5 x italialainen viini – maista ainakin nämä!

6.2.2020 - 5 x paras|

Moni meistä rakastaa italialaisia punaviinejä. Niin myös Master of Wine Tuomas Meriluoto, joka poimi sinulle suosikkinsa eri puolilta saapasmaata. Löytyykö listalta tuttuja?

1) Masi Campofiorin

Tyylikäs Valpolicellan helmi | 15,98€

Italopunkuissa on se ihana juttu, että ne ovat mielettömiä ruokaviinejä. Etenkin Valpolicellan alueelta tuleva Masi Campofiorin, jonka vivahteikkaan fiiliksen salaisuus on viinin käyttäminen kahteen kertaan: ensin alkoholiksi ja sitten kuivattujen rypäleiden kera.

Itse korkkaan Masi Campofiorinin sienirisoton, kovien juustojen tai esimerkiksi punaviinipastan kaveriksi. Viini on hyvä pari myös simppeleille vegepuolen herkuille, kuten grillatulle munakoisolle ja kesäkurpitsalle. Vegaanit saapasmaan ystävät ilahtuvat siitä, ettei tätä viiniä ole kirkastettu eläinkunnan tuotteilla.

2) Fontanafredda Barbera d’AlbaFontanafredda Barbera d'Alba

Herkullinen pasta- ja pizzaviini | 14,98€

Fontanafreddan platinanvärisiin etiketteihin puetut viinit ovat tilan 160-vuotista historiaa ja perinteitä kunnioittavia klassikkoviinejä. Herkullisen hapokas ja hedelmäinen Barbera d’Alba on 100 % Barbera -rypäleistä valmistettu viini tryffeleistä ja viineistä tunnetusta Langhen alueelta.

Barbera d’Alba on upean marjaisa viinimätsi pastoille, pizzalle ja notkuvalle kattaukselle pikkusuolaisia. Tämän lisäksi viini on pakattu ympäristöystävälliseen pakkaukseen ja sillä on kestävän kehityksen sertifiointi.

3) Masi Costasera Amarone Classicomasi costasera classico

Amarone saa villasukat pyörimään jaloissa | 43,98 €

Masi Agricola on Italian ikonisin amerce-viinin valmistaja. Perhetilan ohjaksissa on Mr. Amaroneksikin kutsuttu Sandro Boscaini, joka johtaa tilaa jo kuudennessa sukupolvessa. Costasera Amarone Classico on uniikki viini, jota tuotetaan vain Valpolicellan alueella perinteisistä lajikkeista. Rypäleet kuivatetaan sadonkorjuun jälkeen perinteisesti bambumatoilla. Yhteen pullolliseen tarvitaan siis enemmän rypäleitä kuin tavallisesti, mutta makuelämyksenä Masin amarone on vertaansa vailla: viikunainen, karhunvatukkainen ja herukkainen – suoranainen nautiskeluviini sohvannurkan meditaatiohetkiin!

4) Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural

Luomuvalkkari itärannikolta | 14,98 €

Pecorino-sanasta tulee mieleen herkkujuusto. Mutta tiesitkö, että Pecorino on myös rypäle, josta syntyy kiehtovia valkoviinejä? Marchen maakunnassa jo sata vuotta viiniä tehtaillut ja Pecorino-rypäleen elvyttänyt Guido Cocci taitaa luomuviljelyn. Lasista leijailee aimo annos mandariinia, persikkaa, suolaheinää ja muita villiyrttejä.

Jos etsit omaleimaista valkkaria aterialle, se on tässä! Cocci Grifoni Merlo Pecorino viihtyy esimerkiksi saltimbocca alla romanan, parmesaanikanan tai chilillä maustettujen kalapyöryköiden kanssa. Eikä viinin lievää sameutta kannata säikähtää: se vain kertoo siitä, ettei viiniä ole suodatettu, koska lopputuloksesta on haluttu mahdollisimman luonnollinen – niin sanottu natuviini tai alkuviini.

5) Casa Canevel Prosecco Brut

Hillityn tyylikäs ja herkullinen prosecco | 14,98 €

Italia on myös tunnettu kuplistaan; prosecco nauttii parhaillaan hurjasta suosiosta. Alkujaan Caramelin perheen perustama boutique-proseccotalo on kuulunut Veneton viinilegenda Masin omistukseen syksystä 2016 alkaen. Caramelin perhe on edelleen vastuussa Canevel-viinien laadusta, ja heillä on nyt tukenaan isomman viinitalon resurssit valmistaa entistä parempia kuohuviinejä.

Casa Canevel Prosecco toimii illallisen aperitiivina ja sen kanssa on herkullista kulauttaa myös monenlaisia kala- ja äyriäisruokia.

 

Buon appetito! Nautinnollisia hetkiä hyvän ruoan ja juoman parissa.
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.