5 x paras jälkiruokaviini

3.11.2021 - 5 x paras|

Syksy etenee hyvää vauhtia kohti vuoden pimeintä aikaa, jolloin jälkiruokaviinit maistuvat monille meistä. Millaista makeaa jälkiruokaviiniä löytyy tänä syksynä Master of Wine Tuomas Meriluodon lasista?

1) Dow’s Late Bottled Vintage

Upea portviini fiilistelyhetkiin | 11,98€ dow's late bottled vintage portviini

Aina kun vuosi alkaa kääntyä loppuaan kohden, mun lasissa on takuuvarmasti portviiniä. Maisemiltaan henkeäsalpaavan komeasta Douro-joen laaksosta tuleva Dow’s Late Bottled Vintage on todellinen klassikko – ja portviiniksi ihastuttavan raikas, miltei kuivan oloinen.

Suklaan, kuivattujen hedelmien ja kirsikoiden aromeilla pelin avaava Dow’s Late Bottled Vintage on jo vuodesta 1798 portviinejä tehneen Dow’sin portviinitalon taidonnäyte. Nauti tämä Touriga Nacional-, Touriga Franca ja Tinta Roriz -rypäleistä tehty jälkiruokaviini pitkään kypsytetyn cheddarin kanssa – tai jos olet sinihomejuuston ystäviä, Stilton-juuston kera. Itseoikeutettu kumppani tälle portille on myös tumma suklaa.

2) Torres Floralis Moscatel Oro

Elegantti jälkiruokaviini jälkkäripöytään | 11,48€ torres floralis moscatel oro

Torresin maailmankuulun viinitalon punaviinit ovat olleet suosittuja Suomessa jo pitkään, mutta onko talon makea jälkiruokaviini myös tuttu? Väkevöimällä valmistettu, meripihkan sävyissä välkehtivä Torres Floralis Moscatel Oro näki päivänvalon jo vuonna 1946.

Sirossa koristepullossa tuleva Floralis Moscatel Oro tuoksahtaa appelsiininkuorelta, aprikoosilta, hunajalta, kukilta sekä afrikkalaisilta mausteilta ja maistuu upean nektarimaiselta. Hyvä makea jälkiruokaviini esimerkiksi uuniomenoille, sitruunaiselle kuivakakulle, hedelmäleivoksille ja tummasta suklaasta tehdyille jälkkäreille. Maistuu myös pähkinöiden ja tumman appelsiinisuklaan kera siemailtuna.

3) Masi Angelorum Recioto Classico

Kiehtova erikoisuus amaronen ystäville | 25,99€ masi angelorum recinto classico

Amarone on monen suomalaisen suuri punaviinirakkaus, mutta oletko jo maistanut amarone-alueen eli Valpolicellan erikoisuutta, recioto-viiniä? Makeat, verrattain harvinaiset reciotot tehdään – amaronen tapaan – kuivahtaneista Corvina-, Rondinella- ja Molinara-rypäleistä: makeus tulee siitä, että kun amaronen käyminen keskeytetään, viiniin jää reilusti sokeria.

Masin viinitalon Angelorum Recioto Classico on mausteinen, kirsikalta ja tummalta suklaalta tuoksuva jälkiruokaviini, jonka makean hedelmäistä makua ryhdittävät hyvät hapot ja tanniinit. Italialainen jälkiruokaviinierikoisuus, jota on mahtava nauttia ihan sellaisenaan! Jos mielii jotakin suupalaksi, kuoritut mantelit ja voimakasaromiset juustot ovat ässä yhdistelmä. Angelorum sopii myös suklaisille jälkiruokaherkuille.

4) Anselmann Huxenrebe Beerenauslese

Makeaa saksalaisherkkua harvinaisesta rypäleestä | 14,30€ anselmann huxelrebe Beerenauslese

Pfalzilaisen laatutalon, Anselmannin, Huxenrebe Beerenauslese on makea jälkiruokaviini – ja aikamoinen erikoisuus! Muscat- ja Chasselas-lajikkeista 1920-luvun lopulla risteytettyä Huxenrebe-rypälettä nimittäin kasvaa Pfalzin lisäksi vain Rheinhessenin ja Nahen viinialueilla Saksassa.

Anselmann Huxenrebe Beerenauslese on herkullisen hedelmäinen ja huumaavan makea viini, joka tuntuu happojensa ansiosta raikkaalta. Aromipuolelta löytyy hunajaa, raparperia, aprikoosia ja trooppisia hedelmiä. Huxenrebe Beerenauslese on hyvä jälkiruokaviini, kun makeahammasta kolottaa. Itse tykkään nautiskella tätä voimakkaiden juustojen kanssa. Sopii toki myös jälkkäreille.

5) Blandy’s Santa Luzia Madeira

Klassinen madeira tulee taas! | 11,98€ blandy santa luzia madeira

Talven saapuminen tarkoittaa ainakin mulle klassikkojen paluuta lasiin. Yksi viinimaailman persoonallisimmista klassikoista on tietysti Madeiran saarella valmistettava madeiraviini. Toffeen, kuivahedelmien ja taatelien aromeilla hurmaava Blandy’s Santa Luzia Madeira on kuin ystävä, jonka seuraan on kiva palata. Rypäle tämän makean jälkiruokaviinin taustalla on Tinta Negra.

Jo vuodesta 1811 madeiraa valmistaneen Blandy’sin madeiran tyylikkäästi hapettunut ja pehmeän tamminen maku tuo mieleen taatelihillon, mausteet ja suklaan. Nauti tätä madeiraa kuivakakun, suklaan tai aromaattisten juustojen kanssa. Blandy’s Santa Luzia Madeira sopii myös leivontaan ja ruoanlaittoon, etenkin kastikkeisiin.

Herkullisia hetkiä mainioiden jälkiruokaviinien parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.