punkut – kuten muhkean herkullinen Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon – istuvat asado-menoon kuin nenä päähän.

Mustaherukkaa, kirsikkaa, mausteita ja hienoa paahdetta uhkuvan Norton Barrel Select Cabernet Sauvignonin tanniinit kesyyntyvät heti kun lautasella on punaista lihaa. Jos grillaat naudanpihvejä, tämän vinkun kanssa et voi mennä metsään. Mehevä mendozalainen tykkää myös grillatusta lampaasta sekä jauhelihapihveistä grillihampurilaisten välissä.

 

2) Sangre de Toro Reserva Organic

Luomuespanjalainen taipuu moneen | 14,98€

Etsitkö makoisaa, pehmeän täyteläistä, aromeiltaan runsasta punkkua rentoon grilli-iltaan? Suositun Torresin viinitalon tuttu Sangre de Toro Reserva tulee nyt luomuversiona! Garnacha-, Cariñena- ja Syrah-rypäleitä sisältävä punkku on tehty Espanjan Kataloniassa, ja pitkä tammitynnyrikypsytys tuntuu siinä täyteläisyytenä ja runsautena rakastettuun ”pikkuveljeensä” Sangre de Toroon nähden.

Selkeän hedelmäinen, herkullisen mausteinen ja makupaletiltaan tyylikkään moniulotteinen Sangre de Toro Reserva Organic rakastaa kaikkea punaista lihaa, mitä keksit grilliisi heittää. Grillaa vaikkapa naudankyljyksiä tai lammasvartaita kreikkalaiseen souvlaki-tyyliin. Jos haluat jotakin muuta kuin kokolihaa, tämä härkäviini tykkää myös grillatuista raakamakkaroista.

 

3) Into The Woods GSM

Languedocin herkkua selkeämakuisille grillisafkoille | 13,99€

Grillikauden kunniaksi ranskalaisten vinkkujen ystävä poimii koriinsa Languedoc-Roussillonin alueelta tulevan Into The Woods GSM -punkun. Kirjaimet sen nimessä ovat peräisin Grenache-, Syrah- ja Mourvèdre-rypäleistä, joista monet Languedocin punaviinit tyypillisesti sekoitetaan.

Eteläranskalaisen punaviinin aromimaailmasta löytyy karhunvatukkaa, luumua, eukalyptusta ja reippaasti mustapippuria. Rotevana ja lämpimän tammisena punkkuna Into The Woods GSM istuu niin T-luupihvin, riistasta duunattujen grilliherkkujen kuin yrttisten häränlihavartaidenkin kylkeen. Me ollaan muuten tehty tämä viini Lurtonin viinitalon kanssa yhteistyössä ihan itse.

 

4) Norton Reserva Malbec

Argentiinan suosikkirypälettä grillihetkiin | 14,98€

Argentiinalaisten ykkösrypäle Malbec tuntuu istuvan monen meikämannen suuhun. Ei ihme – sen verran kivoja oman rahan punkkuja rypäleestä tänä päivänä tehdään. Moneen kertaan palkitun Nortonin viinitalon Reserva Malbec on sitä itseään: muhevan hedelmäinen ja lämpimän tamminen punkku, jonka aromien intensiivisyys on peräisin 80-vuotiaista köynnöksistä kerätyistä rypäleistä.

Luumun, kahvin ja vaniljan aromeilla pelaava runsaan hedelmäinen Norton Reserva Malbec on loistovalinta rentoon grillaussessioon. Grillasittepa sitten nautaa, lammasta tai hirveä, tämä punkku kiittää. Mahticombo myös kovien ja suolaisten juustojen kanssa – sitä hiillosta odotellessa.

 

5) 3 Finger Jack Old Vine Zinfandel

Tuhtia kalifornialaista BBQ-bileisiin | 17,98€

Jos jenkkipunkut sytyttävät, tässä on täydellinen valinta rentoon grilli-iltaan frendien kesken. Yli satavuotiaissa köynnöksissä kasvaneista Zinfandel-rypäleistä valmistettu 3 Finger Jack Old Vine Zinfandel on muhkean intensiivinen ja mehevä makupommi, joka ei turhia ujoile: lasista tulvahtaa heti kättelyssä aimo annos vaniljaista paahdetta, suklaata, tummia kirsikoita sekä mustikkaa.

Seurakseen lautaselle 3 Finger Jack Old Vine Zindfandel huutaa ronskeja BBQ-herkkuja. Kunnon barbecue-grillipihvi, bourbon-viskillä tai tummalla oluella glaseeratut ribsit sekä jerk-marinoitu possu ovat kaikki nappivalintoja. Jos muuten frendit sattuvat kysäisemään, nimensä vinkku on saanut Kaliforniassa 1850-luvulla eläneen juna- ja pankkirosvon mukaan.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua, kun seuraavan kerran mietit pihiviinin valintaa!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.