5 x kesän paras roseeviini

Kesä on roseeviinien aikaa. Kun ruokailu siirtyy pihoille, terasseille, mökeille ja piknikeille, roseeviiniä parempaa palanpainiketta saa hakea. Master of Wine Tuomas Meriluoto valitsi viisi trendikästä roseeviiniä kesäisten herkkujen kumppaniksi.

1) Torres Viña Esmeralda Rosé

Katalonialaista kepeyttä kesäiseen herkutteluun

Roseeviinien suosio ja arvostus kasvaa kohisten, ja myös suosittu Vina Esmeralda -viini on saanut roseeversionsa. Jo Esmeralda Rosén lohenpunainen väri vie ajatukset kesään ja kalaherkkuihin.

Kun seuraavan kerran rullailet perheen tai kavereiden kesken sushia, kokeile tätä kuivaa ja freesin marjaista roseeviiniä, jonka moniulotteinen maku on peräisin hiivasakan päällä kypsyttämisestä. Viña Esmeralda Rosé sopii myös välimerellisille kalaruoille ja tapaksille sekä salaateille – tai ihan sellaisenaan kulauteltavaksi.

 

2)Cono Sur Bicicleta Reserva Pinot Noir Rosé

Nappivalinta noutopöytään tai grilli-iltaan

Suomalaiset rakastavat chileläisiä punaviinejä. Mutta nyt on vuoden paras aika tutustua maan roseetarjontaan! Kesällä elämäntyylimme on liikkuvampaa, joten mökille, veneelle tai piknikille kulkeutuu parhaiten näpsäkkä hanapakkaus.

Rohkeasti mansikkaa ja vadelmaa uhkuva Cono Surin uutuusrosee tykkää kanasta ja kasviksista, eikä pahastu grillattujen herkkujen savuisista aromeistakaan. Tästä siis kiva tuliainen seuraaviin grillibileisiin! Pinot Noir -rypäleestä valmistettua roseenautintoa syventää tieto siitä, että Cono Surilla pidetään esimerkillisesti huolta ympäristön hyvinvoinnista.

 

3)Mud House Sauvignon Blanc Rosé

Parsaviiniä pallon toiselta puolelta

Parsasesonki on nyt kuumimmillaan, mutta onko parsa oikeasti niin hankala kumppani viinille kuin usein kuulee väitettävän? Riippuu täysin viinistä.

Kun Uuden-Seelannin ylpeyteen eli Sauvignon Blanciin sekoitetaan punaista Pinot Noir -rypälettä, syntyy roseeviini, jonka aromit tuovat mieleen punaiset kesämarjamme. Maultaan raikkaan hedelmäinen ja pienesti mausteinen Mud House Sauvignon Blanc Rosé kestää tykisti grillatunkin parsan – ja monta muuta suven ykkösherkkua, kuten ravut, marinoidun kanan ja grillikasvikset.

 

4) Les Fumées Blanches Rosé

Herkullista luomuroseeta vaaleanpunaisesta rypäleestä

Onko eurooppalainen rosee aina tehtävä punaviinilajikkeista tai valkoviinistä, johon sekoitetaan punaisista rypäleistä puristettua mehua? Ei, mikäli asialle laitetaan vaaleanpunainen Sauvignon Gris! Kesän kunniaksi tästä Lounais-Ranskassa viihtyvästä rypäleestä valmistetusta roseesta riittää useammallekin janoiselle.

Olipa lautasilla sitten kalaa, kasvista tai kalkkunaa, Les Fumées Blanches Rosé on todellinen kesäpöydän luottopakki. Viinin tyylillä svengaava hedelmä taipuu monenlaisten ruokien ja kylmien alkupalojen kaveriksi. Tämä rosee on myös täyttä luomua.

 

5)Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserva Rosé

Reilun Kaupan roseeta suomalaiseen makuun

Jos olet Cabernet Sauvignon -rypäleen ystäviä, Santa Digna Rosé saattaa olla jo tuttu juttu. Tummanpuhuva ja kutkuttavan täyteläinen roseeviini tulee Chilestä – ja sopii suomalaiseen suveen kuin nakutettu.

Mehevän hedelmäinen, jäännössokerin kevyesti pyöristämä maku pelittää yhtä kivasti pastojen ja kasvisten kuin aasialaisittain tai meksikolaisittain maustetun kanan kanssa. Viinin hapokkuus pitää sen olemuksen raikkaana. Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé onkin palkittu useammalla kultamitalilla niin suomalaisissa kuin kansainvälisissä viinimittelöissä.

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.