5 x paras pinot noir

29.7.2020 - 5 x paras|

Elegantit ja keskitäyteläiset Pinot Noir -punaviinit istuvat loppukesän ja alkusyksyn ruokapöytään täydellisesti. Master of Wine Tuomas Meriluoto listasi omat Pinot Noir-suosikkinsa. Löytyykö listalta sun suosikkeja?

1) Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir

Sieniviini vailla vertaa | 14,98€

Täyteläiset chileläispunkut ovat jo pitkään keikkuneet suomalaisten suosikkilistoilla, mutta nyt sienisadon kypsyessä on kannattaa vaihtaa hitusta keveämpään. Viileässä San Antonion laaksossa viihtyvästä Pinot Noir -rypäleestä tehty Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir -palstaviini hurmaa paatuneenkin täyteläisten punaviinien ystävän vadelmaisilla ja kirsikkaisilla aromeillaan.

Suussa tämä notkean tyylikäs viini maistuu suorastaan silkkiseltä: happoja riittää, mutta tanniinit ovat kiltit. Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir istuukin kivasti loppukesän illanviettoihin. Tuo pöytään suosikkisieniherkkusi – tai jos et lukeudu sienifaneihin, tämä chileläinen tykkää myös possunkyljyksistä, klassisesta coq au vin -padasta ja syksyisistä punajuurilihapullista. Lisämakua tuo se, että moneen otteeseen palkitulla viinitilalla oma hiilijalanjälki otetaan tosissaan.

2) Bouchard La Vignée Pinot Noir

Burgundin eleganssia napostelupöytään | 18,99€

Kun Pinot Noirista on kyse, eurooppalaisten klassikkoviinien fani suuntaa tietysti Ranskan Burgundiin. 1700-luvulta asti viiniä valmistaneen Bouchard Père & Fils’n La Vignée Pinot Noir on jo nuorena viehko punaviini, jossa tuoksahtavat syksyn punaiset marjat, karhunvatukka ja häivähdys pippuria.

Tämä kepeä viini on hapoiltaan sen verran energinen, että se viihtyy parhaiten pöydässä – ja simppeleiden maalaishenkisten herkkujen kyljessä. Kokeile vaikkapa kinkkupiiraan, pateiden ja pehmoisten juustojen kanssa. Jos tekee mieli kunnon ruokaa, Bouchard Père & Fils La Vignée sopii uunilohen, kasvispatojen sekä jauhelihatäytteisten munakoisojen tai paprikoiden kylkeen. Pitkään suussa maistuvan viinin makumaailmaa kohentaa entisestään viilentäminen ennen tarjoilua.

3) Noble Vines 667 Pinot Noir

Kalifornialaista luomupunaviiniä tujummillekin ruoille | 15,99€

Moni meistä tuntee Kalifornian Cabernet Sauvignon -punaviineistään, mutta Montereyn viileällä rannikkoalueella tehdään myös kovan luokan Pinot Noir -viinejä. Mustikan, vadelman ja punaherukan aromeilla pelaileva Noble Vines 667 Pinot Noir on täyttä luomua – ja pinot’ksi melko täyteläinen.

Tässä jenkkicharmöörissä on sen verran reippaasti kypsän marjaista voimaa, että sen kanssa maistuu mausteisempikin ruoka kuten teriyakilohi, BBQ-broileri tai afrikkalaishenkinen lammaspata. Ja jos ihmettelit numeroita nimessä, ne viittaavat tilan tarhoilla kasvavien Pinot Noir -köynnösten klooniin 667, joka on peräisin rypäleen ”alkukodissa” eli Ranskan Burgundissa.

4) Mud House Central Otago Pinot Noir

Uusiseelantilaista luomueleganssia pienriistalle | 16,97€

Uuden-Seelannin menestys sai 1980-luvulla alkunsa Sauvignon Blanc -valkkareista, mutta tänä päivänä saarivaltiossa tehdään myös maailmanluokan Pinot Noir -punaviinejä. Hankalan viljeltävän maineessa oleva rypäle viihtyy etenkin Eteläsaaren viileällä Central Otagon alueella. Mud House Central Otago Pinot Noir on oiva esimerkki alueen viiniosaamisesta: kirsikkaa ja vadelmaa uhkuva raikkaan elegantti luomupunaviini, joka herauttaa veden kielelle ja vie ajatukset ruokaan.

Jos metsästät tai hankit kotiin metsiemme riistalintuja, tässäpä niille täydellinen pari! Mud Housen keskitäyteläinen pinot noir rakastaa myös ankkaa ja sieniherkkuja. Pyöräytä kunnon tattirisotto ja kutsu nälkäinen Pinot-fanipoppoo jakamaan loppukesän ilot. Kasvisruokien ystävät nauttivat Mud House Central Otago Pinor Noirista vaikkapa bataattihampparin tai papu-sienipihvien kera.

5) Cono Sur Bicicleta Pinot Noir

Mutkaton chileläinen tykkää vege- ja sienisafkoista | 9,98€

Kun metsät notkuvat sienistä ja juuressato on komeimmillaan, ei niistä valmistettaville herkuille kannata korkata tuhtia tanniinipommia. Kepeämpi pinot noir – kuten raikkaan hapokas, mehukkaan karpaloinen ja tyylikkään mausteinen Cono Sur Bicicleta – ajaa asian paremmin.

Pyöräytä ”fillariviinin” kaveriksi kermainen sienimuhennos, tattipasta tai maukas kantarellisoppa. Myös kaali-jauhelihalaatikko ja lindströminpihvit maistuvat upeilta tämän pinot noirin kanssa. Vastuuntuntoinen viininystävä tykkää siitä, että Cono Surilla tarhoja viljellään ympäristön hyvinvoinnin ehdoilla ja viinikuljetuksista koituva hiilijalanjälki neutraloidaan.

 

Mukavaa loppukesää mainioiden viinien parissa!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.