5 x paras chileläinen viini

22.10.2021 - 5 x paras|

Chileläiset punaviinit ovat yhä Suomen myydyimpiä punaviinejä. Nykyään pitkänhuiskea maa on alettu tuntea myös valkoviineistä. Millaisia puna- ja valkoviinejä Master of Wine Tuomas Meriluoto tänä syksynä suosii – ja löytyykö Tuomaksen lasista muutakin väriä?

1) Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah

Luomuviiniä viileähköstä Colchaguan laaksosta | 11,99€ Cono Sur organic punaviini

Colchaguan laakso on Chilen parhaita viininviljelyalueita, ja sieltä tulee tämä suloisen täyteläinen ja silti raikas punaviini, Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah. Rentoon menoon sopiva luomupunaviini on sekoitus Cabernet Sauvignonia ja Syrah’ta sekä Chilen omaa ylpeyttä, Colchaguan alueella erinomaisesti viihtyvää Carmenère-rypälettä.

Herukoilta, kirsikoilta ja karpaloilta tuoksuva Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah viihtyy pöydässä esimerkiksi jauhelihapastan ja -pizzan, simppeleiden broileriherkkujen, possunkyljysten sekä tietysti kovien suolaisten juustojen kaverina.

2) Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling

Yhden palstan rieslingiä Bío-Bíon laaksosta | 13,99€ Cono Sur single vineyard block 23 riesling

Jos etsit monipuolista valkoviiniä kalalle, se on tässä: Cono Surin herkullinen tarhariesling! Viileästä Bío-Bíon laaksosta tuleva, yhden tarhan tarkoin valikoiduista Riesling-rypäleistä valmistettu Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling on hyvä ja harmoninen viini, josta löytyy limettiä, yrttisyyttä ja suolaista fiilistä – sekä upeat hapot.

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling maistuu superhyvältä esimerkiksi voissa paistettujen kampasimpukoiden, graavikalojen sekä inkiväärillä ja soijalla maustetun kalan kanssa. Hyvä valkoviini myös sushille ja sashimille sekä kotimaisille ravuille, nyt kun niitä vielä riittää.

3) Torres Cordillera Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignonia Maipon laaksosta | 18,99€ torres cordillera cabernet sauvignon

Siinä missä viileä Bío-Bíon sopii valkoisille lajikkeille, Maipon laakso on punaviinien ja Cabernet Sauvignon-rypäleen valtakuntaa. Torresin viinitalon Cordillera Cabernet Sauvignon -punaviinistä löytyy klassisia Cabernet-aromeja kuten mustarehukkaa ja boysenmarjaa, sekä elegantit tanniinit.

Ne tanniinit kannattaa harmonisoida esimerkiksi hieman roseeksi jätetyllä punaisella lihalla. Ranskalaisessa tammessa kypsynyt, rakenteeltaan roteva ja suussa mehevän täyteläinen Cordillera on hyvä punaviini etenkin suurriistalle. Herkullisen hedelmäinen ja tyylikkään mausteinen viini on mukavaa kulauteltavaa myös kovien juustojen kanssa.

4) Digno Cabernet Sauvignon Rosé

Roseeviiniä Keskuslaaksosta | 11,49€ torres digno cabernet sauvignon rose

Tiesitkö, että tanniininen Cabernet Sauvignon -rypäle taipuu myös roseeviiniksi? Ja roseeviinit taas paljon muuhunkin kuin kepeiksi kesäjuomiksi. Central Valleyn alueella tehty, roseeksi täyteläinen Digno Cabernet Sauvignon Rosé on erittäin ruokaystävällinen viini, joka hurmaa vadelman, mansikan ja herukan aromeillaan.

Jos teillä tykätään kanapastasta, Digno Cabernet Sauvignon Rosé on loistava kumppani sille. Hyvä roseeviini myös kylmille leikkeleille, kanavartaille, vegeburritolle ja -pizzalle sekä Itäisen välimeren yrttisille ruoille.

5) Digno Riesling Rosé

Rieslingroseeta Curicón laaksosta | 12,98€ torres digno riesling rose

Toissa keväänä Alkoihin rynnistänyt rieslingrosee on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten laseissa. Tuolloin uutena viinityyppinä markkinoille tullut rieslingrosee on myös hyvä ruokaviini. Persikkaisilla, marjaisilla ja sitruksisilla aromeilla leikittelevä Digno Riesling Rosé saa siis värinsä siitä, että Riesling-valkoviiniin on lisätty pieni määrä Cinsault-rypäleestä tehtyä punaviiniä.

Erittäin aromaattinen, hivenen kehittynyt Digno Riesling Rosé viihtyy itämaisten makujen rinnalla. Kokeile esimerkiksi hapanimelän kanan tai pad thai -nuudelisalaatin kanssa. Hyvä viini myös hedelmäisille salaateille, lohicevichelle ja sushille.

Ja ei muuta kun tutustumaan chileläisiin viineihin!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.