4 x paras roseeviini loppuvuoteen

8.11.2020 - 5 x paras|

Kuka sen sanoo, että tähän aikaan vuodesta pitäisi siirtyä punaviineihin? Roseeviinit ovat suositumpia kuin koskaan – eivätkä ne katso säätä! Nappaa alta Master of Wine Tuomas Meriluodon roseevinkit ja kivat ruokasuositukset niille.

1) Mud House Sauvignon Blanc Rosé

Herkullinen roseeviini valtamerten takaa | 14,98€

Uusi-Seelanti on jo pitkään tunnettu rapsakan hapokkaista ja huikean aromaattisista Sauvignon Blanc -valkoviineistään. Sauvignon on myös tämän suositun roseen selkäranka: Mud House Sauvignon Blanc Rosé -roseeviiniin on sekoitettu muutama prosentti punaista Pinot Noir -rypälettä.

Punaisilla marjoilla ja raparperilla keimaileva, hiukan mausteinen roseeviini toimii niin merenelävien kuin marinoitujen kasvisten kanssa. Myös falafelit sekä yrttiset kana- ja kalkkunaruoat saavat Mud House Sauvignon Blancin loistamaan.

2) Digno Cabernet Sauvignon Rosé

Eettistä roseeta klassikkorypäleestä | 10,99€

Kun taivaalta tulee sitä itseään, voi menetetyn kesän perään haikailla maukkaalla chileläisroseella. Chilen keskuslaaksosta tuleva Digno Cabernet Sauvignon Rosé tuoksuu vadelmilta, mansikoilta ja kirsikoilta, ja hurmaa Cabernet Sauvignonille tyypillisellä mustaherukkaisella maulla.

Pöydässä tämä raikkaan hapokas ja roseeviiniksi varsin tuhti viini viihtyy monenmoisten herkkujen seurassa. Tee muhkea carbonarapasta tai tarjoa sitruunalla ja yrteillä maustettua kanaa. Fair For Life -sertifioitu Digno Cabernet Sauvignon saattelee kivasti myös kreikkalaiset lihavartaat, mezepöydän antimet sekä maltilla maustetut wokit. Hyvä valinta myös kasvispizzoille ja -piiraille.

3) That’s Neiss Pink Riesling

Hittiviiniä rakastetusta Riesling-rypäleestä | 13,89€

Viime kevään uutuus, roseeriesling, ponnahti kertaheitolla monien kesäsuosikiksi. Raikas That’s Neiss Pink Riesling tulee Saksan Pfalzista ja on suositun viinintekijän Axel Neissin ja allekirjoittaneen yhteinen luomus. Kesän marjat ja kukkaset mieleen tuovan roseen heleän pinkki väri on peräisin Riesling-valkoviiniin sekoitetusta Spätburgunder-rypäleestä, jonka moni tuntee paremmin nimellä Pinot Noir.

Ruokaviininä puhtaan hedelmäinen ja hapoiltaan ponteva That’s Neiss Pink Riesling taipuu moneen. Kokeile sushin ja sashimin, kepeiden tapasten tai antipastojen – tai vaikka hedelmäisten salaattien kera. Tämän roseerieslingin maussa tuntuu himppu jäännössokeria, joka tekee siitä mainion parin tujumminkin maustetuille kala- ja äyriäisherkuille.

4) Rémy Pannier Rosé d’Anjou

Lempeää klassikkoroseeta Ranskasta | 11,98€

Puolikuivien roseeviinien ystävä suuntaa tähänkin aikaan vuodesta Anjou’hun, Loiren jokilaaksoon. Joen keskijuoksun klassikkoalueelta tuleva Rémy Pannier Rosé d’Anjou on mutkattoman maukas sekoitus Grolleau-, Cabernet Franc ja Gamay-rypäleitä. Tätä raikasta roseeviiniä ei suotta kannata säilöä: se on parhaimmillaan näin nuorena.

Mehevän maukas Rémy Pannier Rosé d’Anjou tykkää kaikesta mausteisesta lautasella – on se sitten kanaa, kalaa tai kasvista. Pyöräytä vaikka helpot pad thai -nuudelit tai lempeä aloo gobi (intialainen kukkakaali-perunacurry). Klassikkoroseesta löytyy kivasti minttuakin, joten se viihtyy myös BBQ-henkisten broilerivartaiden ja mehevien hedelmäsalsojen seurassa. Tämä kannattaa muistaa viilentää todella hyvin.

Toivottavasti näistä roseevinkeistä oli apua! Muista nyt ihmeessä vinkata myös kaverille, ettei roseen tarvitse olla vain kesäjuoma.
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

 

Eikö Tuomaksen suosittelemaa viiniä löydykään lähimyymäläsi hyllystä?
Tiesithän, että voit nykyään toivoa lempiviiniäsi osaksi lähimyymäläsi valikoimaa. Alkotoive.fi on Alkon uusi palvelu, jonka kautta voit lähettää oman toiveesi myymälöiden valikoimista vastaaville valikoimamestareille.

LUE MYÖS NÄMÄ!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.