5 x Eettiset viinit

17.10.2019 - 5 x paras|Viinit|

Eettisesti sertifioidut viinit ovat yhä suositumpia, eikä ihme: hyvä vinkku maistuu entistä paremmalta, kun tietää, että sitä ostamalla tulee tukeneeksi paikallisten viljelijöiden elinkeinoa. Master of Wine Tuomas Meriluoto keräsi kourallisen syksyyn sopivia hyvän mielen viinejä.

1) Origin Pure Pinotage

Eettistä punaviiniä terhakasta Pinotage-rypäleestä | 9,98€

Jos Reilu kauppa on sun juttu, tässäpä hauska uutuuspunkku viileneviin iltoihin! Tummanpuhuva, freesin marjainen Origin Pure Pinotage tulee Etelä-Afrikan Western Capesta – ja sopii meikäläisten syyskeleihin kuin nenä päähän.

Notkea viini maistuu parhaalta himpun viilennettynä ja mutkattomien safkojen kanssa. Parita tämä pinotage jauheliha-fetatäytteisille munakoisoille tai paprikoille, tai pyöräytä kylkeen kunnon spagetti bolognese. Origin Pure Pinotagen mausteinen puraisu saa myös sienet laulamaan. Vegaanitkin tykkäävät, sillä tämä luomuviini on valmistettu ilman mitään eläinperäistä.

 

2) Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserva

Klassikkoviiniä rehdeille lihaherkuille | 10,98€

Nyt herätys, Cabernet Sauvignonin ystävät! Suomalaisille tutun Torresin viinitalon Santa Digna on chileläistä cabernet’ta parhaimmillaan – ja mikä parasta, eettisesti tuotettu. Se tarkoittaa sitä, että Central Valleyn viljelijät saavat rypäleistään kunnon hinnan, jolloin he voivat keskittyä tarhatyöhön eli kasvattamaan entistä maukkaampia rypäleitä, meidän cabernet’n ystävien onneksi.

Happojen ja hedelmäisyyden onnistunut yhteispeli lasissa takaa sen, että suupielet kääntyvät hymyyn. Ja hymy syvenee, kun grillaat tämän tyylillä tammitetun punkun kylkeen makkaroita tai ribsejä. Jos ulkosalla ei enää tarkene, Santa Digna toimii myös paastopaistin, chateaubriandin ja lihaisten pastojen kanssa.

 

3) Cordillera Cabernet Sauvignon

Täyteläistä meininkiä Maipon laaksosta | 18,90€

Eettistä luomupunaviiniä, josta vegaanitkin tykkäävät? Chilen Maipon laaksosta tuleva Cordillera Cabernet Sauvignon on juuri tätä, sekä klassisia Cabernet’n aromeja – mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja luumua – herkuimmillaan.

Ranskalaisten tammitynnyreiden silaama, muhkea ja mehevä maku taipuu moneen. Kun pöytään tömähtää hirveä, on Cordillera enemmän kuin paikallaan. Tyyppaa myös tuhtien kovien juustojen kanssa tai kesytä viinin tanniinit kunnon häränpihvillä.

 

4) Fairhills Chenin Blanc Pinot Grigio

Kaikin puolin kepeää valkkaria kasviksille ja mereneläville | 8,99€

Vaikka syksyn myötä väri monen viinikorissa vaihtuu punaiseen, Reilun kaupan valkkarille on aina paikkansa. Vedet kielelle herauttavan kuiva ja svengaavan hedelmäinen Fairhills on jänskä sekoitus Etelä-Afrikassa suosittua Chenin Blanc -rypälettä sekä kepeämpää Pinot Grigioa.

Kun etsit nastaa luomuviiniä kavereille tarjottavaksi tai muuten vain nautittavaksi, se on tässä. Sitruksinen ja kivasti yrttinen Fairhills Pinot Grigio tykkää kasviksista ja raikkaista salaateista. Napakymppi myös äyriäisille. Tässä viinissä on muuten tavanomaista kepeämpi pullo, jonka kuljettamisen hiilijalanjälki on reippaasti pienempi.

 

5) Torres Estelado Organic Extra Brut

Eettinen aperitiivi elvytetystä rypälelajikkeesta | 14,95€

Onko País jo tuttu rypäle? Jos ei, nyt on korkea aika tutustua! Vaikka kilistelykelit ovat auttamatta ohitse, kuplat sopivat myös syksyiseen menoon. Estelado Organic Extra Brut on historiallisesta, sukupuutolta pelastetusta País-lajikkeesta tehty kuiva luomukuohari, joka maistuu suussa pitkään.

Pirtsakan hapokkaalla Esteladolla on kiva kilistää hyvässä seurassa. Viini syttyy myös monenlaisista sapuskoista. Sen aromikkuus ja paahteisuus pukee esimerkiksi simppeliä salviapastaa tai -risottoa, grillattuja mereneläviä sekä kasvisruokia itämaisella twistillä.

 

Nautinnollisia hetkiä eettisten viinien parissa!

Tuomas Meriluoto Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.