5 x kesän paras kuohuviini

3.6.2021 - 5 x paras|

Millä startata kesän kuohuviinikausi? Hyvä kysymys! Kuohuviini on nykyään niin suosittua, että valinnanvaraa on enemmän ja enemmän. Jos valinta saa pään pyörälle, näillä Master of Wine Tuomas Meriluodon vinkeillä saatat löytää uuden suosikkikuohuvan kesään.

1) Jeio Prosecco Rosé Brut

Pinkkiä proseccoa | 14,98€

Onko vaaleanpunainen prosecco jo tuttu juttu? Jos ei, nyt on paras aika tutustua! Roseeprosecco on viime vuoden lopulla maailmanmarkkinoille rynnistänyt uutuus, ja Jeio Prosecco Rosé Brut ensimmäisiä Suomeen saapuneita pinkkejä proseccoja. Se päärypälehän on tietysti, kun Prosecco-alueella ollaan, monelle melko tuntematon Glera. Loput 15 prosenttia Jeio Prosecco Rosé Brutista on punaista Pinot Noiria, joka tuo tähän kuohuviiniin väriä ja intensiteettiä.

Vadelmaa ja mansikkaa sykkivä, kepeän kukkea ja olemukseltaan pirteä Jeion roseeprosecco sopii kesäiseksi alkumaljaksi, mutta tykkää myös, kun pöytään tulee pikkusuolaisia, antipastoja tai kylmää pastasalaattia. Hauska kuohuviini marjaisille jälkkäreillekin, kunhan ne eivät ole kovin makeita.

2) Lindauer Special Reserve Rosé Brut

Uutuuskuohuviini Uudesta-Seelannista | 15,90€

Jos tänä päivänä pitäisi nimetä se olosuhteiltaan lupaavin Euroopan ulkopuolinen kuohuviinimaa, moni sormi osoittaa Uuteen-Seelantiin. Maan tunnetuimman kuohuviinitalon, Lindauerin, Spécial Reserve Rosé Brut on samppanjamenetelmällä tehty roseekuohuviini, joka hurmaa kermaisen mansikkaisilla aromeillaan ja makoisan marjaisalla maullaan. Kaunis väri on peräisin Chardonnay- ja Pinot Noir -rypäleiden sekoitteeseen lisätystä Pinotage-punaviinistä.

Nämä pinkit kuplat viihtyvät pöydässä monenmoisten kesäherkkujen kaverina. Lindauer Special Reserve Rosé Brut pelittää mahtavasti esimerkiksi kermakastikkeessa tarjotun lohen tai nieriän sekä grillatun, yrteillä maustetun kanan kaverina. Toimii myös kesäisenä aperitiivina.

3) Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

Kesän 2021 hittiviini? | 13,99€

Jos rieslingrosee vei viime kesänä monien sydämen, tekeekö roseeprosecco tänä kesänä saman? Tyylikkään kepeä Casa Canevel Prosecco Rosé Brut ainakin on täydellinen kupliva juuri tähän vuodenaikaan! Tämä tunnetun perhetilan kuohuviini oli ensimmäisiä roseeproseccoja, jotka saapuivat Suomeen viime marraskuussa. Sitä ennenhän vaaleanpunaisen proseccon valmistus oli Italiassa kielletty – eli kyseessä on edelleen melkoisen uusi tuote meidänkin leveysasteillamme.

Siinä missä moni prosecco on makeusasteeltaan extra-dry, Casa Canevelin lohenpunainen herkku on brut eli hienostuneen kuiva. Pöydässä tämä vadelmainen ja punaherukkainen kuohuviini viihtyy marjoja ja hedelmiä sisältävien kesäisten salaattien, kermaisten pastojen ja risottojen sekä meze-pöydän antimien ja muiden suolapalojen kumppanina.

4) Alta Alella Mirgin Reserva Cava Brut Nature

Rutikuiva luomucava Kataloniasta | 16,99€

Kun aurinko lämmittää tienoot, mun lasista löytyy kuivaa brut nature -kuohuviiniä. Espanjan pienimmältä laatuviinialueelta, Barcelonan kupeesta Alellasta, tuleva Alta Alella Mirgin Reserva Cava Brut Nature on trendikkäästi rutikuiva cava – ja valmistettu cava-rypälekolmikosta eli Macabeosta, Parelladasta ja Xarel-losta.

Tämän upean mineraalinen ja sitruksisen raikkaan cavan kanssa maistuvat tapakset ja merenantimet. Jos osterit ovat yhtään sun makuun, Alta Alella Mirgin Reserva Cava Brut Nature on mahtava kuplakaveri niille. Tyylikäs ja tinkimätön Mirgin toimii myös äyriäispaellan, sitruunamarinoidun kuhan sekä kesäisen raikkaiden vegeherkkujen kanssa.

5) Nyetimber Classic Cuvée Brut

Viiden tähden kuplia Englannista | 19,98€ (0,375l)

Tiesitkö, että Nyetimber on se tila, josta Englannin kuohuviinien saaga sai 1990-luvulla alkunsa? Nyetimber Classic Cuvée on SE viini, josta kaikki alkoi – ja saatavilla kätevässä, kesän piknikeille sopivassa puolikkaassa pullossa. Samppanjamenetelmällä tehty upean rapsakka ja kutkuttavan paahteinen kuohuviini on herkku jo sellaisenaan kulauteltuna, mutta myös monipuolinen ruokaviini. Helsingin Sanomat intoutuikin hiljattain antamaan tälle brittikuohuvalle huimat viisi tähteä.

Pakkaa siis piknik-koppaan jokirapusalaattia, kevyesti marinoituja mereneläviä tai siikacevicheä. Champagnen rypäletriosta – Chardonnay, Pinot Noir, Meunier – sekoitettu Nyetimber Classic Cuvée Brut istuu kivasti myös paistettujen kampasimpukoiden ja katkarapujen seuraan. Itseoikeutettu klassikkoruoka tälle britille on tietysti hernepyreen saattelema fish’n’chips.

Toivottavasti näistä vinkeistä löytyy sulle uusi suosikki!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.