5 x paras luomuviini

3.10.2019 - 5 x paras|Viinit|

Luomuviinien kysyntä kasvaa kohisten, ja Alkon hyllyiltä löytyy yhä enemmän luomusertifioituja viinejä ympäri maailmaa. Joskus valinta voikin tuottaa vaikeuksia. Nappaa siis tästä talteen Master of Wine Tuomas Meriluodon suosittelemat luomuviinit sekä rennot ruokasuositukset niille.

1) Sangre de Toro Original Organic

Suomen tunnetuin punaviini on nyt myös luomuviini sekä vegaaninen | 9,98€

Kukapa meistä ei olisi kuullut Torresista ja Sangre de Torosta? Pullonkaulassa killuvasta härästään tunnettu punaviini on maistunut suomalaisille jo vuosikymmeniä – ja maistuu edelleen. Katalonian lämmössä viihtyvistä Garnacha- ja Carineña-rypäleistä sekoitettu viini on tätä nykyä täyttä luomua, ja vieläpä vegaaninenkin!

Mutkattoman herkullisen, pehmeän täyteläisen ja mausteisen Sangre de Toron kyljessä viihtyvät rennot ja ruokaisat klassikot lihamurekkeesta chili con carneen, uunibroileriin sekä melanzane alla parmigiana -munakoisovuokaan. Myös lasagne – on se sitten jauhelihasta tai kasviksista – maistuu tämän punaviinin kanssa, ja chili con carnen voi huoletta kokata myös chili sin carnena.

2) Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah

Chileläinen luomuviini sopii liha- ja pastaruokien kaveriksi | 11,79€

Pehmeän täyteläiset Chilen punaviinit istuvat suomalaiseen makuun ja etenkin tähän vuodenaikaan. Cono Surin viinitalon suosittujen ”fillariviinien” luomusertifioitu serkku, Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah, tulee viileästä Rapelin laaksosta. Viime vuonna tämä upean intensiivinen viini nappasi oman sarjansa kultamitalin Vuoden Viinit -kisassa.

Herukoilta ja luumulta tuoksuva, täyteläinen ja silti raikas Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah on nappivalinta nauta- ja possupihveille. Pelittää mahtavasti myös grillikanan, jauheliha- ja salamipizzan, punajuuririsoton, pasta bolognesen ja makaronilaatikonkin kanssa. Tiesitkö muuten, että Cono Sur on maailman ensimmäinen viinitalo, joka kompensoi viinien kuljetuksista syntyvää hiilijalanjälkeään ilmakehän hiilidioksidipäästöjä vähentävillä hankkeilla?

3) Dreissigacker Organic Riesling

Rheinhessenin luomuviiniä merenherkkujen seuraan | 14,98€

Saksan Wiesbadenin ja Mainzin kaupunkien eteläpuolella avautuva Rheinhessenin viinialue on jo pitkään ollut suosikkialueitani, koska sieltä tulee niin herkullisia valkoviinejä. Etenkin Jochen Dreissigackerin kaltaisten nykypolven tähtien käsissä syntyy upeita rieslingejä.

Dreissigacker Organic Riesling säväyttää heti sitruksen, aprikoosin ja kukkien aromeillaan. Vivahteikas ja raikkaan hapokas valkoviini sopii niin savulohipastalle, yrttiselle kalapadalle, valkoviinissä haudutetuille simpukoille kuin sitruunakanallekin. Jäännössokerin ansioista se kestää myös mausteisemman menon: kokeile vaikka teriyakilohen tai bouillabaisse-kalasopan kanssa. Dreissigacker Organic Riesling pitää myös ruokaisista salaateista ja kasvispiiraista.

4) Dominio de Punctum Tempranillo

Suomen myydyin biodynaaminen punaviini on nyt runsas ja täyteläinen  | 12,38€

Jos espanjalaiset ja täyteläiset punaviinit puhuttelevat makunystyröitäsi eikä Dominio de Punctum Tempranillo ole vielä tuttu tapaus, tässä saattaa olla syksyn uusi suosikkisi. La Manchan Tempranillo-tarhoilta tuleva punaviini on nimittäin nyt entistä täyteläisempi. Tummien marjojen aromeja ja mausteita uhkuva makoisa viini on myös biodynaamiseksi sertifioitu.

Se tarkoittaa sitä, että viinitarhan kasvumaan hyvinvointia edistetään muun muassa erilaisilla biodynaamisilla preparaateilla, jotka levitetään maahan planetaarista kalenteria noudattaen. Ja se ruoka? Mun mielestä Dominio de Punctum Tempranillo on täysosuma niin yrttisille liharuoille ja juurespadoille kuin kaalikääryleille ja kypsille juustoille.

5) Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon Organic

Vegaanista luomuviiniä ympäristöystävällisessä pakkauksessa | 9,79€

Jos vihreät valinnat ja Reilu kauppa ovat lähellä sydäntäsi, eteläafrikkalainen Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon Organic on osuva valinta just sulle. Luomuviljellyistä Shiraz- ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä valmistettu keskitäyteläinen ja herkullisen marjainen punaviini on Reilun kaupan sertifioima. Myös viinin pakkaus tulee olemaan keväästä 2021 lähtien FSC-sertifioitu, eli varsin vastuullisesta tapauksesta on kyse.

Mutkattoman pehmeä ja snadisti yrttinen Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon sopii rentoon viikonloppumenoon ystävien kesken: se pelittää kasvispizzan, falafelien, pikkusuolaisten ja monenmoisten naposteltavien kanssa. Etnisemmän meiningin ystävä kokeilee esimerkiksi tandoorikanaa tai kasviskormaa.

 

Toivottavasti näistä luomuviinisuosituksista oli apua! 

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.