5 x kevään paras kuohuviini

8.4.2021 - 5 x paras|

Mikä olisi hyvä kuohuviini? Kuohuviinit ovat nykyään niin suosittuja, että valinnanvaraa on enemmän ja enemmän. Jos valinta saa pään pyörälle, näillä Master of Wine Tuomas Meriluodon vinkeillä saatat löytää uuden suosikkikuohuvan.

1) Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

Vaaleanpunainen Prosecco Rosé tuo kevään | 13,99€

Proseccon suosio meillä ja maailmalla kasvaa kasvamistaan. Loppuvuodesta prosecco-tuoteperhe kasvoikin uudella jäsenellä eli roseeproseccolla, josta jo povaillaan ensi kesän hittiä. Casa Canevel Prosecco Rosé Brut on laatuun panostavan perhetilan tekemä kuohuviini Valdobbiadenesta, Proseccon ykköslueelta. Korallinpunaisessa kuohuviinissä tuoksuvat kesän punaiset marjat ja ruusu.

Kunhan kelit lämpenevät, on aika kaivaa piknik-kopat esiin – ja pakata niihin pikkusuolaisten, juustojen ja salaattien kaveriksi pullo roseeproseccoa. Casa Canevel Prosecco Rosé Brut sopii täydellisesti rentoon herkutteluun. Jos jäit vielä pohtimaan, mistä punertava väri tulee, se on peräisin punaisesta Pinot Nero -rypäleestä, jota on sekoitettu valkoiseen prosecco-rypäleeseen eli Gleraan.

2) Lindauer Special Reserve Rosé

Ihania roseekuplia pallon toiselta puolen | 15,90€

Jos uuden maailman kuohuviinit sytyttävät, ota nyt suunta Uuteen-Seelantiin ja ihastu suositun Lindauerin viinitalon roseekuohuviinin! Samppanjamenetelmällä tehty, viileältä pohjoissaarelta tuleva Lindauer Special Reserve Rosé sopii tähän vuodenaikaan kuin nenä päähän: viinistä löytyy keväistä raikkautta, herkullista marjaisuutta ja kivan paahteista, täyteläisen kermaista fiilistä.

Monelle teistä jo tutun viinitalon pinkki hurmuri viihtyy kepeiden merenantimien, tartarpihvin, ilmakuivatun kinkun sekä vegenaposteltavien kaverina. Oiva myös aperitiivina. Ja rypäleethän ovat samppanjasta tutut Chardonnay ja Pinot Noir. Hieno näyte Uuden-Seelannin johtavan kuohuviinitalon osaamisesta.

3) Jeio Prosecco Rosé Brut

Roseeproseccoa laatuproseccon ystäville | 14,98€

Proseccon sydänalueen Conegliano-Valdobbiaden todellinen ”sydän” on Cartizzen huisin kauniilla kukkuloilla, joilla myös Bisolin tunnettu proseccoperhe viljelee köynnöksiään. Jo 1500-luvulta viiniä tehneen perheen pinkki taidonnäyte, Jeio Prosecco Rosé Brut, on metsämansikkaa ja kukkaisuutta tarjoava roseeprosecco, jossa on myös hauskan sitruksista ja mineraalista fiilistä – ja tyylikäs kuohu.

Mun makuun Jeio Prosecco Rosé Brut on parhaimmillaan alkupalojen, pikkusuolaisten tai marjoilla elävöitettyjen salaattien rinnalla. Voit kokeilla tätä kuoharia myös jälkiruoille, kunhan ne eivät ole liian makeita. Toimii mahtavasti myös sellaisenaan kilistelyyn.

4) Alta Alella Mirgin Reserva Cava Brut Nature

Hurmaavan kuivaa luomucavaa Kataloniasta | 16,99€

Jos multa kysytään, brut nature -kuohuviinit, joihin ei ole korkinvaihdon yhteydessä lisätty sokeria, sopivat mahtavasti juuri kevääseen! Barcelonan kupeesta, pikkuiselta Alellan viinialueelta tuleva tyylikkään mineraalinen ja aavistuksen paahteinen Alta Alella Mirgin Reserva Cava Brut Nature on oiva esimerkki monia tämän päivän kuluttajia puhuttelevasta makeuttamattomasta cava-tyylistä.

Aromipuolella eteen heitetään sitrushedelmiä, vihreää omppua ja yrttistä fiilistä. Rutikuiva, upean suolainen maku huutaa vierelleen rentoja tapaksia, pikkupiiraita tai kepeitä merenherkkuja kuten ostereita. Vegepuolella marinoidut vihannekset, oliivit ja freesit salaatit ovat ihan ykkösiä tämän laatucavan kanssa. Alta Alellan brut nature -kuohuviinin rypäletrio on ehtaa Kataloniaa eli cavoista tuttu Macabeo, Parellada ja Xarel-lo.

5) Nyetimber Classic Cuvée Brut

Englannin kruununjalokivi tulee puolikkaassa pullossa | 19,98€

Kun kuohuvista trendeistä puhutaan, Englanti tulee ja lujaa! Saarivaltion parhaat nykykuoharit, Nyetimber Classic Cuvée Brut etunenässä, hurmaavat Granny Smith -omenan aromeilla, uskomattomalla raikkaudellaan ja vivahteikkaalla paahteisuudellaan sekä huikeen hienolla hapokkuudellaan. Tämä pitkään suussa maistuva brittiklassikko tuo myös mieleen kypsät keltaiset hedelmät, leivokset, hunajan ja pähkinät.

Nyetimberin pikkupullo sopii niin kaksin kilistelyyn kuin meren antimien kylkeenkin. Täydellinen yhdistelmä voissa paistettujen kampasimpukoiden ja lohipastramin kanssa! Tiesitkö muuten, että Nyetimber oli se ensimmäinen brittitalo, joka alkoi ns. hybridilajikkeiden sijaan tehdä kuohuviiniä Champagnessa tutuista Chardonnay-, Pinot Noir- ja Meunier-rypäleistä?

Kuohuvaa kevättä! Toivottavasti maistuu.
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.