5 x paras punaviini kesään

6.6.2022 - 5 x paras|

Kesällä kevennetään, myös punaviinien suhteen – ellei sitten olla etsimässä sitä täydellistä viiniä grillilihalle. Mitä punaviinejä Master of Wine Tuomas Meriluoto kaataa lasiinsa tänä kesänä? 

1) Fresco di Masi Organic Rosso

Notkeaa ja raikasta luomupunaviiniä Italian Venetosta | 14,98€ fresco di masi punaviini

Näin kesällä on kiva nauttia hieman keveämpiä punaviinejä. Pohjois-Italian Venetossa viinejä tuottavan nimekkään Masin viinitalon Fresco di Masi Organic Rosso on notkea ja raikas, luonnon omilla hiivoilla luomurypäleistä alkoholiksi käytetty ja suodattamatta jätetty punaviini. Siis todella luonnonmukainen tapaus. Viinin rypäleet ovat Veneton alueella viihtyvä Corvina sekä maailmanmatkaaja Merlot.

Metsän marjoilta, hapankirsikalta ja vienosti mausteilta tuoksuvassa Fresco di Masi Rossossa on punaviiniksi kiltit tanniinit, joten se sopii mainiosti grillikanalle ja -vihanneksille. Notkean marjainen viini maistuu myös pizzan ja tomaattisten pastojen rinnalla. Mainio punaviini myös kylmille leikkeleille ja antipastopöytään muutenkin.

2) Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir

Tyylikkään kepeää luomupunaviiniä Ranskan Languedocista | 23,98€ gerard-bertrand-domaine-de-laigle-pinot-noir-2018

Rugbytähdestä viinintekijäksi aikoinaan vaihtanut Gérard Bertrand on Etelä-Ranskan tunnetuimpia viinihahmoja – eikä pelkästään liki kaksimetrisen pituutensa ansiosta. Bertrandin tiluksilla viljellään luomusti, ja miehen laajasta puna-, valko- ja roseeviinivalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Pyreneiden juurella, viileässä kasvaneista rypäleistä valmistettu Domaine de l’Aigle Pinot Noir on upean persoonallinen punaviini, jonka aromeissa on karpaloa, vadelmaa, kukkeutta ja mausteisuutta. Viinilehti valitsi sen Vuoden luomupunaviiniksi 2021 ja Vuoden Viinit 2022 kilpailussa se nappasi kultamitalin Pinot Noir -viinien luokassa.

Tämä tyylikäs ja mehevä pinot noir viihtyy kesäisten lohi- ja nieriäruokien rinnalla. Myös yrtein maustettu kana ja kotimaiset riistalinnut sopivat erinomaisesti tälle punaviinille. Jos ei olla varsinaisesti kokkaamassa, Domaine de l’Aigle rakastaa pehmeitä ja miedonmakuisia juustoja. 

3) Grant Burge Barossa Ink Shiraz

Pehmeää ja maukasta punaviiniä Australian Barossasta | 13,90€ Barossa ink

Shiraz-punaviineistään maailmalla tunnetusta Barossan laaksosta tulee muhkeita ja hurmaavan aromaattisia punaviinejä, kuten Grant Burge Barossa Ink Shiraz. Tämä väriltään miltei musta punaviini tuoksuu tummilta kirsikoilta, mustikoilta, lakritsilta ja vaniljalta sekä Barossan alueen shirazien tyyppiaromilta, eukalyptukselta. Pehmeän hedelmäinen makukaan ei ole rutikuiva.

Kun grillissä kypsyy vahvasti marinoituja ribsejä tai tulista makkaraa, makean hedelmäinen ja tanniineiltaan kiltihkö Grant Burge Barossa Ink Shiraz on hyvä valinta punaviiniksi. Tämä aussi sopii myös grillattujen hedelmien ja chilimajoneesin kanssa nautittaville possunkyljyksille sekä kunnolla pippuroiduille pihveille.

4) Gnarly Head Old Vine Zinfandel hanapakkaus

Tuhtia punaviiniä Kalifornian Lodista | 37,99€ gnarly head old vine zinfandel

Jos etsit rentoa punaviiniä kesän menoihin, ainakin meillä yksi jokakesäisistä vakioviineistä on tämä hanapakkaus eli Gnarly Head Old Vine Zinfandel. Juuri sopivan tuhti ja upean konsentroitunut punaviini on valmistettu yli 80-vuotiaiden Zinfandel-köynnösten rypäleistä. Viinin moniulotteisesta tuoksusta löytyykin vaikka mitä: herukkaa, mustikkaa, mokkaa, savua ja punaista paprikaa.

Kutsu kaverit grillaamaan! Intensiivisen hedelmäinen, liki hillomaisen muhkea mutta tanniineiltaan sangen maltillinen Gnarly Head Old Vine Zinfandel kestää hyvin grillauksen ruokaan tuoman karvauden. Laittakaa tulille BBQ-maustettuja possuvartaita, mausteisia makkaroita tai kunnon hampurilaisia. Gnarly Head on kiva punaviini myös koville ja kypsille juustoille.

5) Cono Sur Bicicleta Pinot Noir

Mutkattoman maukasta punaviiniä Chilen Bío-Bíon laaksosta | 10,99€ cono sur bicicleta pinot noir

Kesällä tulee herkuteltua kasviksilla koko ajan, kun maasta pukkaa herkkua toisensa perään. Vegeherkuille ja -lisäkkeille ei kannata avata niitä tuhdeimpia punaviinejä: kepeät pinot noirit, kuten Cono Sur Bicicleta Pinot Noir, hoitavat tontin huomattavasti paremmin. Tämä viini muuten voitti kultamitalin Vuoden Viinit 2022 kilpailussa juuri viime viikolla.

Mehukas, raikkaan hapokas, herkullisen karpaloinen Cono Sur Bicicleta Pinot Noir sopii esimerkiksi haudutetuille kasvispadoille, kesäkurpitsa-ricottapastalle, minttuiselle munakoisohöystölle ja libanonilaiselle tabbouleh’lle – sekä tietysti loppukesästä metsiin putkahteleville sienillemme! Myös punajuuriruoat nauttivat suuresti tämän punaviinin seurasta. Lihan ystävä valmistaa punaiselle ”fillariviinille” vaikkapa klassista rakuunakanaa tai valkosipulisia possunnoisetteja.

Maukasta kesää mainioiden punaviinien seurassa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.