5 x herkkuviinit take away -annoksille

2.8.2019 - 5 x paras|Viinit|

Kesälomat alkavat olla takana, arkinen puurtaminen alkaa. Jos töihinpaluu imaisee mehut niin ettei tee mieli huhkia keittiössä duunipäivän jälkeen, noutoruoka pelastaa illan. Nappaa tästä Master of Wine Tuomas Meriluodon viinivinkit suosituille noutoannoksille.

1) Viña Esmeralda

Täsmäviini aasialaisittain maustetulle ruoalle | 10,89€

Usein kuulee puhuttavan, että mausteinen ruoka on haaste viinille. Ja näinhän se on, etenkin jos punaviinissä on reippaasti tanniineja tai valkoviinissä hurjat hapot. Lempeähappoinen, eksoottisilla hedelmillä leikittelevä Torres Vina Esmeralda on toista maata.

Gewürztraminer- ja Moscatel-rypäleistä sekoitettu katalonialaisviini kestää ärjynkin maustamisen ja itämaiselle keittiölle tyypilliset hapanimelät maut. Kun seuraavan kerran haet kotiin thaimaalaista, nappaa mukaan Esmeraldaa. Eksoottisen hedelmäinen ja raikas viini maistuu toki sellaisenaankin.

 

2) Masi Bonacosta Valpolicella Classico

Rento pastojen ja pizzojen kaveri | 12,98€

Näin kelien viiletessä lautasella saavat taas höyrytä tuhdit pastat, risotot ja keitot. Ravintolatkin palailevat lomilta, ja niiden take away -annoksilla säästyt keittiöhukilta.

Jos multa kysytään todellista ruokapöydän moniottelijaa, hapokkaat pohjoisitalialaiset punaviinit kipuavat listallani korkealle. Valpolicellan alueen klassisesta rypäletriosta (Corvina, Rondinella, Molinara) valmistettu aromikas Masi Bonacosta on mainio match etenkin noutopizzalle ja -pastalle. Se tykkää sienistä ja lihasta, mutta istuu myös vegepizzan ja lohipastan kylkeen.

 

3) Gnarly Head Zinfandel

Kalifornian aurinkoa grilliherkuille | 13,90€

Jenkkiviinejä tunnetaan Suomessa harmillisen vähän, vaikka moni niistä toimii safkapuolella loistavasti. Jos viinimittelöissäkin mainetta niittänyt Gnarly Head Zinfandel ei vielä ole tuttu punaviini, viimeistään nyt kannattaa hieroa tuttavuutta. Saatat yllättyä!

Nappaa mukaan kunnon hampurilainen reilulla juustolla ja bataattiranskiksilla, kaada lasiin tätä Kalifornian ylpeydestä eli Zinfandel-rypäleestä tehtyä muhkeaa punkkua – ja nauti. Gnarly Head on myös ykkösvalinta kesän viimeisiin grillaushetkiin, niin grillatessa kulauteltavaksi kuin kivasti käristyneiden lihaherkkujen kyytipojaksi.

 

4) Cono Sur Bicicleta Riesling

Chileläinen hittiviini taipuu moneen | 9,98€

Onko Riesling-rypäle sinunkin suosikkejasi? Ja Cono Surin viinitalon fillariviini jo tuttu juttu? Tuttu tai ei, tämä kuiva ja freesi valkkari maistuu monenlaisten keveiden noutoherkkujen kanssa.

Tarttuipa kotimatkalta mukaan kana- tai katkarapusalaattia, falafelia tai sushia, Cono Sur Bicicleta Riesling on aina yhtä ässä valinta. Ruokakin maistuu entistä paremmalta, kun sitä saatteleva viini on valmistettu ympäristön ja työntekijöiden hyvinvointia kunnioittaen.

 

5) Radio Boka Tempranillo

Spanskiseuraa monenlaisille liha-annoksille | 8,89€

Tähän aikaan vuodesta löydän lasistani yhä useammin espanjalaista punaviiniä. Suomalaisten rakastama viinimaa tarjoaakin ilahduttavan usein tykkiä vastinetta rahalle.

Maan tunnetuimmasta lajikkeesta Tempranillosta valmistettu Radio Boka tulee Valencian alueelta. Viinin pehmeän kirsikkainen ja vaniljalla kutkutteleva maku pelittää hienosti niin intialaisittain maustetun possun, tacojen ja burritojen kuin jauhelihapizzankin kanssa. Tai kutsu frendit muuten vaan koolle nauttimaan syysfiiliksestä ja tästä mutkattoman maukkaasta viinistä?

 

Olit sitten matkalla töistä kotiin take away -annoksen kanssa, tai suunnittelet rentoa tapaa hoitaa viikonlopun ruokasuunnitelmat – toivottavasti tästä oli apua,

Tuomas Meriluoto MW