5 x muhkea punaviini

3.11.2021 - 5 x paras|

Nyt on aika kaataa laseihin se muhkea ja täyteläinen punaviini, ja nauttia syksyn taiasta. Millaisista täyteläisistä viineistä Master of Wine Tuomas Meriluoto inspiroituu loppuvuodesta?

1) Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

Rennon hillomaisuuden hurmaa | 17,98€ three finger jack zinfandel

Zinfandel on sikäli hieno rypäle, että vaikka siitä tehdyissä punaviineissä riittää muhkeutta ja tuhtiutta, ne eivät ole ylenpalttisen tanniinisia. Moni tykkääkin kulautella ”ziniä” sellaisenaan. Vanhoista Zinfandel-köynnöksistä tunnetussa Kaliforniassa aikoinaan touhunneen roiston mukaan nimetyssä Three Finger Jack Old Vine Zinfandelissa on jopa 100-vuotiaiden köynnösten rypäleitä.

Kolmisormi-Jackin tarjoilema Zinfandel-matka alkaa intensiivisestä tuoksusta, joka on tulvillaan tummaa kirsikkaa, suklaata, paahteisuutta ja mausteita. Suussa konstailemattoman maukas Three Finger Jack Old Vine Zinfandel on täyteläinen viini, joka viihtyy kunnon naudankyljysten ja ribsien vierellä. Myös chorizo- ja merguez-makkarat tykkäävät tästä punaviinistä.

2) Cono Sur Single Vineyard 8 Grapes

Aikamoinen sekoite Chilestä | 14,98€ cono sur 8 grapes

Cono Surin viinitalo lienee monelle jo tuttu, mutta entäpä talon tuottama peräti kahdeksasta rypäleestä sekoitettu punaviini? Cono Sur Single Vineyard 8 Grapes on täyteläinen punaviini, josta löytyy Chilessä viihtyvän Carmenèren ja argentiinalaisen Malbecin ohella ranskalaisia lajikkeita: Bordeaux’sta tuttua Cabernet Sauvignonia ja Petit Verdot’ta sekä Etelä-Ranskassa viihtyvää Carignania, Grenachea ja Mourvèdrea.

Huikean korkeaa Aconcagua-vuorta ympäröivässä laaksossa kasvaneista rypäleistä valmistettu täyteläinen viini hurmaa pippurisuudellaan, tyylikkäällä paahteisuudellaan sekä luumun, punaisten marjojen ja lakritsin aromeilla. Jos tekee mieli lampaanviulua tai riistapyöryköitä – tai herkutella suolaisilla kovilla juustoilla – Cono Sur Single Vineyard 8 Grapes on hyvä punaviini siihen seuraan.

3) That’s Neiss Tinto Reserve

Täyteläistä saksalaispunaviiniä padoille ja höystöille | 14,89€ that's neiss Tinto reserve

Suomalaiset rakastavat Riesling-rypälettä ja Saksan valkoviinejä, mutta kuinka tuttuja sulle ovat maan punaviinit? Jos multa kysytään, niin Pfalzin laatuviinialueelta tuleva roteva ja luonteikas That’s Neiss Tinto Reserve on ihan paras punaviini tähän vuodenaikaan! Bordeaux’ssa ja Loiren jokilaaksossa viihtyvästä Cabernet Franc -lajikkeesta ja Blauer Portugieser -rypäleestä sekoitetussa herkullisen vadelmaisessa punaviinissä on mukana on harvinaista Cabernet Dorsa -rypälettä.

Herukkainen, tamminen ja tyylikkäästi yrttinen That’s Neiss Tinto Reserve on hyvä punaviinivalinta sikälikin, että sen valmistamisesta ja kuljettamisista kertyvä hiilijalanjälki on nykyään kompensoitu. Jos tekeillä tai tarjolla on juurespataa tai lihahöystöä, tässä on oiva kaveri siihen pöytään.

4) Norton Privada

Mendozan muhkeutta lasiin | 15,98€ Norton privada

Andien juurelta Argentiinan Mendozasta tulee upeita punaviinejä – sellaisia kuin Norton Privada. Alueen ylpeydestä eli Malbec-rypäleestä sekä Cabernet Sauvignoninsta ja Merlot’sta valmistettu täyteläinen punaviini olikin muutama vuosi sitten myös Viinilehden ’Vuoden Punaviini’.

Vivahteikasta ja suutuntumaltaan liki samettista, jännittävän mausteiselta tuoksuvaa Norton Privadaa siemaillessa alkaa tehdä mieli riistakäristystä. Jos suurriista – tai liha ylipäätään – ei ole se sun omin juttu, kokoa Nortonin punaisen taidonnäytteen kaveriksi muhkea juustolautanen voimakasaromisista ja kovahkokuorisista juustoista.

5) Torres Gran Coronas

Tosiklassikko Kataloniasta | 15,98€ torres gran coronas

Pehmeää mausteisuutta, ihanaa paahteisuutta, tiivistä tummaa marjaa? Tätä kaikkea löytyy rakastetusta klassikosta eli Torresin viinitalon Gran Coronas -punaviinistä, joka on herkullinen sekoitus Espanjan ylpeyttä Tempranilloa sekä Cabernet Sauvignon -rypälettä.

Tätä kypsän hedelmäistä ja täyteläistä punaviiniä on klva siemailla sellaisenaankin, mutta tapas-pöydän antimien kanssa se on oivimmillaan. Pöytään sopivat niin kinkut ja juustot kuin kipakat makkarat ja oliivitkin. Kokeile täyteläistä Torres Gran Coronas -punaviiniä myös falafelin kanssa.

Toivottavasti näistä muhkeista suosituksista oli apua!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.