4 x vuoden viini

1.12.2021 - Artikkelit|

Näin vuoden 2021 kääntyessä lopuilleen on aika maistaa vuoden parhaita viinejä kuluneelta vuodelta. Millaisia voittajaviinejä Tuomas Meriluodon pöydästä löytyy tähän vuodenaikaan? 

1) Mud House Riesling

Vuoden Valkoviini Uudesta-Seelannista | 14,98€ mud house riesling

Oletko jo ehtinyt maistaa Viinilehden Vuoden Viini 2021 -kisassa tänä vuonna Vuoden Valkoviinin tittelin napannutta Mud House Rieslingiä? Tämä tyylikäs ja luonteikas riesling tulee Uuden-Seelannin eteläsaarelta, laadukkaista rieslingeistä tunnetulta Waiparan alueelta – ja hurmaa moniulotteisella aromimaailmallaan ja mineraalisella olemuksellaan.

Persikalta, sitrushedelmiltä ja hunajalta tuoksahtava, suutuntumaltaan viehkeän vahamainen Mud House Riesling on ilahduttavan monikäyttöinen ruokaviini. Puolikuivana valkoviininä se rakastaa mereneläviä, jotka voi maustaa aasialaisittain. Kokeile vaikkapa lohitatakia tai lasinuudelisalaattia. Myös ceviche ja sitruksiset, öljyssä paistetut scampit maistuvat upeilta Vuoden Valkoviinin kera. Ja toimiihan tämä myös loistavasti joulupöydässä!

2) Black Stallion Cabernet Sauvignon

Viinilehden vuoden punaviini -pronssimitalisti Kaliforniasta | 29,98€ black stallion Cabernet Sauvignon

Viinilehden Vuoden Punaviini 2021 -kisassa kolmossijan napannut roteva, runsas ja lämmittävän mausteinen Black Stallion Cabernet Sauvignon sopii täydellisesti tähän vuodenaikaan. Kalifornian huippualueelta Napan laaksosta tuleva punaviini on klassinen Bordeaux’n tapaan tehty sekoitus, jossa Cabernet Sauvignonia säestävät Merlot-, Cabernet Franc-, Petit Verdot- ja Malbec-rypäleet.

Kun seuraavan kerran kokkaat naudanpihviä, karitsaa tai kotimaisia sarvipäitämme, korkkaa kaveriksi Black Stallion Cabernet Sauvignon. Viinilehden valitsema pronssimitalisti tykkää myös kovista ja suolaisista, voimakasaromisista juustoista.

3) Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Vuoden Kuohuviinikin tulee Uudesta-Seelannista | 15,90€ lindauer special reserve blanc de blancs

Tämänvuotisessa Vuoden Viinit -kilpailussa Uusi-Seelanti vei potin, sillä Vuoden Kuohuviiniksi yli 13 euron hintaluokassa valittu Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut voitti koko kisan eli Vuoden Viini 2021 -tittelin. Etenkin blanc de blancs -fanit ilahtuvat tästä samppanjamenetelmällä valmistetusta kuohuviinistä, jossa on aikasta sitrusta, tyylikästä paahteisuutta, kermaisuutta sekä trooppista hedelmää.

Jos etsit kuohuviiniä uudenvuodenbileisiin, Lindauer Blanc de Blancs nauttii, kun pöydässä riittää kepeää naposteltavaa joka lähtöön. Vuoden Viini 2021 sopii mainiosti myös joulunpyhien ruokailujen aperitiiviksi. Ja kun joulun välipäivinä tekee mieli jotain ihan muuta, nappivalintoja ovat kampasimpukat kermaisessa kastikkeessa ja kunnon fish’n’chips.

4) Villa Wolf Pinot Noir Rosé

Saksalainen Vuoden Viinit -pronssimitalisti | 12,98€ villa wolf pinot noir rose

Tiestikö, että oikukkaan viljeltävän maineessa oleva Pinot Noir viihtyy mainiosti Saksassa? Ainakin lämpimältä Pfalzin alueelta tuleva Villa Wolf Pinot Noir Rosé on niin herkullinen kokonaisuus, että se nappasi kolmannen sijan Vuoden Viinit 2021 -kisassa.

Raikkaan mansikkainen ja herukkainen, sitrusmaiseen vivahtava puolikuiva rosee toimii hyvänä avauksena loppuvuoden kokoontumisille. Villa Wolf Pinot Noir Rosé viihtyy myös pöydässä – niin kasvis- ja kalaherkkujen kuin liharuokienkin kyljessä: yhtä mainio kumppani possutäytteisille dimsum-nyyteille kuin klassiselle joulukinkulle. Nautittava roseeviini myös antipastojen kanssa.

Maistuvia hetkiä voittajaviinien parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.