5 x kesän paras riesling

7.6.2022 - 5 x paras|

Suomalaisten Riesling-rakkaus ei ruostu, ja mikäpä olisikaan mainiompi valkoviini kesään kuin raikkaan hedelmäinen, virkistävän hapokas riesling? Millaista rieslingiä löytyy Master of Wine Tuomas Meriluodon lasista tänä kesänä?

1) Deep Roots Riesling

Kolmen huippuviinintekijän valkoviini Rheinhessenistä | 12,98€

Kesäiseen nautiskeluun sopivat herkullisen hedelmäiset ja pirteän energiset valkoviinit, kuten Deep Roots Riesling. Rheinhessenin alueen kolmen huippuviinintekijän eli Philipp Wittmannin,  Jochen Dreissigackerin ja Stefan Winterin yhteistyönä syntynyt Deep Roots Riesling maistuu niin sellaisenaan kuin kesäruokien rinnalla.

Grilliin lohta, jättikatkarapuja ja kasviksia – ja Deep Roots Riesling Trocken tykkää! Terästankeissa valmistettu, puhtaan hedelmäinen luomuviini on myös loistava napostelu- ja sushiviini. Jos sattuu satamaan, Deep Roots Riesling saattelee sisällä valmistetut herkut, kuten klassisen uunilohen, lempeästi maustetut wokit tai kesäisilläyrteillä täytetyn broilerin.

2) Cono Sur Bicicleta Riesling

Loistava kesäviini Chilen Bío-Bíosta | 10,99€ cono sur bicicleta valkoviini

Punaviinimaana Suomessa pitkään tunnettu Chile ilahduttaa myös kivan hinta-laatusuhteen valkoviineillään. Jo monelle tuttu, terästankeissa valmistettu ja avoimen hedelmäinen Cono Sur Bicicleta Riesling on palkitun viinitalon rento ja monipuolinen kesäviini.

Sitruunaisia, omenaisia ja kukkeita aromeja tulviva ”fillariviini” sopii niin parsaomeletin, -piirakan kuin grillatunkin parsan kaveriksi. Jos haluat, voit marinoida parsat soijalla ennen kypsentämistä. Tämä pirteä riesling sopii myös savulohi- ja kanasalaateille, lohicevichelle, sitruunarisotolle ja broileriwokille sekä pekonin kanssa tarjotulle uppomunalle.

3) Dreissigacker Organic Riesling

Tyylikäs luomuvalkoviini Saksan Rheinhessenistä | 15,98€ dreissigacker vintages riesling

Muutaman vuoden päästä 300 vuotta täyttävää Dreissigackerin viinitilaa pyörittävä Jochen Dreissigacker on tinkimätön ja kunnianhimoinen viljelijä-viinintekijä, jonka viinit ovat loistavia esimerkkejä Rheinhessenin alueen renessanssista. Dreissigacker Organic Riesling on tyylikkään mineraalinen valkoviini, jossa on vivahteikkuutta, harmoniaa ja vienon hedelmäinen aromikirjo.

Jos kavereita tai tuttuja on tulossa kylään, tämän ryhdikkään luomurieslingin kanssa tarjottavaksi sopii merenelävistä pyöräytetty paella tai kesän yrteillä maustettu kalapata tai simpukkakasari. Dreissigacker Organic Riesling viihtyy myös grillattujen possuvartaiden sekä ruokaisien salaattien ja muiden kasvisherkkujen rinnalla.

4) That’s Neiss Pink Riesling

Vaaleanpunainen riesling rakastaa kesää! | 13,99€ that's neiss pink riesling

Suomalaiset ottivat toissakesänä markkinoille rynnistäneet rieslingroseet heti omakseen, ja tuotevalikoima Alkoissa on sittemmin kasvanut ilahduttavasti. Saksassa, Pfalzin viinialueella valmistettu, se aivan ensimmäinen rieslingrosee That’s Neiss Pink Riesling on siis rieslingiä, johon on sekoitettu tilkka Spätburgunder- eli Pinot Noir -rypäleestä tehtyä punaviiniä.

Herkullisella vadelmaisuudellaan ja hennolla kukkeudellaan hurmaava That’s Neiss Pink Riesling viihtyy kesäisten salaattien, itämaisittain marinoitujen kasvisten ja merenherkkujen sekä pikkunaposteltavien, kuten suolaisten tuulihattujen ja leipästen, rinnalla. Kokeile tätä puolikuivaa ja puhtaan hedelmäistä kesäjuomaa myös selkeämakuisille, umamisille liemikeitoille.

5) Mud House Riesling

Upea riesling Uudesta-Seelannista | 14,98€ mud house riesling

Herkullisia Riesling-valkoviinejä valmistetaan viileillä alueilla eri puolilla maailmaa. Yksi omista suosikeistani on uusiseelantilainen Mud House Riesling, jonka vuosikerta 2018 valittiin viime vuonna Viinilehden Vuoden Valkoviiniksi. Eteläsaarella, Waiparan laaksossa kasvaneista Riesling-rypäleistä tehty upean moniulotteinen valkoviini tuo heti veden kielelle.

Persikan, greipin ja omenan aromeilla pelin avaavasta viinistä löytyy myös rieslingeille tyypillistä vahamaisuutta, hunajaisuutta ja kukkeutta. Kata tämän puolikuivan valkoviinin rinnalle aasialaisittain maustettua kalaa, kipakkaa cevicheä tai pacific kitchen -henkisiä kesäherkkuja.

Toivottavasti näistä raikkaista rieslingeistä löytyy sullekin uusi suosikki!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine
 

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.