5 x paras grilliviini

12.5.2022 - 5 x paras|

Grilli-ilo on nyt ylimmillään – ja sen täydentävät makoisat grilliviinit, jotka kestävät grillaamisen ruokaan tuoman karvauden. Grillaamista ja grilliruokia rakastava Master of Wine Tuomas Meriluoto valitsi viisi punaista grilliviiniä, jotka toimivat grilliruoan kanssa varmasti.

1) Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon

Muhkea grilliviini Argentiinan Mendozasta | 12,98€ norton barrel select cabernet sauvignon

Argentiinalaiset jos ketkä osaavat ottaa ilon irti elämästä kokoontumalla grillailemaan. Tärkeää roolia argentiinalaisissa asado-grillibileissä näyttelevät tietysti maan omat punaviinit. Maan tunnetuimmalta viinialueelta Mendozasta tuleva Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon on oiva viini lihalle: siitä löytyy intensiivisyyttä, muhkeaa maanläheisyyttä ja pehmeä tanniinirakenne.

Tämä aromeiltaan herukkainen, paahteinen ja tyylikkään mausteinen punaviini on täydellinen valinta grillissä sihisevälle naudanfileelle tai hampurilaisille, joiden pihvit voit tehdä jauhelihasta tai vaikkapa bataatista. Jos pidät enemmän lampaasta, grillaa lammaslihapullia vartaassa – ja nauti!

2) Three Finger Jack Zinfandel

Hillomaisen herkullinen grilliviini Kaliforniasta | 18,99€ three finger jack zinfandel

Jos etsit tuhtia mutta tanniineiltaan maltillista punaviiniä grillilihalle, Kaliforniassa viihtyvästä Zinfandel-rypäleestä valmistetut viinit sopivat tarkoitukseen täydellisesti. 1800-luvun Kaliforniassa pankkeja ja junia ryöstelleen rosvon mukaan nimetty Three Finger Jack Old Zinfandel on osin tehty 110-vuotiaista, pientä laatusatoa tuottavien Zinfandel-köynnösten rypäleistä. Tuloksena on upean täyteläinen punaviini, josta löytyy tummaa marjaisuutta, suklaata, paahteisuutta ja pippuria.

Three Finger Jack Old Zinfandel rakastaa reippaasti maustettuja BBQ-ribsejä sekä karamellisoituja possunkyljyksiä. Myös mausteiset makkarat maistuvat ihanilta tämän grilliviinin kanssa.

3) Gnarly Head Old Vine Zinfandel

Mehevä jenkkipunaviini lihalle | 14,98€

Edellistä kalifornialaisviiniä keveämpi Gnarly Head Old Vine Zinfandel on ainakin meillä kotona jokavuotinen grilliviini, koska se sopii niin monenlaisille grillin antimille. 80-vuotiaiden Zinfandel-köynnösten rypäleistä valmistettu punaviini on maukkaan hillomainen ja suklainen, tanniineiltaan pehmeä viini, josta erottuu myös karhunvatukkaa, kirsikkaa ja neilikan kaltaisia mausteita.

Tämän jenkin rinnalla maistuvat niin hodarit, cajun-maustetut burgerit, chorizot, BBQ-vartaat kuin chicken wingsitkin. Sisällä kokatessa meillä tykätään laittaa chili con carnea tai mustapaputacoja tälle punaviinille. Moniulotteisuudellaan ja -käyttöisyydellään ihastuttava Gnarly Head Old Vine Zin on herkullista myös pitkään kypsytettyjen juustojen kanssa nautittuna.

4) Grand Vin de Stellenbosch Cape Blend

Eteläafrikkalainen luomupunaviini rentoon grillailuun | 14,98€ grand vin stellenbosch

Lähellä Kapkaupunkia sijaitsevasta Stellenboschista, Etelä-Afrikan tunnetuimmalta viinialueelta, tulee rotevia mutta tyylikkäitä grillailuun sopivia punaviinejä. Vivahteikas, mustaherukkainen ja musteinen, hitusen savuinenkin Grand Vin de Stellenbosch Cape Blend on sekoitus Cabernet Sauvignonia, Syrah’ta ja Pinotage-rypälettä.

Nakkaa siis grilliin naudanpihvi tai rosmariinilla maustettu hirvenfilee ja avaa tämä grilliviini hengittelemään hyvissä ajoin. Jos kelit eivät suosi ulkosalla kokkaamista, paista filee pannulla, mutta jätä se sisältä hiukan punaiseksi. Grand Vin de Stellenbosch Cape Blend -punaviini maistuu myös yrttisen lampaanpaistin ja kovien, suolaisten juustojen kanssa.

5) Camden Park Shiraz Petit Verdot Cabernet Sauvignon kartonkitölkki

Australialainen tetraviini grilliherkuille | 10,99€ camden park kartonkitölkki

Lämpimän hedelmäiset ja hillomaiset punaviinit ovat tunnetusti loistavia grilliviinejä. Etelä-Australiasta tuleva, näppärään kartonkipakkaukseen pakattu Camden Park Shiraz Petit Verdot Cabernet Sauvignon on mehevä punaviini, joka saattelee tujumminkin maustetut grilliherkut. Kolmen rypäleen viinin aromeista löytyy luumua, kirsikkaa, lakritsia ja metsäistä fiilistä.

Vaikka terästankissa kypsytetty keskitäyteläinen Camden Park on nautittavaa sellaisenaankin, se syttyy eloon grilliherkkujen rinnalla. Grillatkaa kunnon hampurilaiset, colalla marinoitua possua – tai tehkää grillipizzaa, jossa on salamia tai ’ndujaa? Kasviksia suosiva heittää ritilälle voimakkaalla Koskenlaskija-juustolla ja yrteillä täytetyt jättiherkkusienet tai soija-inkiväärimarinoituja kasviksia.

Makoisia hetkiä herkullisten grilliruokien parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.