5 x kuohuviini uuteenvuoteen

12.12.2022 - 5 x paras|

Mitä kuplia laseihin, kun vuosi vaihtuu? Jos kuohuviini uuteenvuoteen on vielä etsinnässä, tsekkaa Master of Wine Tuomas Meriluodon kuohuvat vinkit!

1) Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Vuoden viini sopii täydellisesti uuteenvuoteen | 16,99 €Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut on voitokas viini: uusiseelantilainen kuohuviini voitti viime vuonna koko Vuoden viinit -kilpailun ja tänä vuonna Viinilehden vuoden kuohuviini -tittelin. Tämä samppanjamenetelmällä valmistettu blanc de blancs eli yksinomaan Chardonnay-rypäleestä valmistettu kuohuviini ihastuttaa herkullisen hedelmäisillä ja kermaisilla aromeillaan sekä ihanan paahteisella, Chardonnay-kuohuviineille tyypillisellä, meiningillään.

Kun uusivuosi alkaa olla käsillä, on kiva skoolata Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut’lla. Pöydän antimista tälle uuden maailman huippukuohuviinille sopivat pikkunaposteltavat, leikkeleet ja juustot sekä monenlaiset äyriäisherkut. Paista uudenvuoden vieraille muutama kampasimpukka tai tarjoa minikokoisia lohitartarpallosia ja jättikatkarapuvartaita. Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs rakastaa myös tapaksia ja aasialaisia pikkuherkkuja, kuten dumplingeja ja dimsumeja.

2) Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

Vaaleanpunainen vuosikertakuohuviini uuteenvuoteen | 14,98 €Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

Prosecco-kuohuviinien alati kasvavalle suosiolle ei näy maailmalla loppua, ja paikoitellen kasvu tapahtuu laadun kustannuksella. Prosecco-alueen sydänmailta, Valdobbiadenesta, tuleva Casa Canevel Prosesso Rosé Brut on toista maata: hienostuneen korallinpunainen ja aromeiltaan raikkaan elegantti vuosikerta-prosecco, joka on tyypillisiä (extra-brut) proseccoja kuivempi (brut). Viinin väri tulee pienestä määrästä vaaleaan Glera-rypäleeseen sekoitettua Pinot Nero -mehua.

Punaisilta marjoilta, persikalta ja vienosti ruusulta tuoksuva Casa Canevel Prosecco Rosé Brut on nappikuohuviini uuteenvuoteen: suolapaloille ja salaattipöytään. Myös lohipastrami ja -ceviche sekä Itäisen Välimeren vegeherkut, kuten tabbouleh, ovat täydellistä tarjottavaa tämän roseeproseccon kanssa. Juustoiksi kannattaa valita pehmeähköjä, maltillisen aromaattisia juustoja.

3) Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free

Ihana kuohuviini alkoholittoman ystäville | 11,99 €Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free helicon

Vaikka uusivuosi on juhlista suurimpia, kannattaa vuodenvaihtumiskekkereihin varata myös alkoholitonta kuplivaa. Saksassa, Moselin jokilaaksossa upeita rieslingejä valmistava Ernst Loosen on luonut iloksemme alkoholittomat rieslingit, sekä valko- että kuohuviinin. Puolikuivasta ja upean hapokkaasta Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free-kuohuviinistä erottuvat hienosti Riesling-rypäleelle tyypilliset, puhtaan hedelmäiset aromit sitruunasta vihreään omenaan ja aprikoosiin. Alkoholi tästä kuohuviinistä on poistettu vakuumitislausmenetelmällä, viinin aromeja vaalien.

Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free on oiva alkoholiton viini uuteenvuoteen ja rentoon kilistelyyn kavereiden tai lähimpien kanssa. Kata tarjolle suolaisia piiraita tai pasteijoita, marinoituja kasviksia, minisandwicheja ja friteerattuja pikkuherkkuja. Jos nälättää enemmänkin, tämä herkullinen alkoholiton kuohuviini maistuu esimerkiksi sitruuna-mascarponerisoton ja kanacaesarin kanssa.

4) Nyetimber Blanc de Blancs Brut

Legendaarisen brittitalon legendaarinen kuohuviini | 64,79 €Nyetimber Blanc de Blancs Brut

Tiesitkö, että West Sussexissa sijaitseva Nyetimber on se tila, josta englantilaisten kuohuviinien nousu kansainväliseen valokeilaan alkoi? Jos näin vuoden päätteeksi tekee mieli juhlistaa brittikuplilla, valitkaa uuteenvuoteen tämän amerikkalaisomisteisen huipputalon Blanc de Blancs Brut. Samppanjamenetelmällä valmistettu Nyetimber Blanc de Blancs Brut on häikäisevän tyylikäs ja majesteettisen hapokas kuohuviini, jossa hurmaavat kypsien sitrushedelmien ja briossin aromit.

Tämän englantilaisen Chardonnay-kuohuviinin kanssa maistuvat etenkin hienostuneet kala- ja äyriäisherkut sekä tietysti mutkattomien brittiherkkujen aateliin kuuluva fish n’chips! Jos haluatte panostaa toden teolla uuteenvuoteen, kattakaa pöydään ostereita, kampasimpukoita tai vaikkapa siikacevicheä. Myös itse pyöritellyt, tuorejuusto- ja piparjuuritäytteiset kylmäsavupororullat sekä kotitekoiset blinit ovat nappivalintoja Nyetimber Blanc de Blancsille.

5) Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Kun uuteenvuoteen tarvitaan samppanjaa | 58,90 €Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Jos olet runsaan mutta elegantin samppanjatyylin ystävä, Charles Heidsieckin vivahteikas non-vintage-samppanja Réserve Champagne Brut on loistava viini uuteenvuoteen. Tämä Pinot Noir-, Chardonnay- ja Meunier-rypäleistä valmistettu samppanja hurmaa kypsällä hedelmäisyydellään, moniulotteisella eleganssillaan ja hienostuneella happorakenteellaan. Syvyyttä makuun tuovat edellisten satovuosien reserviviinit, jotka on taiten sekoitettu varsinaisen satovuoden kuohumattomiin perusviineihin ennen pullossa tapahtuvaa kuplakäymistä.

Pöydässä Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut rakastaa selkeämakuisia kala-, äyriäis- ja lihaherkkuja. Osterien, kampasimpukoiden, mätileipästen ja toast skagenin kanssa tarjolle on kiva laittaa pateita tai terriinejä ja ankkarilletteä. Briossimaisen paahteisella olemuksellaan hurmaava Charles Heidsieck -samppanja maistuu toki mahtavalta ihan sellaisenaankin, hyvässä seurassa!

Kuplivaa uuttavuotta!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.