Jos etsit grilliherkuille tai savustetulle ruoalle sopivaa valkoviiniä, usein puolikuiva valkoviini on paras vaihtoehto. Nappaa alta Master of Wine Tuomas Meriluodon puolikuivat vinkit kesään!
1) Viña Esmeralda
Katalonialaisklassikko rakastaa grilliruokaa ja hedelmäisiä makuja | 11,99€
Oletko grillaamassa kanaa tai possua? Jos olet, Viña Esmeralda on juuri hyvä makupari niille – ja kestää heittämällä vähän kipakammankin maustamisen. Espanjan Kataloniasta tuleva, terästankissa valmistettu valkoviini on sekoitettu aromaattisista ja lempeähappoisista Muscat- ja Gewürztraminer-rypäleistä. Siksi se toimii niin kivasti grillaamisesta syntyvien makujen kanssa.
Passionhedelmää ja kesäistä fiilistä pursuava Viña Esmeralda on kiva kumppani niin lempeästi teriyaki-maustetuille kanavartaille kuin ärtsyn mausteisille kanansiivillekin. Jos merenherkut tai vegejutut ovat enemmän sun mieleen, pujota grillivartaaseen jättikatkarapuja ja kesäkurpitsaa. Esmeralda viihtyy myös hedelmäisten lisäkkeiden, avokadosalaatin ja grillatun ananaksen seurassa ja toimii loistavasti myös sinällään. Muistathan viilentää tämän viinin huolella!
2) Freeclimber Riesling
Puolikuivaa Moselin herkkua kesäkokkailuun | 13,90€
Moselin jokilaakson jyrkiltä rinteiltä tulevat monen viinifanin mielestä maailman hienostuneimmat rieslingit. Alueelle tyypilliseen tapaan niissä on yleensä jäännössokeria. Moselissa tehdään myös rennon kepeitä rieslingejä, joista hyvä esimerkki on tunnetun viinintekijän Axel Paulyn ystäviensä kanssa luoma Freeclimber-viini. Tässä puolikuivassa valkoviinissä puhdaspiirteinen hedelmäisyys, majesteettinen hapokkuus ja jäännössokeri paiskaavat hienosti kättä.
Jos grillaat – tai valmistat muulla tavoin – kanaa tai kalkkunaa, mausta liha yrteillä ja sitruunalla tai appelsiinilla: makuyhdistelmä on lyömätön! Myös karibialaiseen tai pohjoisafrikkalaiseen tapaan maustettu vaalea liha maistuu Freeclimber Rieslingin kanssa. Mainio viini myös savulohisalaatille ja pintapaahdetuille lohinigireille. Mitä ikinä päätätkään kokata, tämä riesling taipuu moneen: kun jäännössokeria on 17 grammaa, voit huoleti lisätä ruokaan tulisuutta tuovia elementtejä.
3) Erlenbacher Kayberg Riesling
Herkullinen valkoviini kesään Saksan punaviinialueelta | 12,90€
Jos Moselin, Rheingaun ja Rheinhessenin rieslingit Alkossa on tullut koluttua jo pitkälti läpi, ota suunta Lounais-Saksan Württembergiin! Tällä punaviineistä tunnetulla alueella tehdään myös hulppean maukkaita valkoviinejä: esimerkiksi kypsillä keltaisilla hedelmillä ja jäntevällä hapokkuudella hurmaava Erlenbacher Kayberg Riesling on mainio valkoviini kesäiseen hengailuun.
Pakkaa siis piknik-koriin patonkia ja juustoja, pikkupiiraita, jokirapucaesaria ja marinoituja vegenaposteltavia. Myös ceviche istuu tämän valkoviinin kylkeen kuin nenä päähän. Lohi ja kuha sopivat myös grilliin, kun lasissa on Erlenbacher Kayberg Rieslingiä: viinin jäännössokeri pitää siitä huolen. Ja mikä hauskinta, tämä viini toimii myös Fazerin appelsiinisuklaan kanssa!
4) Mud House Riesling
Vuoden Valkoviiniä Uudesta-Seelannista | 14,98€
Oletko jo ehtinyt maistaa Viinilehden valitseman Vuoden Valkoviinin? Mud House Riesling on arvostetun uusiseelantilaistilan taidonnäyte, joka hurmaa heti ensi kulauksella. Eteläsaaren itärannikolla sijaitsevan Waipara Valleyn alueelta tuleva ryhdikäs riesling tuo kielelle aprikoosin, limetin ja hunajamelonin fiilistä – ja maistuu huisin hyvältä jo sellaisenaan kulauteltuna.
Sitten kun alkaa hiukoa, laita grilliin lohta, nieriää tai jättirapuja – ja mausta ne valkosipulilla, sitruunalla, chilillä ja kesäisillä yrteillä. Tyypilliseen Riesling-aromiin eli mehiläisvahaan vivahtava, himpun kermainen Mud House Riesling kyydittää myös itämaiset safkat kuten lasinuudelisalaatin ja seesami-inkiväärilohen, sekä uppomunan ja grillatun parsan kaltaiset klassikot.
Maukasta kesää!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine