5 x viini pääsiäiseen

17.3.2021 - 5 x paras|

Kevään hehkein juhla on kulman takana, ja moni meistä miettii nyt, mitä viiniä pääsiäispöytään? Master of Wine Tuomas Meriluoto poimi suosikkinsa muutamille pääsiäisherkuille.

1) Torres Gran Coronas

Espanjan charmia kevättalven fiiliksiin | 15,98€

Tekeekö mieli pehmeän mausteista ja tunnelmallisen tammista punaviiniä? Punaviiniä, jossa mikään ei hypi silmille, mutta jossa on sopivasti kaikkea? Katalonian tiennäyttäjän, Torresin, klassinen ja aromikkailla hedelmillä pelaava Gran Coronas on Cabernet Sauvignonista ja Tempranillo -rypäleistä sekoitettu viini, joka taipuu moneen.

Vaikka tätä mehevää punaviiniä siemailisi heittämällä sellaisenaankin, on se omimmillaan kun pääsiäispöytään kannetaan klassista yrtti-valkosipulimarinoitua karitsan sisäfileetä. Torres Gran Coronas on myös nappivalinta, jos pöydässä komeilee se perinteinen karitsanpaisti.

2) Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico

Rakastettu Toscanan klassikko | 19,99€

Toscanalla on aina ollut paikka sydämessäni – ja ruokapöydässäni. Alueen kenties tunnetuimman tuottajan, Ricasolin, chiantissa Sangiovese-rypäle kohtaa Merlot’n ja Cabernet Sauvignonin. Tulos on taattua Toscanaa: kypsän marjainen, freesin yrttinen ja veden kielelle herauttava punaviini.

Italiassa tämän Chianti Classicon ykkösseuralainen on bistecca fiorentina tai muheva jänisragù. Suomen oloissa mojova naudanpihvi ajaa saman asian. Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico tykkää nyt pääsiäisenä myös rosmariinilampaasta, tai vaikka kasvislasagnesta. Historiafaneille voi vinkata, että Ricasolin suku on tehnyt viiniä jo 1100-luvulta lähtien.

3) Château Bonnin Pichon

Bordeaux toimii aina | 16,49€

Vannoutunut Bordeaux-fani ei mieti, mitä punkkua pääsiäisaterialla nautitaan. Bordeaux’ta, tietty! Gironden jokisuiston oikean rannan valtalajike on Merlot, kuten tässäkin St-Émilionin läheltä tulevassa sekoiteviinissä, jossa on alueen tapaan myös Cabernet Francia ja Cabernet Sauvignonia.

Jos tykkäät keskitäyteläisistä, ryhdikkäistä ja tyylillä tammitetuista klassikoista, Château Bonnin Pichon puhuttelee taatusti makunystyröitäsi. Nauti tämä herukkaa pursuava, kepeän paahteinen ja mausteinen viini paahto- tai vasikanpaistin kera. Tai kovien ”välijuustojen” kyytipoikana.

4) Norton Privada

Muhkeutta Argentiinan Mendozasta | 15,98€

Mendozan maailmankuulun viinialueen sydämessä toimivan Nortonin viinitalon Privada-punaviinissä Argentiinan ylpeys Malbec-rypäle kohtaa Bordeaux-kaksikko Cabernet Sauvignonin ja Merlot’n. Lopputulos on vivahteita, samettia ja sitä tyylillä pursuvaa voimaa.

Kaverikseen tämä täyteläinen tapaus tarvitsee sitä lammasta, nautaa tai suomalaista sarvipäätä – mieluiten grillatussa muodossa. Ja jos ruoan jälkeen tekee mieli istuutua alas ja nauttia oikein pieteetillä, Norton Privada kaveeraa onnistuneesti esimerkiksi kovien ja suolaisten juustojen kanssa.

5) Dow’s Colheita Single Harvest Tawny Port 2007

Douron herkku kruunaa aterian | 35,49€

Jos oot portviinin ystäviä, mikä olisikaan parempi syy korkata kunnon portti kuin pääsiäinen? Vuonna 1798 perustettu Dow’sin portviinitalo on tunnettu hienoista vuosikertaporteistaan, ja tämä portiksi kiehtovan kuiva tawny on siitä loistoesimerkki. Aromeissa on kuivattua hedelmää, mausteita, pähkinää ja suklaata, joten sopiva pääsiäisjälkkäri löytyy helposti.

Jos mämmi ei nappaa, tarjoa suklaakakkua, -moussea tai vaikkapa mokkapaloja – Dow’s Colheita Single Harvest Tawny Port saa ne laulamaan! Ja jos joku pöydän ääressä sattuu kysäisemään, niin ne rypäleethän ovat Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca ja Touriga Nacional.

Näiden vinkkien myötä toivotan sulle oikein maistuvaa pääsiäistä!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS NÄMÄ SUOSITUKSET!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.