5 x kevään parhaat kuohuviinit

16.4.2020 - 5 x paras|

Mikä on hyvä kuohuviini? Kuohuviinit ovat nykyään niin suosittuja, että valinnanvaraa on enemmän ja enemmän. Jos valinta saa pään pyörälle, näillä Master of Wine Tuomas Meriluodon vinkeillä saatat löytää uuden suosikkikuohuvan.

1) Jean-Baptiste Adam Les Natures Crémant d’Alsace Brut

Luomukuohuvaa Ranskan Alsacesta | 18,90€

Viinimaailmassa Alsace on monen suomalaisen suosikkialueita, koska sen viinit tarjoavat yleensä varmaa vastinetta rahalle. Riesling-valkkareista tunnetussa maakunnassa tehdään myös crémant-kuohuviinejä, jotka kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Trenditietoinen kuohuviinin ystävä poimiikin nyt koriinsa Jean-Baptiste Adam Les Natures -kuohuviiniä.

Jo 400 vuotta viiniä tehneen Adamin perhetilan luomucrémant pöläyttää ilmoille aprikoosia ja persikkaa sekä kukkeita ja leipämäisiä aromeja. Laatukuohuvan ystävä ilahtuu myös siitä, että tyylikkäästä mausta löytyy pituutta vaikka muille jakaa. Tämä tammikypsytetty skumppa toimii mahtavasti niin lohisashimin, simpukkapastan, kana- ja kalkkunaruokien kuin salaattienkin kanssa.

 

2) Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Palkittua chardonnayta pallon toiselta puolen | 15,48€

Tiesitkö, että uusiseelantilainen Lindauerin viinitalo on useampana vuonna napannut kultamitalin Vuoden Viinit -kisassa? Kuluva vuosikaan ei ollut poikkeus, sillä Lindauer Blanc de Blancs Brut on sekä tuore Vuoden Viinit 2020 -kisan kultamitalisti että Viinilehden vuoden 2020 kuohuviini. Tämä samppanjamenetelmällä tehty kuohuviini on blanc de blancs, eli täysin Chardonnay-rypäleestä valmistettu.

Lasista nousevaa kirpakkaa sitrusta säestävät paahteiset ja herkullisen kermaiset aromit. Myös makupuolella tästä blanc de blancsista löytyy nastaa paahteisuutta, jota raikas hapokkuus kivasti elävöittää. Jos saatavilla on ostereita, tässä on loistopari niille! Toimii myös muiden merenelävien sekä oliivien, ilmakuivatun kinkun ja kaikenlaisten keveiden antipastojen kanssa.

 

3) La Noria Organic Rosé Brut

Luomua roseekuohuvaa Etelä-Ranskasta | 9,90€

Jos ranskalaiset kuplat sytyttävät mutta ihan rutikuiva tyyli ei niinkään, tässäpä kevääseen juuri passelisti natsaava roseekuohuva! La Noria Organic Rosé Brut on pirtsakan hedelmäinen Grenache- ja Pinot Noir -rypäleistä tehty kuohari, joka sopii niin alkumaljaksi kuin pöytäänkin.

Jo helakan lohenpunainen väri avaa pelin tyylillä. Lasista tulvahtaa mansikkaa, vadelmaa sekä raparperia, ja maussa on samaa tyylikästä hedelmää. Tätä viiniä nauttisin vaikkapa mausteisen kanasalaatin tai mansikka-vuohenjuustosalaatin kaverina – toki kasviksetkin tykkäävät. Tai mikset kokeilisi La Noria Organic Rosé Brutia hieman vähemmän makeiden marjajälkkärien kanssa?

 

4) Lindauer Brut

Uuden-Seelannin suosikkikuplivaa yhteisiin hetkiin | 13,99€

Lindauer Brut on tuttu skumppa monelle suomalaiselle – ja monen suosikki vuodesta toiseen. Eikä ihme; sen verran mainio hyvän tuulen viini tämä Uuden-Seelannin pohjoissaaren viileästä ilmastostä tuleva kuohuviini on.

Sitrushedelmien, päärynän ja mantelin ystävät tykkäävät tuoksusta heti kättelyssä. Raikkaan hedelmäisessä ja täyteläisessä maussa puhuttelee rakenne ja tasapaino. Uuden-Seelannin johtava kuohuviinitalo osaa hommansa. Tarjoa lasilliset Lindaueria vieraille heti kun he tupsahtavat ovesta tai viimeistään alkupalojen kyytipoikana. Pelittää kivasti kala-, äyriäis- ja vegeherkkujen kaverina.

 

5) AA Mirgin Reserva Cava Brut Nature

Rutikuivaa cavaa kepeään herkkupöytään | 16,99€

Jos tykkäät cavasta, onko luomucavoistaan tunnettu Alta Alella jo tuttu nimi? Vain kven heiton päässä Barcelonan keskustasta sijaitseva viinitila tekee tinkimättömiä kuohuviinejä alueelle tyypillisistä rypälelajikkeista. AA Mirgin Reserva Cava Brut Nature on Macabeo-, Parellada- ja Xarel.lo-rypäleistä tehty kuohuviini, johon ei ole lisätty lainkaan sokeria – siitä tulee ”brut nature” viinin nimessä.

Nuuhkaistessa tuntuu greippiä ja omenaa, makunystyröitä haastaa ihanan rutikuiva, liki suolainen maku. Pöydässä AA Mirgin Reserva Cava Brut Nature tykkää etenkin äyriäisistä, pikkusuolaisista sekä keveistä vegeherkuista. Ja vegaanit ilahtuvat siitä, ettei tämän cavan valmistuksessa ole käytetty mitään eläinperäistä, kuten esimerkiksi liivatetta tai kananmunaa.

 

Nautinnollisia makuhetkiä mainioiden kuohuvien seurassa!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.

Tilaa uutiskirjeemme ja voita valurautapannu!

Liity onnellisten uutiskirjeemme tilaajien joukkoon syöttämällä sähköpostiosoitteesi. Osallistut samalla valurautapannun arvontaan!

Lue lisää!