5 x kesän paras grilliviini

1.7.2021 - 5 x paras|

Grilli-ilo on nyt ylimmillään – ja sen täydentävät makoisat grilliviinit, jotka kestävät grillaamisen ruokaan tuoman karvauden. Millaisia viinejä Master of Wine Tuomas Meriluoto nauttii grillatessaan? Löytyykö Tuomaksen vinkeistä sun omia suosikkeja?

1) Gnarly Head Old Vine Zinfandel

Tästä ei grilliviini enää parane! | 13,99€

Monelle meistä yksi kesän parhaita juttuja on rehdin grillipihvin ja kalifornialaispunaviinin yhdistelmä. Kalifornian Lodista tuleva, muhkeaa hedelmää sykkivä ja hillomaisen tuhti Gnarly Head Old Vine Zinfandel on – nimensä mukaisesti – valmistettu vanhojen, muhkuraisten Zinfandel-köynnösten pienestä mutta konsentroituneesta rypälesadosta. Se tuntuu tässä viinissä maun syvyytenä.

Vaikka Gnarly Headissa riittää ytyä kuin pienessä kylässä, se on tanniineiltaan niin pehmoinen viini, että grilliherkut rakastavat sitä. Tämän intensiivisen hedelmäisen ja suklaaseen taittavan zinfandelin kyljessä viihtyvät niin cheddaria pursuavat grillihampparit, kunnon ribsit kuin mausteisemmat vartaatkin. Ja jos helteillä ei tee mieli lihaa, kulauttele tätä punaviiniä kovien ja suolaisten, jo hiukan ikää saaneiden juustojen kanssa. Maistuu myös grillaamisen lomassa.

2) Grant Burge Barossa Ink Shiraz

Uutuusshiraz’ta Australian klassikkoalueelta | 13,90€

Aussipunkkujen ystävät tietävät, että monet maailman maukkaimmista Shiraz-viineistä tulevat Etelä-Australiassa sijaitsevasta Barossan laaksosta. Grant Burge Barossa Ink Shiraz on mainio esimerkki alueelle tyypillisestä shirazista. Väriltään liki mustanpuhuvasta punaviinistä leijailee nenään kirsikkaa ja herukkaa, lakritsia, eukalyptusta, makeita kuivattuja hedelmiä, tummaa suklaata ja vaniljakahvimaista fiilistä.

Grillaa tämän punaviinin kaveriksi barbecue-marinoidut pihvit naudasta tai tujun valkosipuliset possunkyljykset. Myös tuliset makkarat ja kreikkalaiset souvlaki-vartaat maistuvat pehmoisen hedelmäisen ja jäännössokerin pyöristämän Grant Burge Barossa Ink Shiraz’n kanssa. Lisäkkeeksi sopivat esimerkiksi grillatut persikat ja chilinen majoneesi.

3) Esporão Monte Velho Biologico

Alentejon charmia & jännittäviä rypäleitä | 11,99€

Portugalin viinit ovat nyt trendikkäämpiä kuin koskaan ja maan omat lajikkeet kiehtovat yhä useampaa. Jos kevään uutuuspunaviini Esporão Monte Velho Biologico ei vielä ole tuttu tapaus, portugalilaisiin rypälelajikkeisiin tutustumisen voi aloittaa tästä notkeasta, terästankissa valmistetusta viinistä. Etelä-Portugalissa, Alentejon maineikkaalla alueella valmistetussa luomupunaviinissä on peräti kahdeksaa eri rypälettä – ja niistä puolet portugalilaisia.

Tummat marjat mieleen tuova, tyylikkään mausteinen ja portugalilaiseksi varsin kepeä Esporão Monte Velho Biologico on loistovalinta kesämenoon. Kata pöytään simppeleitä herkkuja kuten yrttisiä lihapullia tai possunkyljyksiä grillijuuresten kera. Ja ne rypäleet? Touriga Nacionalin, Touriga Francan, Trincadeiran ja Aragonez’n (eli Tempranillon) ohella tästä punaviinistä löytyy Syrah’ta, Bordeaux’sta tuttua Petit Verdot’ta sekä – Espanjan puolella Garnacha Tintorerana tunnettua – Alicante Bouschet’ta.

4) Sangre de Toro Original Organic

Klassikko viehättää kesästä toiseen | 10,48€

Torresin viinitalon Sangre de Toro on tuttu punaviini jo useammalle suomalaiselle sukupolvelle – eikä katalonialaisklassikko kadota charmiaan, vaikka maailma ympärillä muuttuu. Garnacha- ja Carineña-rypäleistä sekoitettu, tammitynnyreissä kypsynyt ”härkäviini” on mutkattoman maukas ja pehmeä viini, joka viehättää mehevän marjaisella, mausteisiin ja yrtteihin vivahtavalla maullaan.

Pöydässä Sangre de Toro Original Organic viihtyy yhtä lailla vegeherkkujen, lihamurekkeen, sienirisoton kuin grillikanan kaverina. Kokeile tätä luomupunaviiniä myös tuhdin maalaissalaatin, tapenadetahnan, papupaistoksen ja puolikovien juustojen kanssa. Sangre de Toro maistuu nyt vegaaneillekin, sillä sen valmistuksessa ei ole käytetty esimerkiksi liivatetta, kananmunaa tai kalaliimaa, joilla viinit yleisesti kirkastetaan.

5) That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken

Saksan Pfalz on muutakin kuin rieslingiä | 14,98€

Moni meistä nautiskelee jo roseeviinejä pitkin vuotta, mutta jos multa kysytään, niin kyllä ne vaan maistuvat ihanimmilta juuri tähän aikaan vuodesta! Maukkaista rieslingeistään tunnetulta Pfalzin viinialueelta tuleva That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken on kokeilunhalustaan tunnetun Axel Neissin pinkki taidonnäyte. Tätä herkkuroseeta hallitsevat Pinot Noirille tyypilliset elegantin punaiset marjat ja hienostunut hapokkuus.

Oli sun suosikkiraaka-aine sitten kana, kalkkuna tai lohi, That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken sopii niistä jokaiselle. Valmista vaikkapa helpot vasikan- tai possunleikkeet tai yrttistä broileria. Tämän roseen jäännössokeri ei kavahda maustetumpaakaan meininkiä.

Makoisia hetkiä herkullisten grilliruokien parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.