5 x paras pinot noir

31.8.2021 - 5 x paras|

Tähän vuodenaikaan sopivat parhaiten tyylikkään kepeät, raikkaan marjaiset ja ruokaa rakastavat pinot noirit, jotka maistuvat etenkin satokauden antimien kanssa. Millaisia pinot noireja löytyy Master of Wine Tuomas Meriluodon syyspöydästä – lue kuvaukset parhaista pinot noireista! 

1) Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir

Upea yhden tarhan viini Chilestä | 14,98€

Historiallisen helteisen kesän viilentyessä kohti syksyä punaviinit löytävät taas tiensä yhä useamman laseihin. Tähän vuodenaikaan istuvat hienosti etenkin kepeän elegantit Pinot Noir -punaviinit. Chilestä, viileästä San Antonion laaksosta tuleva Cono Sur Single Vineyard 21 Block Pinot Noir on nimensä mukaisesti vain yhden tarhan rypäleistä tehty notkea ja fiilikseltään silkkimäinen punaviini, josta löytyy vadelmaisia, kirsikkaisia ja kukkeitakin aromeja.

Hapoiltaan pirteä ja tanniineiltaan kiltti Cono Sur Single Vineyard 21 Block Pinot Noir tykkää vaaleasta lihasta tehdyistä pataruoista: laita kukkoa viinissä tai mehevää possupataa. Myös kasvishöystöt, miedonmakuiset juustot sekä grillattu lohi maistuvat tämän chileläisen punaviinin rinnalla. Cono Sur 21 Block Pinot Noir sopii myös fondue- tai raclette-iltaan ystävien kesken.

2) Bouchard La Vignée Pinot Noir

Kepeää burgunderia naposteluun | 19,99€

Pinot Noir -rypäleen alkukoti paikannetaan Ranskan Burgundiin, joka on myös maailman tunnetuin ja arvostetuin Pinot-punaviinien tuotantoalue. Hintavien ja kellarointia kaipaavien burgundereiden ohella alueelta löytyy huokeita ja mutkattomia pinot noireja, kuten makoisan marjainen Bouchard La Vignée Pinot Noir, joka tarjoaa rennon syksyisen viininautinnon saman tien.

Syksyn punaisilta marjoila tuoksahtava, kepeä ja pontevan hapokas viini viihtyy pöydässä rentojen maalaisherkkujen kaverina. Nappaa kaupasta mukaan kalkkunapateeta, lohipiirasta tai patonkia ja pehmeähköjä juustoja. Myös monenlaiset vegeruoat kasvispizzasta punajuurisoppaan viihtyvät lautasella, kun lasissa kimaltaa rubiininpunainen Bouchard La Vignée Pinot Noir.

3) Noble Vines 667 Pinot Noir

Luomu-pinot’ta Yhdysvaltain länsirannikolta | 15,98€

Ovatko Kalifornian pinot noirit sulle jo tuttuja? Jos alueen muhkeat Cabernet-punaviinit miellyttävät, mutta nyt tekee mieli kokeilla jotakin keveämpää, kaada lasiin vadelmalta ja herukoilta tuoksuvaa, kypsän marjaista Noble Vines 667 Pinot Noiria. Montereyn alueelta tuleva Noble Vines 667 on pinot noir sieltä täyteläisemmästä päästä – ja ilahduttavan monikäyttöinen pöydässä.

Mehevä ja herkullinen Noble Vines 667 Pinot Noir siivittää kivasti hieman tujumminkin maustetut ruoat ja itämaiset maut. Kokeile vaikkapa teriyakikanaa, intialaista kukkakaalicurrya (aloo gobi) tai marokkolaisia lammaspyöryköitä. Myös loppukesän notskissa tirisevät cajun-maustetut broilerivartaat sekä paistettu lohi viihtyvät tämän jenkin seurassa.

4) Mud House Central Otago Pinot Noir

Makuelämys Uuden-Seelannin Eteläsaarelta | 17,49€

Yksi maailman upeimpia Pinot Noir -alueita on kaukana Euroopan klassikkoalueista sijaitseva Central Otago. Tämä kasvuoloiltaan rypäleelle sopiva seutu Uuden-Seelannin Eteläsaarella tunnetaan tyylikkäistä punaviineistään. Hyvä esimerkki on kirsikalla ja mansikalla keimaileva, elegantti ja freesi Mud House Central Otago Pinot Noir -luomupunaviini.

Jos etsit viiniä hienoille riistalinnuillemme ja uunijuureksille, se on tässä! Kyökissä toden teolla viihtyvä aasialaisen tyylin ystävä laittaa tämän pinot’n kaveriksi Pekingin ankkaa. Mud House Central Otago Pinot Noir rakastaa myös muita metsiemme antimia: oma suosikki tälle viinille on herkkutattipasta. Nasta valinta myös kasvispadalle, falafeleille ja grillatulle bataattihampurilaiselle.

5) Cono Sur Bicicleta Pinot Noir

Mutkatonta meininkiä chileläisittäin | 10,48€

 Sienten ystävillä on alkanut vuoden paras aika – ja niin myös Pinot Noir -faneilla, sillä rypäleestä tehdyt punaviinit ovat loistavia sieniviinejä! Chileläinen Cono Sur Bicicleta on nasta esimerkki syysmakuihin sointuvasta kivan hinta-laatusuhteen pinot’sta, jonka karpaloinen maku tuo mieleen syksyn marjat. 

Raikkaan mehukas ja mutkattoman herkullinen Cono Sur Bicicleta on mahtava sieniviini, joka pitää myös risotoista, kermaisista pastoista ja muhennoksista sekä maltilla maustetusta wokista. Itse tykkään laittaa tämän ”fillariviinin” kylkeen tattipastaa, linssipataa tai punajuuririsottoa – tai kanaa rakuuna- kermakastikkeessa. Muista tarjota Pinot Noir -viinit aina hiukan viilennettyinä.

Mukavaa alkusyksyä mainioiden viinien parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.