5 x laatuviinit pikkupullossa

22.1.2020 - 5 x paras|

Kun pullo viiniä tuntuu paljolta, kannattaa tsekata Alkon puolikkaiden pullojen valikoima. Nykyään pikkupulloissa saa lukuisia kivoja viinejä. Master of Wine Tuomas Meriluoto listasi omat suosikkinsa ruokapöytään sopivista pikkupulloista.

1) Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Lounais-Ranskan aurinkoa sydäntalveen | 6,49€

Ovatko Languedoc-Roussillonin vinkut jo tuttua kauraa? Ovat tai eivät, nousevalta viinialueelta tulevasta Les Fumées Blanches Sauvignon Blancista on muuhunkin kuin kesäkekkereiden suunkostukkeeksi. Ainakin mulle tämä sitruunalla, mangolla ja passionhedelmällä leikittelevä Lurtonin viinitalon luomuvalkkari tuo auringon talven keskelle.

Aromikas, eloisan hapokas Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc sopii valkolihaisille fisuille, kuten siialle ja kuhalle. Loistovinkku myös sinisimpukoille, oliiveille sekä tomaattia sisältäville alkupaloille ja salaateille. Tai pyöräytä mehevä vuohenjuustosalaatti ja kutsu kylään sitä rakastava frendi?

2) Villa Wolf Riesling

Pfalzin rieslingiä ruokapöytään | 7,20€

Miltä kuulostaisi tosi herkullinen Riesling-viini, joka tulee jo vuonna 1645 perustetulta tilalta? Pfalzissa sijaitseva Villa Wolfin viinitila on nykyään Saksan kansainvälisesti tunnetuimman viinintekijähemmon, Dr. Ernst Loosenin, omistuksessa. Ja sen mukaista on jälkikin: aprikoosia, greippiä ja limettiä pursuava, hapoiltaan herkullinen Villa Wolf Riesling vie kielen mennessään.

Terästankissa kypsytetty pirtsakan hedelmäinen valkkari sopii niin lohelle, kasviksille kuin vaalealle lihallekin, kunhan annoksesta löytyy roppakaupalla aromeja. Jäännössokerinsa ansiosta tämä vinkku toimii loistavasti aasialaisittain maustetun safkan kanssa. Hieno sushiviini, myös!

 

3) Masi Campofiorin

Veneton herkkua talvifiiliksiin | 9,59€

Pimeässä talvi-illassa puolikkaalla pullolla laadukasta italialaista viiniä ei voi mennä pieleen. Masin klassikkotalon Campofiorin on valmistettu Veneton alueelle tyypilliseen tapaan käyttämällä Corvina-, Rondinella- ja Molinara-rypäleiden mehu alkoholiksi – ja sitten amaronea varten kuivattujen rypäleiden puristusmäskin kanssa.

Tämä suomalaisten rakastama kaksoiskäymismenetelmä pehmentää viinin makua ja tuo siihen nastoja vivahteita. Masi Campofiorin pelittääkin kivasti niin lihapyöryköille kuin suolaisille juustoille. Ässä yhdistelmä myös turkkilaisten lammasvartaiden ja grillikasvisten kanssa.

 

4) Pere Ventura Tresor Reserva Cava Brut

Katalonian kuplista piristystä pimeyteen | 8,98€

Meillä kotona kunnon cava kuuluu alkuvuoden juhlistamisiin ihan siinä missä kesälläkin. Persoonallisista cavoista tunnetun Pere Venturan Tresor Reserva Cava Brut on luomuviljellyistä rypäleistä tehty kuohari, joka tuoksuu sitrushedelmiltä, ompuilta ja pähkinöiltä.

Pöydässä täyteläinen ja raikkaan aromaattinen Pere Ventura Tresor Cava Brut tykkää keveistä kala- ja lihasafkoista, vegepiiraista ja -pizzoista sekä sydäntalven ykkösherkusta eli blineistä. Sopii myös kahdelle sellaisenaan kulautteluun. Ja se rypäletriohan on tietysti cava-alueen oma kova kolmikko Macabeo, Xarel.lo ja Parellada.

 

5) Château Chaubinet

Klassista bordeaux’ta puolikkaassa pullossa | 5,79€

Milloin olet viimeksi nauttinut punkkua Bordeaux’sta? Jos et hetkeen, niin arvostetun St-Émilionin alueen liepeiltä tuleva Château Chaubinet on Bordeaux’n päärypäleistä eli Merlot’sta, Cabernet Sauvignonista ja Cabernet Francista sekoitettu viini, joka taipuu moneen.

Terästankissa kypsytetty, bordeaux’laiseksi hyvin hedelmäinen punaviini hurmaa raikkaudellaan ja mehevyydellään. Nenässä tuntuu mustaherukkaa ja kiva pikku mausteisuus. Keskitäyteläisen puolelle kallistuvan maun tanniinit huutelevat ruokaa seurakseen. Paista tai grillaa possua tai kanaa, anna viinin hengitellä hetki ja nauti.

 

Nautinnollisia makuhetkiä puolikkaiden viinipullojen parissa,

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.