5 x luomuviinit

3.10.2019 - 5 x paras|Viinit|

Luomuviinien kysyntä kasvaa kohisten, ja Alkon hyllyiltä löytyy yhä enemmän luomusertifioituja viinejä ympäri maailmaa. Joskus valinta voikin tuottaa vaikeuksia. Nappaa siis tästä Master of Wine Tuomas Meriluodon luomusuosikit sekä rennot ruokasuositukset niille. 

1) Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah

Vuoden Viinit -voittaja tykkää hyvästä lihasta | 11,49€

Moni meistä diggailee Chilen punaviineistä, eikä ihme: tämäkin Cono Surin viinitalon luomupunkku saa sukat pyörimään jaloissa! Sopivan täyteläisen ja kutkuttavan raikkaan maun salaisuus on Colchaguan laaksossa viihtyvä Cabernet Sauvignon, jota säestää Chilen oma ylpeys, Carmenère-rypäle. Herkullista settiä täydentää monen suomalaisen suosima Syrah.

Nyt iltojen pimetessä tuhdimmat maut löytävät tiensä myös lautaselle. Jos etsit kaveria mojovalle pihville, pizza bologneselle tai reippaalla kädellä maustetulle grillikanalle, Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah on nappivalinta. Ympäristötietoista viinifania kiinnostaa sekin, että Cono Sur kompensoi jokaisen Chilestä Suomeen matkaavan viinipullon hiilijalanjälljen.

 

2) Dreissigacker Organic Riesling

Saksalainen luomuvalkkari aromaattisille kala- ja äyriäisherkuille | 14,99€

Tiesitkö, että Rheinhessenin klassikkoalue on taas kovassa huudossa? Alueelta tulee toinen toistaan herkullisempia valkoviinejä – kuten tämä Dreissigackerin luomuriesling. Jo kolmatta vuosisataa viiniä tekevän perhetilan riesling on sitrushedelmiä ja aprikoosia uhkuva aromipommi, jonka vivahteikas ja mukavan mausteinen maku tuntuu jatkuvan loputtomiin.

Jos pöydässä on kipakasti maustettua kala- tai äyriäispataa, jäännössokerin silaama Dreissigacker Organic Riesling nostaa nautinnon uudelle tasolle. Kokeile tätä valkkaria myös klassisen valkoviini-simpukkakasarin, savulohisalaatin tai kepeiden kasvisruokien kanssa.

 

3) Dominio de Punctum Tempranillo

Biodynaamista tempranilloa syksyn juustopöytään | 11,99€

Kun Espanjan suosituin rypäle Tempranillo saa kasvaa luonnonmukaisesti La Manchan tarhoilla, lopputuloksena on häkellyttävän maukas, tummilla marjoilla ja mausteilla leikittelevä luomupunkku. Dominio de Punctum Tempranillo on myös biodynaaminen viini. Se tarkoittaa, että viljelyssä on hyödynnetty muun muassa kasviperäisiä preparaatteja, kompostointia ja planetaarista kalenteria.

Jos multa kysytään, tässä on kyllä juustoviini kohdallaan. Espanja-fani pitäytyy manchegossa tai zamoranossa, mutta Dominio de Punctum siivittää kivasti kypsän cheddarin ja goudankin kaltaisia kovahkoja juustoja. Pelittää mainiosti myös vaikka yrttisten lammaspyöryköiden kaverina.

 

4) Esporão Colheita

Portugalilaista punaviiniosaamista parhaimmillaan | 13,99€

Jos erikoisemmat rypäleet ja viininvalmistustavat kiinnostavat, nappaa seuraavalla kerralla koriin portugalilaisen Esporãon viinitalonuusin taidonnäyte. Alentejon alueella kasvaneet Colheita-luomupunkun rypäleet Touriga Franca ja Cabernet Sauvignon on murskattu jalan ja käytetty alkoholiksi munan muotoisessa betonitankissa.

Herukalla, kirsikalla ja yrttisyydellään hurmaava, jänskän maamainen Esporão Colheita viihtyy suussa sellaisenaankin, mutta sopii pataruokien kylkeen täydellisesti. Tai kokoa kaverit yhteen ja pistä tarjolle välimeren makkaroita, oliiveja sekä kovia suolaisia juustoja.

 

5) Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon Organic

Reilun kaupan viiniä kätevässä pahvipakkauksessa | 9,89€

Tuliko kutsu mökkiviikonlopun viettoon? Jos aika tuliaisvinkun valintaan on vähissä ja kantamukset painavat, tetra on fiksu valinta. Eteläafrikkalainen Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon on reilun kaupan luomuviini – ja rento syyspunkku parhaimmillaan.

Shiraz- ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä sekoitettu pehmeä viini sopii helppotekoisten safkojen kumppaniksi. Väsätkää vaikka kunnon carbonara-pasta tai grillatkaa kimpassa kanaa tai kalkkunaa. Ässä viinivalinta myös pizzalle ja pikkusuolaisille.

 

Nyt kippistellään luomuviineillä ja luonnon monimuotoisuus kiittää!

Tuomas Meriluoto, Master of WIne

LUE MYÖS!

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.