5 x kesän paras riesling

9.6.2021 - 5 x paras|

Riesling-buumi jatkuu Suomessa vahvana, ja etenkin saksalaiset rieslingit kasvattavat suosiotaan. Eikä ihme, sopiihan lasillinen raikasta rieslingiä Suomen kesään ihan täydellisesti. Mltä rieslingejä Master of Wine Tuomas Meriluoto tykkää nauttia näin alkukesästä?

1) Deep Roots Riesling

Kolmen huippuviinintekijän luomuviini Rheinhessenistä | 12,98€

Jos haet valkoviiniltä superherkullista hedelmäisyyttä, raikasta hapokkuutta ja sitä sitruksista harmoniaa, Deep Roots Riesling täyttää taatusti toiveesi. Saksan Rheinhessenin tähtitrion eli Jochen Dreissigackerin, Philipp Wittmannin ja Stefan Winterin kimpassa valmistama valkoviini on kesäisen mutkaton tapaus, joka sopii niin ruokaviiniksi kuin kulautteluun sellaisenaan.

Himppu jäännössokeria tekee tästä pari vuotta sitten Vuoden Viiniksi omassa luokassaan valitusta valkoviinistä ruokapöydän kameleontin. Deep Roots Riesling Trocken maistuu niin äyriäisten kuin rasvaisemmankin kalan kanssa – ja mikä parasta, voit maustaa niitä vähän tujummin. Oiva viini myös sushille, etenkin lohinigireille, sekä grillatuille vege- ja kanaherkuille.

2) Anselmann Riesling Classic

Pfalzin klassikko taipuu moneen | 11,99€

Renessanssia elävän Rheinhessenin viinialueen ohella upea Pfalz on nyt Saksa-fanien huulilla. Trendaavalta – ja saksalaisittain verrattain lämpimältä – valkoviinialueelta tuleva Anselmann Riesling Classic on kesäisen rento valkkari, joka kietoo sut hetkessä pikkusormensa ympärille runsaalla mutta raikkaalla hedelmäisyydellään ja uljaalla happorakenteellaan.

Vain perhetilan omien tarhojen rypäleistä tehdystä, aprikoosilta ja persikalta sekä vihreiltä omenoilta tuoksahtavasta rieslingistä löytyy myös kivan mausteista svengiä. Jos multa kysytään, laittaisin tälle viinille kaveriksi kuhaa tai siikaa kermaisessa kastikkeessa tai kermaista äyriäispastaa. Anselmann Riesling Classic tykkää myös kanasalaatista ja piiraista.

3) Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling

Upea palstariesling Chilen Bío-Bíosta | 13,99€

Jos rakastat Riesling-rypälettä ja etsit vaihtelua eurooppalaisille pullotteille, kannattaa tutustua chileläisiin rieslingeihin. Viileässä Bío-Bíon laaksossa, yhdellä tarhalla kasvaneista huippurypäleistä valmistettu Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling on upean limettinen ja ihanan suolainen riesling, josta löytyy kivasti yrttistä tatsia.

Paista tälle valkoviinille vaikkapa kampasimpukkaa tai tyyppaa graavisiian kanssa; et pety! Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling rakastaa myös sushia ja lohisashimia – ja maltilla maustettua itämaista muutenkin. Sopii toki rentoon kesäkilistelyyn ihan ilman ruokaakin.

4) Mud House Riesling

Vuoden Valkoviini 2021 Uudesta-Seelannista | 14,98€

Ootko jo maistanut uusimman Vuoden Valkoviinin? Uuden-Seelannin eteläsaarelta, Waiparan laakson hiekka-soramailta tuleva Mud House Riesling on tyylikäs, veden kielelle herauttavan mineraalinen ja upeen moniulotteinen valkoviini, jonka aromi- ja makumaailma hakevat vertaistaan. Nenään leijailee kunnon kimara kypsää omenaa, persikkaa, greippiä, kukkaa, hunajaa ja vahaa.

Pyöräytä tälle voitokkaalle valkoviinille kaveriksi mereneläviä: maistuvimmillaan Mud House Riesling on inkivääri-soijalohen, vähän chilisemmän cevichen sekä muhkeiden äyriäisherkkujen kanssa. Myös kepeät aasialaiset salaatit ja hapanimelät wokit viihtyvät tämän voitokkaan rieslingin kyljessä. Lisäpotkua nautintoon tuo se, että Mud Housen viinien valmistuksesta syntyvä hiilijalanjälki on kompensoitu nollaan.

5) Freeclimber Riesling

Puolikuiva herkkuriesling Moselista | 13,90€

Kepeistä ja puolikuivista rieslingeistään tunnettu ja palvottu Moselin jokilaakso on monen Saksa-fanin ykkösalue. Moselin jyrkiltä rinteiltä tulee myös Axel Paulyn ja kolmen viinintekijäfrendin luoma Freeclimber Riesling, jossa hapot, hedelmäisyys ja jäännössokeri ovat todella kohdillaan.

Pöydässä tämä kypsän persikkainen, herkullisen sitruksinen, hivenen hunajainen ja hapoiltaan ihanan pirteä riesling tykkää klassisesta kesämeiningistä: perunoita, tillivoita, saaristolaisleipää ja lämminsavulohta. Jos mielit mausteisempaa pöytään, puolikuiva Freeclimber Riesling taipuu loistavasti siihenkin! Kokeile esimerkiksi inkivääri-hunajabroileria, chili-korianterikalaa tai karibialaisittain maustettua grillattua kalaa.

Toivottavasti näistä raikkaista rieslingeistä löytyy sullekin uusi suosikki!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.