5 x italialainen viini

6.2.2020 - 5 x paras|

Moni meistä rakastaa italialaisia punaviinejä. Niin myös Master of Wine Tuomas Meriluoto, joka poimi sinulle suosikkinsa eri puolilta maata. Löytyykö listalta tuttuja?

1) Masi Campofiorin

Tyylikäs Valpolicellan helmi | 14,98€

Italopunkuissa on se ihana juttu, että ne ovat mielettömiä ruokaviinejä. Etenkin Valpolicellan alueelta tuleva Masi Campofiorin, jonka vivahteikkaan fiiliksen salaisuus on viinin käyttäminen kahteen kertaan: ensin alkoholiksi ja sitten kuivattujen rypäleiden kera.

Itse korkkaan Masi Campofiorinin sienirisoton, kovien juustojen, tai esimerkiksi punaviinipastan kaveriksi. Nasta vinkku myös simppeleille vegepuolen herkuille kuten grillatulle munakoisolle ja kesäkurpitsalle. Vegaanit saapasmaan ystävät ilahtuvat siitä, ettei tätä viiniä ole kirkastettu eläinkunnan tuotteilla.

 

2) Masi Bonacosta Valpolicella Classico

Notkea ruokapöydän moniottelija | 12,98€

Mikä punkku on sun varma valinta ruokapöytään? Mulle yksi sellainen on rennon konstailematon Masi Bonacosta. Valpolicellan klassikkoalueen rypäletriosta – Corvina, Rondinella, Molinara – tehdystä vinkusta löytyy niin kirsikkaa ja vadelmaa kuin yrttejä ja hauskaa kukkeuttakin.

Pöydässä freesin hapokas Masi Bonacosta viihtyy tattipastan, polentan, panzanella-salaatin sekä kasvispatojen siivittäjänä. Tai jos diggaat lihapullista, niin viinin pieni jäännössokeri sallii myös eteläitalialaiset, peperoncinolla maustetut kipakammat pyörykät. Muiden maiden klassikoista Bonacosta on ässä lammaskaalin kanssa.

 

3) Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico

Rakastettu Toscanan klassikko | 19,98€

Toscanalla on aina ollut paikka sydämessäni – ja ruokapöydässäni. Alueen kenties tunnetuimman tuottajan, Ricasolin, chiantissa Sangiovese-rypäle kohtaa Merlot’n ja Cabernet Sauvignonin. Tulos on taattua Toscanaa: kypsän marjainen, freesin yrttinen ja veden kielelle herauttava punkku.

Italiassa tämän Chianti Classicon ykkösseuralainen on bistecca fiorentina tai muheva jänisragù. Suomen oloissa mojova naudanpihvi tai pitkään haudutettu jauhelihakastike ajaa saman asian. Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico tykkää myös rosmariinilampaasta ja kasvislasagnesta. Historiafaneille voi vinkata, että Ricasolin suku on tehnyt viiniä jo 1100-luvulta lähtien.

 

4) Tenuta Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural White Wine

Luomuvalkkari itärannikolta | 13,89€

Pecorino-sanasta tulee mieleen herkkujuusto. Mutta tiesitkö, että Pecorino on myös rypäle, josta syntyy kiehtovia valkoviinejä? Marchen maakunnassa jo sata vuotta viiniä tehtaillut ja Pecorino-rypäleen elvyttänyt Guido Cocci taitaa luomuviljelyn. Lasista leijailee aimo annos mandariinia, persikkaa, suolaheinää ja muita villiyrttejä.

Jos etsit omaleimaista valkkaria aterialle, se on tässä! Tenuta Cocci Grifoni Merlo Pecorino viihtyy esimerkiksi saltimbocca alla romanan, parmesaanikanan tai chilillä maustettujen kalapyöryköiden kanssa. Eikä lievääsameutta kannata säikähtää: se vain kertoo siitä, ettei viiniä ole suodatettu, koska lopputuloksesta on haluttu mahdollisimman luonnollinen – niin sanottu natuviini, tai alkuviini.

 

5) Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo

Piemonten kuningasrypäleen hurmaa | 16,99€

Fontanafredda on perinteikäs piemontelainen viinitalo, joka loihtii Nebbiolo-rypäleestä muutakin kuin vuosikausien kellarikypsytystä vaativaa baroloa. Ebbio Langhe Nebbiolo on huikean nätin värinen ilmestys, joka piristää luonteikkaiden ja ryhdikkäiden punkkujen ystävän päivän.

Etenkin jos lautasella on riistaa, tatti-punaviinirisottoa tai piemontelaista pastaa tryffeleillä, parempaa viinikaveria on vaikea löytää. Hieno vinkku myös juustolautasen antimien kylkeen. Ja tämän päivän Italia-fanit ilahtuvat siitäkin, että Fontanafreddalla panostetaan tosissaankestävään viljelyyn ja ympäristönsuojeluun.

 

Buon appetito! Nautinnollisia hetkiä hyvän ruoan ja juoman parissa.
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.