5 x paras grilliviini

15.6.2020 - 5 x paras|Viinit|

Grillikausi on täydessä käynnissä, samoin sen täydellisen grilliviinin etsintä. Jos Zinfandel ei vielä ole tuttu rypäle, kannattaa kokeilla: se istuu mainiosti grilliruokien kylkeen. Master of Wine Tuomas Meriluoto valitsi tukun punaisia ja yhden valkoviinin kesän grilliherkuille.

1) Gnarly Head Old Vine Zinfandel hanapakkaus

Zinfandel-rypäle rakastaa grilliruokaa | 35,99€

Jenkit rakastavat barbecue-meininkiä, joten ei ihme, että maassa tehdään grilliruoalle mahtavasti sopivia punaviinejä. Muhkuraisten vanhojen Zinfandel-köynnösten rypäleistä valmistettu Gnarly Head Old Vine Zinfandel on muhkea, lämmin ja hillomainen punaviini, jonka pehmoiset tanniinit kestävät kivasti grillaamisesta lihaan tulevan karvauden.

Kalifornian Lodista tuleva grilliviini saattelee niin grillipihvit ja -vartaat, hampurilaiset kuin ribsit ja kanansiivetkin. Napostelumielessä Gnarly Head Old Vine Zinfandel tykkää kovasti myös suolaisista, ikää saaneista juustoista: kokeile vaikkapa cheddarin tai manchegon kaverina. Ja jos hanapakkaus tuntuu paljolta, löytyy samaista viiniä myös tavallisessa pullossa.

2) Norton Barrel Select Malbec

Malbec-rypäle on Argentiinan ylpeys | 10,99€

Andien juurella levittäytyvä Mendozan viinialue tunnetaan aurinkoisesta ilmastostaan ja muhevista Malbec-punaviineistään. Tanniineiltaan suht maltillinen Malbec-rypäle sopii loistavasti myös grillailuun. Jos fanitat Argentiinan punaviinejä, Norton Barrel Select Malbec lienee jo tuttu tapaus?

Lasista pöllähtää ilmoille sen verran mojovasti kahvin, luumun ja vaniljan aromeja, että nälkä nousee heti kättelyssä. Norton Barrel Selectiä onkin mukava siemailla hiillosta odotellessa. Grilliin heittäisin grillimakkaraa, naudanpihviä tai yrttisiä tai kahvimarinoituja lampaankyljyksiä. Oivaa siemailtavaa myös kovien ja suolaisten juustojen kanssa.

3) Sangre de Toro Original hanapakkaus

Garnacha-Carineña-punkkua Kataloniasta | 34,98€

Jotkut asiat vaan toimivat vuosikymmenestä toiseen. Suomalaisten hyvin tunteman Torresin viinitalon Sangre de Toro Original on tammitynnyreissä kypsynyt, mehevä ja maukas klassikko, jonka aromeista erottuu kesän marjoja, yrttejä ja mausteita. Rypäleet ovat Garnacha ja Carineña.

Itse grillaisin Sangre de Toron kaveriksi jauhelihapihvejä tai broilerivartaita. Lihan ohella heittäisin grilliin munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleita, juusto-pekonitäytteisiä herkkusieniä tai ananasta. Ja jos sattuu satamaan, sisätiloissa Sangre de Toro Original maistuu mehevän lihamurekkeen, lasagnen tai tomaattisen papupadan kera.

4) Anselmann Weissburgunder Trocken

Weissburgunderia eli Pinot Blancia Pfalzista | 10,99€

Niin nastaa kuin grillaus onkin, on hyvä muistaa, etteivät kaikki aina pidä punaisesta lihasta. Siksi grilliviiniksi kannattaa valita muutakin kuin sitä muhkeaa punaista. Omiin suvisuosikkeihini kuuluva kivan hedelmävetoinen Anselmann Weissburgunder Trocken tulee Pfalzista, varsin trendikkäältä laatuviinialueelta Saksasta.

Weissburgunder- eli Pinot Blanc -rypäleestä valmistettu raikkaan hapokas ja melko täyteläinenkin valkoviini ei pahastu grillatusta parsasta – eikä salaatista, jossa on hedelmiä ja grillattua halloumia. Loistava pari myös grillatulle kuhalle ja kanavartaille.

5) Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon Organic

Reilun kaupan luomupunkkua Etelä-Afrikasta | 9,79€

Etelä-Afrikassa tehdään tosi nastoja punaviinejä, jotka sopivat mahtavasti grillailuun. Western Capen viinialueelta tuleva Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon Organic on Reilun kaupan sertifioima punaviini, joka on pakattu keveästi mukana kulkevaan kartonkitölkkiin.

Ruokapuolella grillikana ja -kalkkuna tykkäävät tämän maukkaan marjaisen ja keskitäyteläisen vinkun seurasta toden teolla. Pehmeänä ja mehevänä luomuviininä Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon toimii mainiosti myös ihan vain särpimiseen grillailun lomassa. Tai mikset kokeilisi grillipizzan tekemistä?

 

Makoisia hetkiä herkullisten grilliruokien parissa!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.