5 x punaviini pääsiäiseen

7.4.2022 - 5 x paras|

Tänä vuonna pääsiäisen aikaan ollaan jo pitkällä huhtikuussa. Millaisia viinejä Master of Wine Tuomas Meriluoto kattaa pääsiäispöytäänsä vuonna 2022?

1) That’s Neiss Tinto Réserve

Saksalaista punaviinpääsiäisaterialle? Kyllä! | 14,89€ thats-neiss-tinto-reserve-2022

Pfalzin laatuviinialueen kuumimpiin nimiin lukeutuva Axel Neiss hallitsee upeiden valkoviinien ohella myös punaviinien valmistuksen. Hänen käsissään syntynyt That’s Neiss Tinto Réserve on saksalaispunaviiniksi sangen roteva tapaus, ja Cabernet Francin ja Portugieserin ohella sen rypälesekoituksessa on harvinaista Cabernet Dorsa -lajiketta.

Jos teidän pääsiäispöydässänne ei syödä klassista lampaanpaistia, niin tyylikkään paahteinen, herukkainen ja boysenmarjainen, hivenen yrttinen That’s Neiss Tinto Réserve on nappipunaviini esimerkiksi yrttiselle lammaspadalle tai mausteisille makkaroille. Myös selkeämakuiset riistaherkut maistuvat upeilta tämän pfalzilaisen rinnalla.

2) Esporão Monte Velho Biológico

Portugalin herkkua karitsalle | 11,99€

Pääsiäisateria jo suunnitteilla, ja nyt pitäisi löytää hauska punaviini karitsalle? Etelä-Portugalin Alentejosta tuleva Esporão Monte Velho Biológico on pitkälti maan omista rypälelajikkeista – Touriga Nacional, Touriga Franca ja Trincadeira – sekoitettu punaviini, joka hurmaa raikkaudellaan, tyylikkäällä tummalla marjaisuudellaan ja notkeilla tanniineillaan.

Ripaus mausteisuutta tässä punaviinissä tekee siitä mainion kavaljeerin paahdetulle, yrtein maustetulle karitsalle tai kasvissyöjän pääsiäishöystölle. Kun Esporão Monte Velho Biológico saapuu pääsiäisaterialle, karitsan lisäkkeeksi sopivat esimerkiksi uunijuurekset. Mainio viini myös arjessa esimerkiksi yrttisille lammaspyöryköille ja grillatuille lammasvartaille!

3) Château Bonnin Pichon

Pääsiäinen & Bordeaux on klassikkokaksikko | 16,99€

Monelle tuntemalleni Bordeaux’n punaviinien ystävälle bordeaux on ainut oikea viini pääsiäisen aterialle. Merlot-rypäleen dominoima Château Bonnin Pichon edustaa tyypillistä Bordeaux’n Oikean rannan punaviinisekoitusta: Merlot’n ohella viinissä on Cabernet Franc- ja Cabernet Sauvignon -rypäleitä.

Tämä keskitäyteläinen ja ryhdikäs, herukan ja luumun aromeilla houkutteleva, kevyesti nahkainen punaviinisopii erinomaisesti klassiselle paahtopaistille. Oiva valinta myös pääsiäisaterian kypsien ja kovien juustojen kaveriksi.

4) Pombal do Vesuvio

Monikäyttöinen punaviini lampaalle | 19,99€ pombal-do-vesuvio-2019

Jos multa kysytään, mitä punaviiniä portviinien ystävä valitsee pääsiäisaterialle, veikkaisin että punaviiniä portviinialueelta. Douron jokilaaksosta Portugalista tuleva Pombal do Vesuvio on valmistettu portviineissä suosituista rypälelajikkeista eli Touriga Nacionalista, Touriga Francasta ja Tinta Amerelasta. Täyteläinen ja silti elegantti viini hurmaa metsämarjojen, kirsikoiden ja savun tuoksullaan sekä pitkällä, tyylikkäällä jälkimaullaan.

Harkitsetko lammaspataa pääsiäispöytään? Pombal do Vesuvio on mainio punaviiini sille! Toimii myös aterialla nautittujen kypsien juustojen palanpainikkeena. Arjessa tämä herkullinen portugalilainen sopii esimerkiksi pehmeäksi uunissa haudutettujen lihavartaiden kylkeen.

5) Grant Burge Barossa Ink Shiraz

Loistava punaviini lampaalle | 13,90€ Barossa ink

Australian Barossan laakso tunnetaan tummavärisistä ja hurmaavista Shiraz-punaviineistään, ja Grant Burge Barossa Ink Shiraz on tyypillinen alueensa edustaja. Tämän muhkean hedelmäisen, aurinkoista energiaa tulvivan punaviinin aromeista löytyy roppakaupalla tummaa kirsikkaa, lakritsia, herukkaa, minttua, eukalyptusta sekä vaniljaa.

Jos katat pääsiäispöytään mausteisia lammasmakkaroita tai yrttistä lampaanviulua minttuhyytelön tai hedelmäisen lisäkkeen kera, Grant Burge Barossa Ink Shiraz sopii mainiosti niiden kaveriksi. Voit myös pippuroida pääsiäislampaasi reilusti – ja tämä tanniineiltaan pehmoinen punaviini tykkää siitä! Pääsiäisaterian päätteeksi tätä shiraz’ta voi halutessaan nautiskella tumman suklaan kanssa.

Näiden vinkkien myötä toivotan sulle oikein maistuvaa pääsiäistä!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS NÄMÄ SUOSITUKSET!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.