5 x espanjalainen viini

2.2.2022 - 5 x paras|

Espanjalainen punaviini on monen suomalaisen ikisuosikki. Lisäksi maassa tehdään runsaasti herkullisia, ilahduttavan lompakkoystävällisiä valkoviinejä. Millaisia espanjalaisia viinejä Master of Wine Tuomas Meriluoto vinkkaa kokeilemaan? Lue juttu ja ota vinkit talteen!

1) Torres Clos Ancestral

Kolmen rypäleen espanjalainen punaviini | 16,99€ torres clos ancestral

Oletko kuullut Moneu-nimisestä rypäleestä? Jos et vielä, ei ihme: historiallinen katalonialaislajike on vasta hiljattain elvytetty tutkittaessa lämpenevään viljelyilmastoon soveltuvia rypäleitä. Historialliseen tyyliin amfora- ja saviruukuissa valmistetussa Torres Clos Ancestral -punaviinissä on nyt mukana Moneu-rypälettä: muut lajikkeet ovat tuttuakin tutummat Tempranillo ja Garnacha.

Tämä notkea ja vivahteikas, hapoiltaan upean raikas espanjalainen punaviini viihtyy monenlaisten pöydän antimien seurassa. Esimerkiksi lihaisat ja sienistä tehdyt pastat ja piiraat sekä kipakasti maustetut makkarat ovat omiaan vadelmaisen kukkean ja herkän Torres Clos Ancestralin rinnalla. 

2) Aires del Sur Barrel Aged Organic

Espanjalainen punaviini sieltä rotevammasta päästä | 9,98€ aires-del-sur-barrel-aged-organic-2020

La Manchan alueelta tuleva Aires del Sur Barrel Aged Organic on täyteläinen, tanniininen ja ihanan pippurinen punaviini, jossa Espanjan ykkösrypälettä Tempranilloa säestävät Ranskan Bordeaux’sta tutut Cabernet Sauvignon ja Petit Verdot. Näiden yhdistelmästä on syntynyt tyylikkään harmoninen, hyvä espanjalainen punaviini.

Pöydässä tämä luomuviini viihtyy rentojen tapasmakkaroiden sekä jauheliha- ja kanaruokien seurassa. Kokeile vaikkapa papu-jauhelihaburritoja, yrttisiä kanapyöryköitä tai possupihvejä valkosipulikastikkeessa. Kasvissyöjä pyöräyttää Aires del Sur Barrel Aged Organic -viinin kaveriksi juurevan risoton.

3) Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva

Hyvä espanjalainen punaviini pakkaspäivän iltaan | 15,98€ torres gran coronas

Katalonian klassikkotalon Torresin Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva on takuuvarma valinta täyteläisen tyylin ystäville. Tästä tammitynnyreissä kypsyneestä punaviinistä löytyy talvi-iltoihin sopivaa aromaattisuutta ja lämmittävää mausteisuutta sekä roppakaupalla herkullista tummaa marjaa.

Herukoiden ja tummien kirsikoiden aromeilla viettelevän Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reservan kanssa maistuvat voimakas- ja selkeämakuiset punalihaiset herkut naudasta, lampaasta tai metsiemme sarvipäistä. Oiva espanjalainen punaviini myös koville ja suolaisille juustoille.

4) Hermanos Lurton Organic

Espanjalaiset punaviinit ovat muutakin kuin riojaa ja ribera del dueroa | 14,98€ hermanos-lurton-organic-2018

Duero-joen keskijuoksulta Toron alueelta tuleva Hermanos Lurton Organic on mehevä, hurmaavan hapankirsikkainen ja yrttinen alkuviini, joka ilahduttaa mahdollisimman luonnollisesti tehtyjen viinien ystäviä. Luomurypäleistä ilman lisättyjä sulfiitteja valmistettu Hermanos Lurton Organic on hehkeän marjainen, suutuntumaltaan silkkisen notkea punaviini, josta jää suuhun raikas fiilis.

Täydellinen espanjalainen punaviini juustolautaselle ja kinkuille! Sopii myös munakoiso- ja kesäkurpitsaruokien kylkeen. Ja tuo rypäle, Tinta de Toro, on torolaisittain nimetty Tempranillo.

5) Torres San Valentin Parellada

Espanjalanen valkoviini mausteiselle ruoalle | 9,98€ torres-san-valentin-parellada-2019

Kokkaamassa aasialaista? Paras mahdollinen viini monelle itämaiselle ruoalle on puolikuiva tai jopa puolimakea, lempeähappoinen ja aromaattinen valkoviini. Parellada-rypäleestä tehty San Valentin -luomuviini on hyvä esimerkki juuri tällaisesta viinistä.

Herkullisen aromaattinen, päärynällä ja persikalla sekä kukkaisilla vivahteilla leikittelevä San Valentin Parellada maistuu toki sellaisenaankin, mutta itämaisten herkkujen kanssa tämä espanjalainen on yliveto! Tai kokeile mausteisen hedelmäisen karibialaiskeittiön antimille.

Salud – maistuvia hetkiä espanjalaisten viinien parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.