5 x pääsiäisen viinit

31.3.2020 - 5 x paras|

Kevään hehkein juhla on kulman takana, ja moni meistä miettii nyt, mitä viiniä pääsiäispöytään? Master of Wine Tuomas Meriluoto poimi suosikkinsa muutamille pääsiäisherkuille.

1) Masi Campofiorin

Italialainen klassikko pääsiäislampaalle | 14,98€

Etsitkö punaviiniä pääsiäispöytään? Tykkäätkö klassikoista? Nappaa koriin Masin viinitalon Campofiorin! Herukkaa, viettelevää kirsikkaa ja yrttisyyttä uhkuvassa punkussa hedelmäisyys, hapot ja tanniinit paiskaavat niin kivasti kättä, että hymyilyttää.

Pääsiäispöydän stara on tietysti lampaanpaisti, ja Masi Campofiorin istuu sen seuraan paremmin kuin hyvin. Sen vivahteikkaan fiiliksen salaisuus on viinin käyttäminen kahteen kertaan: ensin alkoholiksi ja sitten kuivattujen rypäleiden kera.

 

2)Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon

Mendozan herkkua Argentiina-faneille | 11,79€

Andien juurella Mendozassa tehdään tänä päivänä loistavan hinta-laatusuhteen punkkuja. Moni suomalainen on jo tykästynyt Nortonin viinitalon pullotteisiin, joista näin pääsiäisen kunniaksi valitsisin sataprosenttisen cabernet’n. Tummanpuhuva, intensiivinen ja tyylikkään hapokas Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon on nimittäin parhaimmillaan ruokapöydässä.

Se istuu täydellisesti yrttisen lampaanviulun kylkeen – varsinkin minttuchutneyn kera. Jos aterialla ei ole lampaan ystäviä, tämä viini on nappivalinta myös kunnon sisäfilepihveille. Ja kun pääsiäismeininki käy uuvuttamaan, korkkaan Norton Barrel Select Cabernet Sauvignonin grillihampurilaisen tai -vartaiden kaveriksi.

 

3) Château Bonnin Pichon

Bordeaux toimii aina | 15,99€

Vannoutunut Bordeaux-fani ei mieti, mitä punkkua pääsiäisaterialla nautitaan. Bordeaux’ta, tietty! Gironden jokisuiston oikean rannan valtalajike on Merlot, kuten tässäkin St-Émilionin läheltä tulevassa sekoiteviinissä, jossa on alueen tapaan myös Cabernet Francia ja Cabernet Sauvignonia.

Jos tykkäät keskitäyteläisistä, ryhdikkäistä ja tyylillä tammitetuista klassikoista, Château Bonnin Pichon puhuttelee taatusti makunystyröitäsi. Nauti tämä herukkaa pursuava, kepeän paahteinen ja mausteinen viini paahto- tai vasikanpaistin kera. Tai kovien ”välijuustojen” kyytipoikana.

4) Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve

Alsacen helmi tykkää munasta ja lohesta | 14,98€

Pinot Gris -rypäle on monen mielestä parhaimmillaan Ranskan Alsacen viineissä. Niin mustakin. Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve on just hyvä esimerkki siitä, miten maukasta ja moniulotteista viiniä rypäleestä tehdään. Herkullisen hedelmäinen ja mukavan mausteinen valkkari pelittää monen makuun, ja jo hunajalla ja aprikoosilla leikittelevä tuoksu vie hetkessä ajatukset ruokaan.

Pääsiäisenä niitä munia löytyy pöydästäkin, ja JB Adamin Pinot Gris Réserve on upea palanpainike munaruoille. Vinkun hienoinen jäännössokeri kestää tujummatkin maut, kuten paholaisen munat. Klassikkofani nauttii tämän pinot gris’n muna-riisitäytteisen lohikulibiak-piiraan, perunablinien tai tosiperinteisen pääsiäissafkan eli uunijuuston kera. Jos kananmunat eivät kuulu ruokavalioonne, tarjoa kylmäsavulohen ja vihreän parsan kanssa.

 

5)Dow’s Colheita Single Harvest Tawny Port 2007

Douron herkku kruunaa aterian | 34,98€

Jos oot portviinin ystäviä, mikä olisikaan parempi syy korkata kunnon portti kuin pääsiäinen? Vuonna 1798 perustettu Dow’sin portviinitalo on tunnettu hienoista vuosikertaporteistaan, ja tämä portiksi kiehtovan kuiva tawny on siitä loistoesimerkki. Aromeissa on kuivattua hedelmää, mausteita, pähkinää ja suklaata, joten sopiva pääsiäisjälkkäri löytyy helposti.

Jos mämmi ei nappaa, tarjoa suklaakakkua, -moussea tai vaikkapa mokkapaloja – Dow’s Colheita Single Harvest Tawny Port saa ne laulamaan! Ja jos joku pöydän ääressä sattuu kysäisemään, niin ne rypäleethän ovat Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca ja Touriga Nacional.

 

Näiden vinkkien myötä toivotan sulle oikein maistuvaa pääsiäistä!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS NÄMÄ SUOSITUKSET!

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.