5 x kesän paras kuohuviini

6.6.2022 - 5 x paras|

Alkon mittavasta kuohuviinivalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Millaista kuohuviiniä ja samppanjaa Master of Wine Tuomas Meriluoto kaataa laseihin tähän aikaan vuodesta? Katso viisi suositusta, joiden joukosta löydät varmasti loistavan valinnan!

1) Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

Roseekuohuviiniä parhaalta Prosecco-alueelta | 14,98€ casa canevel rose prosecco

Proseccon hurjalle suosiolle meillä ja maailmalla ei näy loppua, ja vuoden 2020 lopulla Prosecco-perhe kasvoi uudella jäsenellä, roseeproseccolla. Hienostuneen korallinpunainen Casa Canevel Prosecco Rosé Brut on Glera-rypäleistä tankkikäymismenetelmällä valmistettu kuohuviini, johon on sekoitettu hiukan Pinot Nero -rypäleestä tehtyä punaviiniä. Molemmat rypäleet on kerätty Valdobbiadenen jyrkiltä rinteiltä eli Prosecco-alueen historiallisilta sydänmailta.

Metsän mansikoilta ja vadelmilta, ruusuilta ja kevyesti päärynältä tuoksuva Casa Canevel Prosecco Rosé Brut on raikas ja elegantti vuosikertaprosecco, joka sopii monenlaisille herkuille sushista ja siikacevichestä salaatteihin ja mansikkarisottoon. Mainio kesäinen kuohuviini myös piknik-koriin pakattaville kanaleipäsille, juustoille, leikkeleille ja hedelmille.

2) Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Vuoden Kuohuviini toiselta puolen maapalloa | 16,99€ lindauer special reserve blanc de blancs

Monena vuonna kärkisijoja Vuoden Viinit -kisoissa rohmunnut uusiseelantilainen Lindauerin viinitalo tekee niin hienoja kuohuviinejä, että sokkomaisteluissa niitä tulee helposti veikattua samppanjoiksi. Viileässä ilmanalassa kasvaneista Chardonnay-rypäleistä samppanjamenetelmällä valmistettu Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut on moniulotteinen kuohuviini, josta löytyy kepeää kermaisuutta, kypsiä sitrushedelmiä sekä tyylikästä paahteisuutta. Ei ihme, että tämä kuohuviini vei nimiinsä koko Vuoden Viini 2021 -kilpailun voiton!

Veden kielelle tuovan herkullinen, hapoiltaan jäntevä Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut sopii niin aperitiiviksi kuin kesäisille merenherkuille. Kampasimpukat, lohi-avocadotartar, sinisimpukat valkoviinissä ja jokirapucaesar sopivat loistavasti tämän kuohuviinin rinnalle. Maistuu myös friteerattujen kana- ja possudimsumien sekä muiden suolaisten pikkupalojen kanssa.

3) Nyetimber Classic Cuvee Brut

Saarivaltion maineikkain kuohuviini | 47,89€ nytimber classic cuvee

West Sussexin alueen helmi eli Nyetimberin kuohuviinitila on se tila, joka 1990-luvun lopulla nosti Englannin viinit kansainväliseen valokeilaan. Samppanjamenetelmällä valmistetut brittikuohuviinit ovat nyt trendin harjalla – ja Nyetimber Classic Cuvee Brut upea esimerkki maan viinien laadusta. Peräti kolme vuotta hiivasakan päällä pullossa kypsynyt Nyetimber on runsas ja silti hyvin raikas, moniulotteinen kuohuviini, joka tuoksuu vihreille omenoille, aprikoosille, leivoksille ja pähkinöille.

Pöydässä tämä ryhdikäs britti maistuu niin fish n’ chipsin, voissa paistettujen kampasimpukoiden kuin simppelisti sitruunalohkon ja punasipulin kera tarjottujen osterien kaverina. Champagnen rypälekolmikosta eli Chardonnaysta, Pinot Noirista ja Meunierista valmistettu Nyetimber Classic Cuvee Brut on oiva kuohuviinimyös lohicevichelle ja lempeämakuiselle teriyakilohelle sekä ruokaisille salaateille ja empanada-piiraille.

4) Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free

Alkoholiton kuohuviini huipputuottajalta | 11,99€ alkoholiton kuohuviini dr. loosen riesling

Ilouutinen alkoholittomien kuohuviinien ystäville: Moselin jokilaakson rieslingeistä maailmankuulu Dr. Ernst Loosen tuottaa nykyään alkoholitonta kuohuvaa rieslingiä! Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free on terästankeissa valmistettu puolikuiva kuohuviini, jonka sitruksinen ja omenainen, kepeästi yrttinen maku jatkaa tuoksun viitoittamalla linjalla. Aromien vaalimiseksi alkoholi on poistettu viinistä hellävaraisella vakuumitislausmenetelmällä.

Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free sopii kesäiseen kilistelyyn ja napostelupöytään – on tarjolla sitten kalatacoja, vietnamilaisia kesärullia tai suolaisia pikkupiiraita. Jos kokoonnutte ”muuten vain” yhteen kesän kunniaksi, pyöräyttäkää tälle kuohuviinille kunnon kulhollinen hedelmäistä kana- tai jokirapusalaattia – tai tilatkaa mojovan kokoinen sushiplatter jaettavaksi?

5) Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Upean moniulotteinen samppanja klassikkotalolta | 59,99€ charles-heidsieck-reserve-champagne-brut

Reimsin samppanjakaupungin laitamilla sijaitseva Champagne Charles Heidsieck on valmistanut kuohuviiniä jo vuodesta 1851. Talon upean portfolion kulmakivi, Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut, on elegantilla tapaa runsas ja hapoiltaan tyylikäs, kypsää hedelmäisyyttä hehkuva samppanja, johon edellisten satovuosien reserviviinit tuovat syvyyttä ja vivahteikkuutta.

Kun tekee mieli jotain oikein hyvää, tämä hurmurisamppanja sopii kesäfiilistelyyn sellaisenaankin. Non-vintagesamppanjoiden aateliin lukeutuva Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut rakastaa myös klassikkoherkkuja: toast skagenia, kaviaarileipäsiä, gratinoituja vihersimpukoita ja ostereita au naturel. Täydellinen kuohuviini myös voileipäkakuille sekä suolaisille krepeille.

Toivottavasti näistä vinkeistä löytyy sulle uusi suosikki!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.